به گزارش ایرنا، استان خراسان رضوی به دلیل تنوع بالای طبیعی و اقلیمی، دارای فرصتهایی ویژه ای برای بومگردی است که میتواند برای همگان جذاب بوده و خاطراتی ماندگار خلق کند.
اساسا در بومگردی افراد از جاذبههای طبیعی دیدن کرده و به جای آسیب رساندن به آن به حفظ محیط زیست کمک می کنند که این امر می تواند موجب پایداری و بالارفتن کیفیت زندگی مردم بومی آن منطقه شود.
به گفته کارشناسان و صاحبنظران، گردشگران بومگرد در اقامتگاههای سنتی خاصی که با عنوان" اقامتگاه بومگردی" شناخته میشود، سکونت می یابند که دارای معماری قدیمی است و این باعث میشوند تا افراد با حال و هوای زندگی در گذشته بیشتر آشنا شوند.
در مدل گردشگری بومگردی، به طور معمول مردم بومی همان منطقه وظیفه اداره این اقامتگاهها را بر عهده دارند و از جمله جاذبه های اقامتگاه های بومگردی در این شاخه این است که از گردشگران با غذاهای سنتی و ارگانیک پذیرایی می شود که در نوع خود بسیار جذاب، آرامشبخش و البته روح افزاست.
بومگردان در سفرهای خود و مدت اقامت در اقامتگاه های سنتی و بومگردی علاوه بر بازدید از جاذبههای طبیعی، با آداب و رسوم مردم بومی، خوراکی های محلی، صنایع دستی بومی و البته کشاورزی و باغداری مردم منطقه و در مجموع فرهنگ رفتاری و زیستی مردم محلی آشنا میشوند.
هدف اساسی در بومگردی، بودن در طبیعت و لذت بردن از مناظری است که در یک زیست بوم خاص وجود دارد، در حقیقت بازگشت به طبیعت و آرام کردن روح پریشان از آشفتگی زندگی مدرن همان جاذبه ای است که علاقهمندان و طبیعتدوستان را به سمت این گونه گردشگری و اقامت در اقامتگاههای بومگردی، به عنوان مهمترین زیرساخت، سوق میدهد.
گردشگران بومگرد در سفرهای خود و اقامت در اقامتگاههای سنتی علاوه بر بازدید از جاذبههای طبیعی، با آداب و رسوم مردم بومی، خوراکی های محلی، صنایع دستی بومی و البته کشاورزی و باغداری مردم منطقه آشنا میشوند
از جمله آثار مثبت اجتماعی و فرهنگی گردشگری روستایی می توان به خودکفایی و تقویت اقتصاد محلی، معرفی آداب و رسوم، سنت و فرهنگ روستا و تقویت و تداوم آنها، افزایش درک و مدارا در میان فرهنگها، عرضه صنایع دستی، تقویت هنرهای محلی و زنده نگه داشتن آنها اشاره کرد.
نزدیک کردن انسان به فطرت طبیعتدوست خود و رهایی از آشفتگی و بیقراری زندگی مدرن، نخستین تاثیر حضور در اقامتگاههای بومگردی و دم زدن در حال و هوای لطیف، بومی و دلپذیر روستا به دور از هیاهوی شهری است.
گردشگران بومگرد بهرهمند از هوشمندی حفظ بوم
خانههای قدیمی که در آرامترین و زیباترین روستاها و دنجترین مکان های طبیعی، میزبان گردشگران هستند، مملو از فرهنگ بومی، زندگی توام با آداب، سنن و داستانهای محلی و غذاهای لذیذ با مواد بومی است که همراه با موسیقی محلی عرضه میشود و در عین حال هزینه اقامت در آن بسیار ارزان تر از واحدهای اقامتی رسمی شهری است.
اساسا هوشمندی گردشگران و گرایش رو به رشد آنان برای تجربه فرهنگهای بومی و محلی موجب شده است که آنها هرچه بیشتر خواستار نزدیک شدن به شرایط زیست طبیعی و بومی، استفاده از غذاهای سنتی و تجربه زندگی به سبک قدیم باشند.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی اظهار کرد: شماری از گردشگران میل و رغبت بسیار فزاینده و رو به رشدی نسبت به گردشگری در طبیعت و تجربه زندگی در مناطق بومی و محلی دارند.
