به گزارش خبرنگار ایرنا، داشتن سطحی از آمادگی جسمانی و افزایش استقامت بدنی لازمه انجام امور روزمره زندگی و پیشگیری از برخی بیماری هاست هرچند آمادگی جسمانی مجموعه ای از فاکتورها از جمله قدرت و استقامت عضلانی، انعطاف پذیری و توانایی های جسمی را شامل می شود اما به طور کلی شخصی که دارای سلامت جسمانی و توانایی لازم در انجام کارهای شخصی خود باشد، ابتداییترین شرط آمادگی جسمانی را دارد که برای حفظ این توان و افزایش قوای خود باید برخی اصول تغذیه ای، تحرک و فعالیت های ورزشی را در برنامه زندگی خود قرار دهد.
تمرینات آمادگی جسمانی برای هر سن و هر میزان از قوای بدنی متناسب سازی شده است.برای آمادگی جسمانی مطلوب و تقویت سلامت قلبی و عروقی نیاز به تمرین و ورزش های طولانی مدت و حرفه ای نیست و حتی در هر سن و با هر میزان از قوای جسمی نیز می توان آمادگی جسمانی را افزایش داد.
بالا بردن تراکم استخوان، تناسب اندام، پیشگیری از بیماری های متابولیک، تقویت روح و جسم، کاهش استرس و افسردگی، افزایش ظرفیت روحی و فکری، افزایش عزت نفس، اعتماد به نفس و کیفیت خواب، کاهش یا تسکین مشکلاتی مثل سردردهای میگرنی، بهبود و کنترل قند خون، تقویت سیستم گردش خون و ریهها، افزایش طول عمر، کاهش کمردرد و زانودرد، حفظ سبک زندگی مستقل و تقویت روحیه و سرزندگی از دیگر مزایای ورزشهای آمادگی جسمانی است.
خبرنگار ایرنا با برای آشنایی هرچه بیشتر با امکانات و نحوه فعالیتهای مربوط به آمادگی جسمانی در زنجان با هادی حسینی، کارشناس ارشد، مدرس آمادگی جسمانی و مسوول کمیته مسابقات و ورزشهای قهرمانی استان زنجان گفت و گو کرده است.
ایرنا: آمادگی جسمانی شامل چه حرکات و فعالیت های ورزشی است؟
آمادگی جسمانی به طور کلی مسیر یا حرکتی است که با انجام آن بتوان کارهای روزمره و شخصی خود را به راحتی، بدون مشکل، خستگی و افتادن و با روندی ساده، مفید و موثر انجام داد.
با این تعریف می توان دریافت که در تمامی سنین آمادگی جسمانی لازم است و برای همه کارها باید تا حد مطلوبی این آمادگی بالا باشد تا بدن آسیب نبیند.
آمادگی جسمانی نیز مانند بسیاری از ورزش های دیگر شامل فعالیت های ابتدایی و همگانی و بخش دیگر حرفه ای و قهرمانی است.
ایرنا: فعالیتهای آمادگی جسمانی برای افراد کم توان جسمی در چه سطحی تعریف میشود؟
آمادگی جسمانی چندین سال است که در بخش های مختلف تفکیک شده است برای کسانیکه مشکلات و ناهنجاریهای جسمی دارند و ورزش نمیکنند کمیته حرکت اصلاحی و کمیته پیلاتس ما فعال است.
با حرکات تخصصی که حتی داخل خانه هم می توان انجام داد، کارشناسانی نیز در این خصوص در فضای مجازی و داخل دانشگاه فعالیت میکنند، این کمیتههای تخصصی با توجه به وزن شخص تمرینات داخل منزل را به افراد ارایه میدهند تا بدون پرداخت هزینه به سلامتی برسند.
افرادی نیز با ورزش یوگا، در بخش ذهنی آمادگی جسمانی فعالیت میکنند. یک سری حرکات ورزشی نیز برای آمادگی جسمانی با ابزارهایی که شهرداری ها داخل پارکها تعبیه کرده اند، انجام میشود.
افرادی که که صرفا پیاده روی انجام میدهند در حین پیاده روی بهتر است چند حرکت کششی و قدرتی مثل بارفیکس و پرتاب بوکس به رو به رو و دوطرف انجام دهند که این حرکات کمک میکند بدن از لحاظ عضلانی و قدرتی هم آماده شود، تحلیل نرود و سن بدن زود هنگام افزایش پیدا نکند.
البته باید توجه داشت که استفاده نادرست از وسایل ورزشی موجود در شهربازیها و بوستانها نیز آسیبزاست چون اکثر این ابزارها چند کاره است و حرکات نادرست با آنها به زانو و کمر آسیب میزند که در این خصوص نیز باید آموزشهای عمومی به کاربران داده شود.
ایرنا: آمادگی جسمانی از چه ابعادی برای افراد دارای اهمیت است؟
کم تحرکی آسیبهای جدی در هر سنی دارد علاوه بر آن برخی بیماری ها با افزایش سن اتفاق می افتد. هرچه فعالیت بدنی و ورزش بیشتر باشد میزان برداشت بدن از گلوکز خون بیشتر شده و چربی خون و چربی احشایی کاهش مییابد و از بیماریهای متابولیکی پیشگیری میشود.
در زمان حاضر سن ابتلا به انواع بیماری ها از جمله دیابت، فشار خون و مشکلات قلبی و عروقی به دلیل کم تحرکی بسیار کاهش یافته است به خصوص در بین کودکان با رشد فناوری و استفاده از کامپیوتر و تلفن همراه و حتی بازی های کامپیوتری این بیماریها شایع شده است.
باید کمک کنیم با روش های ساده برای بچه ها در داخل مدرسه، پارک و خانه، محیط هایی جهت انجام حرکات ورزشی فراهم شود که در این صورت بسیاری از این آسیب ها و بیماری ها کمتر می شود.
کم تحرکی عموم مردم به خصوص کودکان با رشد فناوری موجب بروز آسیبهای مختلف از جمله افزایش وزن و کاهش سن ابتلا به بیماریهای متابولیک شده است.کمک تحرکی موجب افزایش وزن کودکان به خصوص در سالهای اخیر شده است، هنگامی که وزن بچه ها بالا می رود در هر محیطی از جمله سالن های ورزشی و مدرسه از بُعد جسمانی و نفس کم می آورند و از بُعد روانی هم میان همسالان خود آسیب می بینند که این موجب سرخوردگی آنان و آسیب روانی می شود.
این امر در آینده آنها هم تاثیر می گذارد و با آن آسیب ها وارد جامعه می شوند و در نتیجه به جای تحویل فردی مفید به جامعه، این فرد خود آسیب زننده به جامعه میشود درحالیکه آمادگی مطلوب جسمانی در کودکان، جامعه را فعال و پویا می کند.
حرکات اصلاحی در به نرمال رساندن راستا و ساختار قامتی کودکان ورزشکار بسیار کاربردی، کمک کننده و علمی است، استفاده صحیح از متخصصان مورد تایید در این حوزه می تواند کودکان را در مسیر بهتری در حیطه پیشگیری از بروز بسیاری از مشکلات و ناهنجاری های قامتی و اسکلتی قرار دهد.
ایرنا: افرادیکه مشغول کارهای روزمره و حتی اداری هستند، چگونه میتوانند آمادگی جسمانی داشته باشند؟
رشته پیلاتس شامل حرکات کششی در آمادگی جسمانی در هر محیطی قابل انجام است. حرکات در پیلاتس کاملا علمی است که ۱۰ حرکت ساده کششی را شامل می شود که نشسته، خوابیده، ایستاده و در هر وضعیتی امکان انجام دارد.
انجام دادن این حرکات به خصوص برای افرادیکه در محیط کار امکان تحرک ندارند، از خشک شدن زانو و کمر جلوگیری میکند و فضای زیادی نیز نیاز ندارد.
افرایکه روزانه این حرکت ساده را انجام می دهند به آسیب کمری و دیسک کمر و گردن مبتلا نمی شوند و عضلات آنها تقویت می شود. حتی کارمندان نیز بین کارهای خود در فاصله استراحت چند دقیقه ای کوتاه می توانند این حرکات را انجام دهند به طوریکه به مدت ۲ تا سه دقیقه روی صندلی این حرکات را که شامل سه تا پنج حرکت کششی و چند حرکت ایستاده است انجام دهند باعث افزایش استقامت بدن و آمادگی جسمانی می شود.
برای افزایش قدرت بدن و اصلاح عضلانی همین حرکات ساده کافی است تا به بسیاری از مشکلات دچار نشویم.
ایرنا: آیا شرایط در استان برای فعالیتهای آمادگی جسمانی همه اقشار مهیاست؟
کار خوبی که در زنجان از سوی هیات ورزشهای همگانی استان از چندین سال گذشته انجام شده و روز به روز هم در حال تقویت و افزایش بوده، انجام ورزش های همگانی در پارکها و سالن های سرپوشیده است.
هم اکنون در داخل شهر زنجان ۲۰ پارک و ۲۰ سالن ورزشی و در کل استان ۳۵ سالن ورزشی برای فعالیت های آمادگی جسمانی آماده سازی شده است که در سرما نیز عموم مردم به طور رایگان از اول صبح می توانند به این سالن ها مراجعه کنند.
ورزشهای آمادگی جسمانی هم اکنون در پارکها و ۳۵ سالن سرپوشیده استان زنجان با حضور مربیان مجرب انجام میشود.در برخی سالن ها ورزش عصرگاهی و شبانگاهی هم داریم که ورزشکاران در این فضاها از حضور بهترین مربیان در سطح شهر بهره مند می شوند.
این سالن ها دارای مربی مجرب، سیستم صوتی مناسب، محیطی گرم و صمیمی با کارشناسانی است که از طریق دوره های مربیگری تربیت شده اند و مراجعین بدون استفاد از ابزار مختلف ورزشی صرفا بر اساس وزن بدن، ورزش و سلامتی خود را تضمین می کنند و علاوه بر افزایش آمادگی جسمانی، از بُعد روحی نیز تقویت می شوند تا کل روزها را پرانرژی باشند.
برنامه ورزشی این سالن ها از ۷.۳۰ صبح تا ۸.۳۰ شب انجام می شود و در تمام روزهای فصول پاییز و زمستان فعال است و در این زمینه همه دستگاه ها در شهر پای کار هستند به طوریکه هم اکنون بهترین امکانات و مربی های درجه یک را در این سالن ها داریم.
نظر شما