به گزارش ایرنا، محمدرضا امیرقاسمی آهنگساز و نوازنده پیشکسوت پیانو شامگاه جمعه- ۱۱ آبان ماه- مجموعه آثاری از استادان جواد معروفی، همایون خرم، مشیر همایون شهردار، اردشیر روحانی و محمودخان مفخم الممالک و قطعاتی از ساختههای خود را در موزه موسیقی ایران اجرا کرد که مورد استقبال علاقهمندان قرار گرفت.
نکته قابل توجه درباره این اجرا این بود که در سالهای اخیر رسیتال پیانو به شکل کلاسیک غربی در ایران برگزار میشود و هنرمندانی نیز در این عرصه فعال هستند اما در زمینه پیانوی کلاسیک ایرانی، آثار کمتری براساس سابقه بیش از ۱۷۰ ساله حضور پیانو در موسیقی دستگاهی و کلاسیک ایرانی، اجرا شده است و حال شاهد اقبال آن توسط هنرمندانی همچون محمدرضا امیرقاسمی هستیم. آنچه در این شب مخاطبان شاهدش بودند اجرای بخشی از میراث موسیقی ملی ایران بود که توسط هنرمندان پیانوی ایرانی ساخته و پرداخته شده است و به جز قطعه استاد همایون خرم که توسط امیرقاسمی برای پیانو بازنویسی شده بود.
امیرقاسمی معتقد است که دو نفر از مهمترین سرمایههای موسیقی ملی ایرانی؛ استادان مرتضی محجوبی و جواد معروفی از پایهگذاران موسیقی ملی ایران، از جمله نوازندگان پیانو ایرانی بودند.
آثاری که در قالب پیانو اجرا میشود، در دو سبک است؛ نخست آثاری که قابلیت اجرایی با کوک بینالمللی پیانو دارند و دوم آثاری که با کوک ایرانی نواخته میشوند که در این بخش کمتر کار شده است. امیرقاسمی در این کنسرت تلاش کرد که این دغدغه و رویکرد هنری را در کنار دیگر فعالیتهایش در عرصه موسیقی انجام دهد.
بر اساس اعلام روابط عمومی کنسرت، بخش نخست این اجرا به قطعاتی از آثار استاد جواد معروفی اختصاص داشت البته آثاری که قابلیت اجرای کوک بینالمللی دارند، از بین آثارشان دو قطعه فانتزی ژیلا و کوکو خاطرهانگیز هستند که در آلبومهای متفاوتشان منتشر شده و یک قطعه فانتزی دشتی که بعدها روی آن شعر هم گذاشته شده و در برنامه گلها پخش شد.
یک مجموعه دیگر هم «رویای جوانی» است که شامل سه قطعه؛ رویای جوانی، فراق و فانتزی شماره دو است که فانتزی و رویای جوانی در دهه ۴۰ و ۵۰ توسط استاد معروفی نوشته، اجرا و ضبط شد.
یک قسمت دیگر برنامه نیز به اجرای قطعه «جان عشاق» اختصاص داشت که در آواز اصفهان بر اساس ردیف استاد معروفی برای پیانو آغاز میشود. این اثر در مجموعهای پس از درگذشت استاد در سال ۱۳۷۳ منتشر شد. بخش آواز بیات اصفهان، چهارمضراب و تعدادی قطعات آن مجموعه نیز به علاوه ضربی بیداد و یک تصنیف قدیمی اجرا شد.
بخش دوم «رسیتال پیانوی ایرانی» با اجرای بخشی از ردیف مفخم الممالک از نوازندگان پیانو دوره قاجار آغاز شد. بخش کوتاه ماهور با بازنویسی و روایت امیرقاسمی صورت گرفت و یک قطعه دیگر از مشیر همایون شهردار آهنگساز و نوازنده پیانو دوره قاجار به نام «اپرت مرد دانا» اجرا شد.
در قسمت دیگر این برنامه، با ادای دینی به یکی از نوازندگان پیانو ایرانی؛ اردشیر روحانی، قطعه فانتزی اصفهان براساس نگارش خود او اجرا شد. همچنین دو قطعه از زنده یاد استاد همایون خرم در مایه شور نیز که توسط امیرقاسمی بازنویسی شده، اجرا شد و در نهایت هم قطعهای از خود این نوازنده در دستگاه نوا که سال ۱۴۰۱ نوشته شده بود، اجرا شد. در پایان هم امیرقاسمی یکی از ساختههایش به نام «پاییز تهران» را نواخت.
امیرقاسمی بیان کرد: در این کنسرت از آثار مرتضی محجوبی، اثری انتخاب نکردم چون کوک پیانوی موزه موسیقی در کوک بینالمللی است و امکان اجرای آثار استاد محجوبی وجود نداشت.
براساس این گزارش، امیرقاسمی نخستین رسیتال با مضمون پیانونوازی در ایران را اسفندماه ۱۳۸۰ در فرهنگسرای نیاوران برگزار کرد، بعد از آن جسته و گریخته در گروه موسیقی خود به نام «برف» که از سال ۱۳۹۳ فعال است بخشهای اختصاصی به پیانو ایرانی وجود داشته است. وی در سی و نهمین جشنواره موسیقی فجر در «شب مرتضی محجوبی» به روی صحنه رفت و آثاری را اجرا کرد.
امیرقاسمی هنرآموخته نزد سپیده انکشافی، اردشیر روحانی، فرهاد فخرالدینی، وارطان ساهاکیان، امیراشرف آریانپور است. وی دارای کارشناسی ارشد آهنگسازی و کارشناسی نوازندگی پیانو است. از جمله آثار او میتوان به مینیاتورهای پیانویی (۸۸ قطعه)، مجموعههای نقشی از زندگی و بیگانه نواز و فرداهای روشن و قابهای خالی، سیاوش فرزند پارس، بازنویسی آثار مشیر همایون شهردار و مفخم الممالک و مجموعه قطعات رویای زمستان و ... اشاره کرد.
نظر شما