یوسف بیدخوری گفت: جالب این است که این گردشگران از اساس علاوه بر برقراری رابطه با طبیعت، به حفظ و نگهداری از محیط زیست و نیز بهره گیری مثبت از مدل زندگی بومی و محلی نیز اشتیاق دارند و همین امر موجب می شود که شاهد رشد و توسعه این مدل گردشگری و استقبال افراد بومی از راه اندازی اقامتگاه های بومگردی باشیم.
سرمایه گذاران و افراد بومی نیز با تجربه به حضور موثر، درآمدهای اقتصادی حاصل از بومگردی و اندک بودن پیامدهای منفی حضور گردشگران در این گونه از گردشگری، رغبت روز افزونی به این شاخه پیدا کرده اند
وی با اشاره به ظرفیت های فراوان خراسان رضوی برای رشد و توسعه گردشگری بومگردی، گفت: در ایام شیوع ویروس کرونا، این مدل اقامتگاه های بومگردی بودند که به دلیل فضای وسیع و بومی، نگذاشتند نبض حیات صنعت گردشگری، از تپش باز بماند و همین شد که میل و نگاه گردشگران به این بخش از صنعت گردشگری به شدت تقویت شد.
بیدخوری افزود: در عین حال، سرمایه گذاران و افراد بومی مناطق با تجربه حضور موثر و درآمدهای اقتصادی حاصل از آن در اقامتگاه های بومگردی و البته اندک بودن پیامدها و عوارض منفی حضور گردشگران در این مدل اقامت، رغبت و اقبال روز افزونی به این شاخه گردشگری پیدا کرده اند.
وی تاکید کرد: استان خراسان رضوی با داشتن بیش از ۲ هزار و ۷۰۰ واحد تاسیسات گردشگری، رتبه نخست کشور را در این زمینه دارد که در حوزه اقامتگاه های بومگردی و فعالیت آنها نیز جزو استان های برتر کشور است.
بیدخوری گفت: اساسا گردشگران خارجی نیز استقبال بسیار فراوانی از این گونه گردشگری و اقامت را دارند و در برخی شهرستان ها در برخی فصول سال شاهد رزرو اقامتگاه ها توسط آنان هستیم.
رشد بومگردی، حاصل جذابیتهای زندگی سنتی
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: هم اکنون در این استان ۱۸۲ واحد بومگردی یا اقامتگاه بومگردی به صورت فعال وجود دارد.
سیدجواد موسوی با اشاره به رشد ۵۲ درصدی فعالیت این اقامتگاه ها در سالیان اخیر، بیان کرد: مزایای اقامت در این مدل اقامتگاه ها و لذت بخشی این شاخه گردشگری، موجب شده است که از سال ۱۳۹۶ تا کنون شاهد رشد و توسعه این گونه گردشگری باشیم.
هم اکنون در خراسان رضوی ۱۸۲ واحد بومگردی یا اقامتگاه بومگردی فعالیت دارند
وی بیان کرد: تجربه زندگی بومی و محلی در اقامتگاه های بومگردی که همراه با تمامی اقلام و لوازم بومی و سنتی است، موجب شده است تا شاهد توجه و اقبال روز افزون گردشگران به این نوع گردشگری باشیم.
طرقبه شاندیز، رتبه اول اقامتگاه بومگردی خطه خورشید
مدیرکل گردشگری خراسان رضوی اظهار کرد: به ترتیب شهرستان های «طرقبه- شاندیز» و گناباد، دارای بیشترین شمار واحدهای اقامتگاه بومگردی در استان هستند.
وی بیان کرد: اقامتگاه های بومگردی استان در مجموع بیش از هشت هزار و ۱۳۴ نفر شب ظرفیت اقامتی دارند که برای ۲ هزار و ۵۰۰ نفر به صورت مستقیم ایجاد اشتغال کرده اند.
موسوی اظهار کرد: این میزان ظرفیت از مجموع ۲۲۲ هزار نفر شب اقامت در واحدهای اقامتی رسمی استان شامل هتل، هتل آپارتمان، مهمانپذیر و اقامتگاه های بومگردی درصد خوبی است که رو به افزایش است.
اقامتگاه های بومگردی استان به صورت مستقیم برای ۲ هزارو ۵۰۰ نفر ایجاد اشتغال کرده اند
وی بیان کرد: بیش از ۵۴ روستای استان از ظرفیتهای ویژهای در حوزه گردشگری برخوردار هستند و بر اساس مطالعات صورت گرفته، این روستاها توانمندی بالقوه مناسبی برای جذب گردشگران داخلی و خارجی دارند.
نظر شما