۱۶ آبان ۱۴۰۳، ۱۳:۲۰
کد خبر: 85651159
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

معمای خاموشی سه ساله هتل قدیم رامسر +فیلم

۱۶ آبان ۱۴۰۳، ۱۳:۲۰
کد خبر: 85651159
معمای خاموشی سه ساله هتل قدیم رامسر +فیلم

نوشهر- ایرنا- بنیاد مستضعفان که مدیریت هتل‌های قدیمی رامسر را بر عهده دارد، درهای هتل قدیم این شهر را برای انجام عملیات مرمت به روی شهروندان و مسافران بست، اما اکنون پس از گذشته سه سال در حالی‌که تصور می‌شد مرمت و نجات‌بخشی، فصل جدیدی را برای نمادِ اول رامسر ایجاد کند، درهای آن همچنان بسته و چراغ‌هایش خاموش است و ابهام پیرامون وضعیت و سرنوشت این بنای زیبای تاریخی موجب نگرانی شهروندان شده است.

به گزارش ایرنا، هتل ۹۰ ساله رامسر که نماد اصلی معماری و هویت این شهر به حساب می‌آید و رویدادهای مهمی مانند انعقاد بزرگ ترین معاهده زیست محیطی دنیا، کنوانسیون تالاب رامسر را در حافظه تاریخی‌اش دارد این روزها با درهایی بسته در بالاترین نقطه منظر طبیعی تاریخی شهر رامسر ایستاده است.

رامسری‌ها که تا همین سه سال پیش هر از گاهی سری به محوطه این هتل تاریخی می‌زدند و دقایقی را با مهمانان‌شان در محوطه و ساختمان زیبای آن می‌گذراندند، اکنون بیش از هزار روز است که اجازه ورود به این هتل را ندارند. دلیل این دوری سه ساله هم از سوی مجموعه مدیریتی، اجرای طرح مرمت و بازسازی عنوان شده است. طرحی که از همان سه سال پیش هم خالی از ابهام نبود و میان بیم و امیدهای فراوان پشت درهای بسته آغاز شد.

هتل قدیم جزو نخستین بناهای تاریخی کشور است که سال ۱۳۵۲ ثبت ملی شد و بر اساس قدمت و سرگذشتی که دارد می توان گفت قلب تپنده هویت و تاریخ رامسر به حساب می آید، سازه ای با معماری باشکوه در نقطه ای تماشایی از شهر که با وجود گرد کهنگی و زوالی که بر جسم و جانش نشسته همچنان به طرز دلنشینی زیبا، اثربخش و خیره کننده است.

این هتل البته اولین سازه مدرن رامسر بوده است که از سوی آلمانی ها بنا شد، ایتالیایی ها نمای بیرونی اش را طراحی و اجرا کردند و انگلیسی ها تزیینات داخلی را انجام دادند.

اگرچه این هتل از جمله اماکن تاریخی رامسر است که در اختیار بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی قرار دارد، میراث فرهنگی نیز مانند دیگر بناهای تاریخی کشور، وظیفه حفاظت و نظارت بر آن را بر عهده دارد. براساسِ همین وظایف هم بوده که این نهاد سال ۹۸ به دلیل مسائل فنی و تهدیدهای ناشی از آن، مسافرپذیری در این فضای تاریخی را ممنوع اعلام کرد تا هتل به سمت مطالعات و تدوین طرح مرمت هدایت و از آسیب های احتمالی و غیر قابل جبران برای این اثر ارزشمند جلوگیری شود.

شاید بتوان گفت ممنوعیت مسافرپذیری برای این هتل تاریخی از سوی میراث فرهنگی بعد از سال ها بهره کشی اقتصادی از آن بدون مرمت، این بنای شاخص را در مسیری قرار داد که مرمت و زنده سازی آن آغاز شود.

معمای خاموشی سه ساله هتل قدیم رامسر +فیلم

مرمت هتل قدیم رامسر از سوی بنیاد اگرچه خبری خوش برای رامسری ها و دوستداران میراث فرهنگی بود، اما به زعم کارشناسان میراث فرهنگی لزوما این خبرِ خوش، آب خوشی نبود و نیست که با خیال آسوده و راحت از گلوی آنان پایین برود. زیرا از خرداد ۱۴۰۱ که اعلان‌هایی به نشانه ممنوعیت ورود به داخل هتل نصب شد و مقدمات مرمت فراهم شد، کارشناسانِ و ‌دوستداران میراث فرهنگی نسبت به ابهام ها پیرامونِ بود یا نبودِ «طرح جامع مرمت» برای این هتل تاریخی هشدار دادند.

