به گزارش روز دوشنبه خبرنگار ایرنا، اسلامآباد هفته گذشته از نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا استقبال و ضمن تبریک به دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب این کشور، اعلام کرد که اسلامآباد مشتاقانه خواهان پیشرفت در روابط دو کشور مطابق با سیاست «عدم مداخله در امور داخلی» یکدیگر خواهد بود.
شهباز شریف نخست وزیر پاکستان ساعاتی پس از اعلام پیروزی ترامپ به وی تبریک گفت و افزو:د: دولت پاکستان نگاه رو به جلو به همکاری نزدیک با دولت جدید آمریکا دارد.
اسلامآباد که زمانی لقب «متحد غیر ناتو»ی واشنگتن را یدک میکشید روابط بسیار پرتنش و غبارآلود با واشنگتن را در دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ تجربه کرد؛ زمانی که رئیس جمهور آمریکا طی اظهاراتی پاکستان را به دروغگویی و فریب کاری متهم کرد و مدعی شد که واشنگتن با وجود پرداخت چند ده میلیارد دلار به پاکستان هیچ نتیجهای در همکاریهای ضد تروریسم به دست نیاورد.
سخنان بیسابقه ترامپ، موج محکومیت را در پاکستان درپی داشت و دولت وقت اسلامآباد ضمن اذعان به تداوم فضای بی اعتمادی میان دو کشور احترام واشنگتن به فداکاریها پاکستان در مبارزه با تروریسم را خواستار شد.
شکنندگی روابط اسلامآباد و واشنگتن تا آخرین روزهای ریاست جمهوری ترامپ ادامه داشت اما در دوره جو بایدن نه تنها هیچ پیشرفتی در تعاملات پاکستان و آمریکا مشاهده نشد که دولتمردان آمریکایی به مداخله در امور داخلی پاکستان و حتی توطئه برای سرنگونی حکومت وقت این کشور متهم شدند. بایدن حتی پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هیچ ارتباط تلفنی با نخست وزیر وقت پاکستان (به عنوان رئیس دولت در کشور) برقرار نکرد.
کاهش سطح ارتباطات پاکستان و ایالات متحده پس از خروج نیروهای خارجی به سرکردگی آمریکا از افغانستان در تابستان سال ۲۰۲۱ بیشتر نمودار شد هرچند دو کشور به تعاملات تعریف شده و محدود به حوزههای نظامی، سیاسی و اقتصادی ادامه دادند.
اکنون پاکستان در تکاپوی برقراری ارتباط زودهنگام با تیم انتقال قدرت در آمریکا است تا بتواند شروع جدیدی را با رئیس جمهور منتخب این کشور داشته باشد.
روزنامه پاکستانی اکسپرس تریبیون امروز به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد که شهباز شریف در تلاش برای برقراری تماس مستقیم با دونالد ترامپ است تا شخصا پیروزی وی در انتخابات آمریکا را تبریک بگوید.
در این گزارش آمده است: با توجه به رویکرد غیرمتعارف ترامپ، مقامات پاکستانی امیدوارند که او از سیاست جو بایدن پیروی نکند و زودتر با شهباز شریف صحبت کند. پیش تر وزارت امور خارجه پاکستان هرگونه گمانه زنی ها درباره رویکرد ترامپ برای تحت فشار قرار دادن اسلامآباد را رد کرد و گفت اسلامآباد انتظار دارد که دولت ترامپ توسعه روابط دوجانبه را بر اساس «احترام متقابل و عدم مداخله» در امور داخلی یکدیگر ادامه دهد.
اکسپرس تریبیون با تشریح ملاحظات پاکستان درخصوص سیاست جنجالی ترامپ حتی در دوره اول خود در قبال افزایش تعرفه بر فعالیتهای صادراتی آمریکا و مواضع ضد چین و ایران، نوشت: رئیس جمهور جدید آمریکا خواهان اعمال تعرفه ۱۰ تا ۲۰ درصدی بر تمامی کالاهای مقصد کشورش است. ایالات متحده بزرگترین مقصد صادرات پاکستان است و چنین رویکردی از سوی ترامپ می تواند کار را برای اسلامآباد دشوار کند.
این منبع افود: به همین ترتیب، مواضع تند ترامپ در قبال ایران و چین که هر دو از همسایگان اصلی پاکستان هستند، ممکن است کار را برای دولت شهباز شریف سخت کند. با این حال، برخی در محافل رسمی پاکستان مدعی شدند که عربستان می تواند در صورت بروز هر گونه مشکل اسلامآباد با دولت ترامپ، پاکستان را نجات دهد.
اسلامآباد به خاطر روابط نزدیک و راهبردی خود با پکن، با فشارهای آشکار و پنهان آمریکا به عنوان رقیب چین مواجه است. دولتمردان پاکستانی از طرفی از روابط راهبردی واشنگتن با دهلینو نیز خرسند نیستند.
پاکستان و هند دو رقیب سنتی و اتمی جنوب آسیا به ترتیب روابط قوی با چین و آمریکا دارند و همزمان با گسترش این تعاملات، قدرت خود را به رخ یکدیگر میکشند.
وزیر دفاع پاکستان خردادماه سال گذشته از ایالات متحده خواست تا اسلامآباد را به انتخابهای دشوار که منجر به تهدید منافع پاکستان میشود، مجبور نکند.
رهبران سیاسی و نظامی پاکستان با تشدید جنگ سرد بین پکن و واشنگتن بارها به طور تلویحی از فشار واشنگتن بر اسلامآباد برای کاهش روابط با پکن به ویژه توقف مشارکتهای راهبردی دو کشور از جمله راهگذر مشترک اقتصادی پاکستان و چین (CPEC) سخن گفتهاند.
نظر شما