درواقع آنان مدعی شدند که بنیاد بدونِ طرحی مطالعاتی که آسیب های بنا را شناسایی کرده باشد، قصد دارد اقدامات را با آزمون و خطا پیش ببرد و پشت درهای بسته هتل تاریخی را مرمت کند. نگرانی این کارشناسان زمانی به اوج خود رسید که بنیاد برای شروع عملیات مرمت بدون حضور کارشناسان میراث و بدونِ نظارت آنان اشیاء و وسایل داخلی هتل را شماره گذاری و جمع آوری و برای بازسازی به تهران منتقل کرد، اقدامی که گفته می شود خلاف رویه های معمول و پذیرفته شده در مرمت آثار تاریخی بوده است.

اکنون نیز پس از سه سال تعطیلی هتل قدیم، درحالی نگرانی پیرامون چگونگی مرمت و اصول فنی آن پابرجاست و پاسخ روشنی در دست نیست که بسته ماندن درهای هتل و سرنوشت نامعلوم آن و بیم تخریب بیشتر، به نگرانی‌ها افزوده است.

نماینده مجلس: تعطیلی طولانی مدت مترادف تخریب است

اکنون سه سال از تحرکات بنیاد برای مرمت هتل تاریخی می‌گذرد و همچنان درها بسته و اثری از پایان عملیات مرمت و بازگشایی هتل به چشم‌نمی‌آید. از سویی دیگر پاسخگویی ضعیف متولیان نیز باعث شده ابهام و نگرانی پیرامون سرنوشت این هتل تاریخی پررنگ تر شود. به طوری که نماینده مردم رامسر در مجلس شورای اسلامی هم نسبت به تعطیلی طولانی مدت هتل و احتمال تخریب آن هشدار می‌دهد.

سیدشمس‌الدین حسینی نماینده مردم عباس‌آباد، تنکابن و رامسر در مجلس شورای اسلامی ۲۴ شهریور در نشست رفع موانع باغ ۳۳ هکتاری رامسر که با حضور سید رضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در هتل رامسر برگزار شد، نسبت به تعطیلی طولانی مدت هتل و ابهام پیرامون اقدامات انجام شده در داخل آن ابراز نگرانی کرد و خواستار آن شد که این موضوع از سوی مدیرلن مرتبط با این مجموعه پیگیری شود.

او در این نشست اقدامات انجام شده در جهت مرمت هتل و تصمیم برای تغییر کاربری آن از سوی متولیان را مبهم و غیرشفاف توصیف کرد و گفت: وضعیت هتل برای من شفاف نیست و پیگیری‌ها نشان می‌دهد هنوز اقدام اساسی برای مرمت انجام نشده و صرفا در مرحله طراحی قرار دارد.

وی با تاکید بر اهمیت این بافت تاریخی و ارزشمند و نقش آن در منظر طبیعی و تاریخی رامسر افزود: معتقدم این هتل باید به شکل هتل-موزه و با ظرفیت سبک‌تر فعالیت‌اش از سر گرفته شود چراکه تعطیلی آن به این شکل مترداف با تخریب و زوال این بنای تاریخی است.

معمای خاموشی سه ساله هتل قدیم رامسر +فیلم

هتل خاموش و خالی

در زمان حاضر از بررسی و کنجکاوی فضای بیرونی هتل قدیم می‌توان دریافت که عملیات مرمت یا هر اقدام دیگری در داخل هتل مدت‌های طولانی متوقف است. تنها اقدام شاخص برای مرمت هتل که به چشم می‌آید، جمع آوری داربست‌ها و رنگ‌آمیزی نمای بیرونی هتل است.

اقدامی که به گفته کارشناسان آن هم بدون طرح جامع مرمت انجام شده و بیمِ آسیب به آن وجود دارد. اما تمامی اشیاء داخل هتل مدت‌ها است که جمع آوری و به جای دیگری منتقل شده است. موضوعی که در همان زمان هم نگرانی‌های زیادی ایجاد کرده بود و کارشناسان میراث فرهنگی نیز نسبت به جمع‌آوری اشیاء داخل هتل بدون هماهنگی و نظارت کارشناسان میراث فرهنگی واکنش نشان دادند.

در واقع کارشناسان همچنان نگران هستند که اقدامات بنیاد با تیم کارشناسی دقیق انجام نشود. چراکه تمامی فعالیت‌ها و اقدامات اجرایی در فضاهایی تاریخی با این میزان قدمت و حساسیت که قابلیت ثبت جهانی دارند، باید بر اساس طرح مرمت مصوب که از سوی شورای عالی میراث فرهنگی تایید شده باشد، صورت گیرد ، بر اساس قانون هرگونه عملیات اعم از تثبیت، باززنده سازی و عملیات ترمیمی تابع طرح مصوب مرمتی است و این یک رویه جهانی به شمار می‌رود.

سرپرست اداره میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی رامسر در همین ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: مرمت و احیای هتل قدیم رامسر سه سال گذشته از اختیار هتل خارج و قرار بود که توسط مجموعه پردیس موزه‌ای رامسر طی ۴ مرحله انجام شود. به این شکل که طبقه اول موزه و طبقه‌های بالا به بخش اقامتی یا گردشگری تبدیل شود.

ابوطالب علی‌پناه با بیان اینکه نظرات مخالف و موافق پیرامون کاربری هتل از سوی کارشناسان مطرح شده توضیح داد: با این وجود بنیاد طی این مدت برخی اشیاء هتل نظیر لوسترها را در غیاب کارشناسان جمع‌آوری و تهران منتقل کرد و از آن زمان نه تنها اقدام مرمتی در هتل انجام نشد بلکه درها بسته مانده و همین وضعیت موجب تخریب بنا می‌شود.

وی با توضیح اینکه هتل قدیم شناسنامه رامسر به شمار می‌رود تصریح کرد: تدوام چنین وضعیتی این بنای ارزشمند را در سراشیبی زوال قرار می‌دهد ضمن اینکه مردم هم از بروز چنین وضعیتی نگران و ناراضی هستند.

معمای خاموشی سه ساله هتل قدیم رامسر +فیلم

هشدارِ دادستان پیرامون وضعیت نامعلوم هتل قدیم

خاموشی طولانی‌مدت هتل قدیم رامسر تا جایی پیش رفت که دادستان رامسر نیز نسبت به درهای بسته هتل قدیم رامسر و احتمال تخریب آن واکنش نشان داد.

وی از میراث فرهنگی و بنیاد مستضعفان به عنوان متولیان این مجموعه خواسته که هرچه سریع‌تر نسبت به مرمت و باززنده‌سازی این بافت تاریخی اقدام کنند.

بهمن سام خانیان پیرامون وضعیت ناخوشانید این بنای تاریخی اعلام کرد: در نامه‌هایی جداگانه به میراث فرهنگی و بنیاد مستضعفان از متولیان امر خواسته شد نسبت به وضعیت اسفناک هتل قدیم که از سرمایه‌های ارزشمند میراث فرهنگی رامسر محسوب می‌شوند تعیین تکلیف کنند.

وی افزود: چراغ هتل قدیم رامسر که مدتی است خاموش و درب‌های آن به روی همگان نیز بسته شده، در معرض آسیب شدید بوده است.

سام خانیان ادامه داد: این کم‌توجهی‌ها نیز باعث شد طبق اصل ۱۵۶ قانون اساسی و مواد ۲، ۳، ۵ دستورالعمل نظارت و پیگیری حقوق عامه در نامه‌ای به رئیس بنیاد مستضعفان کشور خواستار بررسی علل و عوامل کم‌کاری متولیان و پیمانکاران و همچنین تسریع در ترمیم و بهسازی این اماکن تاریخی رامسر گردد.

تلاش‌های خبرنگار ایرنا برای دریافت پاسخ روشن از سوی متولیان هتل قدیم رامسر و تصمیم‌ها برای اقدامات مرمتی تا لحظه انتشار گزارش بی نتیجه ماند.

به گزارش ایرنا، بنیاد مستضعفان طی سال های اخیر همکاری های اثربخشی هم با میراث فرهنگی داشته است. مثال مشخص آن همکاری‌های مدیر وقت هتل جدید رامسر پس از آتش سوزی سینما و همکاری با کارشناسان میراث فرهنگی برای باز زنده سازی این اثر تاریخی بود. زمان زیادی صرف شد تا طرح جامع شامل نقشه های معماری، نقشه های بنا و مطالعات اولیه طرح مورد تایید قرار گیرد، بنایی که به طور کامل نابود شده بود در جریان یک هماهنگی کارشناسی بین بخشی در شرایط خوبی در روند عملیات اجرایی قرار گرفت. ضمن اینکه مرمت کاخ مرمر و یا موزه عاج خاورمیانه نیز از دیگر اقدامات بنیاد در جهت احیای فضاهای تاریخی رامسر بوده است. به نظر می‌رسد این نهاد می‌تواند بار دیگر در روندی شفاف با هماهنگی بین بخشی از توانمندی کارشناسان میراث فرهنگی برای احیا و باززنده سازی فنی این اثر تاریخی و ارزشمند بهره‌مند شود و هتل قدیم رامسر به روزهای اوج بازگردد و بر پیشانی شهر بدرخشد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha