به گزارش ایرنا، دره مراد بیگ که در سالیان دور روستایی کوهستانی در نزدیکی همدان بوده بواسطه گسترش شهرنشینی و بزرگ شدن شهر امروزه به همدان چسبیده و در منتهی الیه جنوب پایتخت تاریخ و طبیعت ایران زمین جاخوش کرده است، محله ای دیدنی و با طبیعت پیرامونی زیبا که البته کمبود امکانات و خدمات شهری در آن مشهود است.
دره مراد بیگ در اواخر دهه ۶۰ به شهر همدان الحاق شد و هم اکنون از حیث تقسیمات شهری جزو منطقه یک این شهر قرار دارد، منطقه ای که اگرچه از لحاظ جغرافیایی در جنوب شهر قرار دارد اما به نوعی و به اصطلاح بالای شهر نیز حساب می آید، با این حال وضعیت امکانات و خدمات دهی شهری به این محله با وجود خدمات ارایه شده طی سالیان گذشته شاید از خیلی از محلات پایین شهر و کم برخوردار نیز در سطح ضعیف تر و پایین تری قرار دارد، موضوعی که شهروندان ساکن در این محله به آن اذعان می کنند.
بافت ناکارآمد شهری در کنار طبیعت دلربا، تصویر نامتجانس از دره مرادبیگ
طبیعت این بخش از همدان به واسطه قرارگیری در یک دره پر از درختان سربه فلک کشیده به همراه رودخانه ای دائمی با نمایی زیبا از کوهستان الوند به ویژه در فصل پاییز محسور کننده است، با این حال توپوگرافی این منطقه و وجود پیچ و شیب های تند در معابر و کوچه ها به همراه بافت فرسوده و ناامن قابل توجه از یک سو و از سویی دیگر کمبود خدمات شهری موجب شده تا ساکنان آن از این وضعیت گلایه مند باشند.
بدون شک هر گردشگر و فردی که برای اولین بار در این محله حضور پیدا کند از تماشای باغات پیرامونی و رودخانه دره مرادبیگ و کوهستان اطراف آن به ویژه در فصل پاییز سیر نمی شود اما بافت ناکارآمد و فرسوده موجود در این بخش از شهر یک دوگانگی و تصویر نامتجانس را در ذهن افراد نقش می بندد.
بسیاری از خانه های این محله نیازمند نوسازی و بازسازی هستند، برخی مالکان نیز در پی کوچ به دیگر نقاط خانه های خود رها کرده اند، البته به ادعای برخی ساکنین بعضی افراد نیز با قصد سرمایه گذاری در حوزه ملک خانه ها را از افراد محلی خریداری کرده اند تا از محل رشد قیمت زمین و ارزش افزوده سود خوبی به جیب بزنند و رسیدگی به ملک خود ندارند.
پیاده روی سخت و جانکاه شهروندان در کوچه های شیب دار و فاقد پله دره مرادبیگ
شهروندان دره مرادبیگ همدان تابستان ها از معضل ترافیک و انسداد معابر تنگ و باریک و زمستان ها نیز از یخ زدگی معابر و احتمال سرخوردگی و آسیب به خود و اموال و خودرویشان رنج می برند، تقریبا تمامی کوچه های این محله دارای شیب های تند و طولانی و فاقد پله است که باعث می شود تا شهروندان کهن سال و کودکان ساکن در عبور و مرور دچار از آنها مشکل باشند.
سختی رفت و آمد در کوچه ها و معابر شیب دار دره مراد بیگ در فصل سرما و حین بارش برف و باران دوچندان است، سالخورده ها گاها مجبورند چند روز صبر کنند تا برف و یخ ها آب بشوند تا بتوانند به بیرون از منزل بیایند چرا که در غیر این صورت باید خطر سرخوردن و آسیب دیدگی از جمله شکستگی دست و پا را به جان بخرند.
یکی از بانوان کهنسال ساکن در این محله و خواهر ۲ شهید که بیش از ۲۰ سال است در دره مرادبیگ همدان سکونت دارد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: در خیلی از خانه های این محله افراد پابه سن گذاشته زندگی می کنند که رفت و آمد از کوچه هایی با این شیب(زیاد) برایشان سخت است، از شهرداری انتظار داریم یک قسمت از کوچه را به طوری که جلوی عبور ماشین ها را نگیرد تبدیل به پله کند تا رفت و آمد ساکنان به ویژه سالخورده ها و کودکان آسان تر شود.
گلایه شهروندان دره مرادبیگ از وضعیت نظافت و تخلیه زباله
یکی دیگر از بانوان ساکن در این محله که مشغول خرید مایحتاج روزانه خانواده اش بود به خبرنگار ایرنا گفت: نظافت این محله ضعیف است و فاصله زمانی تخلیه زباله طولانی است که موجب ایجاد مشکلات بهداشتی و انتشار بوی آزار دهنده می شود، متاسفانه شورا و شهرداری توجه چندانی به ما ندارند.
وی ادامه داد: تعداد خانه های مخروبه نیز در دره مرادبیگ زیاد هستند و امنیت محله را تهدید می کنند.
دره مراد بیگ و خیل ساختمان های فرسوده و ناامن
این شهروندان ساکن دره مرادبیگ ادامه داد: خیلی از خانه های اینجا مدت هاست رها شده و یا افرادی آنرا خریداری کرده و به حال خود رها کرده اند که در معرض تخریب قرار دارد و معتادان (متجاهر) در آنها رفت و آمد می کنند، همچنین ممکن است به علت فرسودگی بناها بخشی از بناها آوار شود و روی سر زن و بچه مردم یا ماشین های عبوری بریزد که شهرداری باید تکلیف آنها را روشن کند.
او همچنین از وضعیت آسفالت و پیاده روسازی در دره مرادبیگ نیز انتقاد کرد و گفت: تکلیف خود را نمی دانیم که در شهر زندگی می کنیم یا روستا، اگر اینجا شهر است باید خدمات شهری مناسب و معمول دریافت کنیم، در فصل سرما عبور و مرور خودرو و آدم ها در محله خیلی سخت می شود.
شهروند دیگری که به مدت یکسال در این محله سکونت دارد و مستاجر است نیز به خبرنگار ایرنا گفت: به نظافت این محله کمتر رسیدگی می شود، این محله به خاطر طبیعت بکرش می تواند یک مکان توریستی جذاب باشد اما به حال خود رها شده است.
او ادامه داد: معابر دره مرادبیگ استاندارد نیست و ایمن سازی هم نشده و احتمال تصادف و برخورد خودروها با یکدیگر و با عابران به ویژه در فصل سرما زیاد است و باید چاره ای برای آن اندیشیده شود.
تلاش های خبرنگار ایرنا به منظور گفت وگو با مسوولان ذیربط در شهرداری منطقه یک همدان به منظور رسیدگی به مطالبات شهروندان دره مرادبیگ بی نتیجه ماند، با این حال این رسانه آمادگی دریافت نظرات و پاسخ مدیران شهرداری و انعکاس نظرات آنها را در این رابطه دارد.
رهاورد:
تقویت خدمات شهری و رسیدگی به وضعیت نظافت و عمران شهری این منطقه خواسته به حق اهالی است و انتظار می رود شهرداری همدان در حوزه خدمات دهی به شهروندان دره مراد بیگ ورود جدی تری داشته باشد.
در کنار توجه شهرداری به این محله باید سایر دستگاه های اجرایی به ویژه از نوع خدمات رسان و فرهنگی نیز خدمات دهی خود به آنرا تقویت کنند تا شاهد افزایش سطح رفاه حال شهروندان ساکن در دره مراد بیگ باشیم.
نکته دیگر این که با توجه به طبیعت بکر پیرامونی دره مرادبیگ از درختان سربه فلک کشیده و رودخانه پرآب و کوهستان های زیبا با جذب سرمایه گذاران بخش گردشگری و ایجاد بوم گردی در این نقطه می توان ضمن رونق گردشگری همدان به اشتغالزایی و بهبود وضع اقتصادی ساکنان نیز کمک کرد.
و اما اینکه با توجه به ظرفیت های قانونی مشوق های دولت در زمینه نوسازی بافت فرسوده باید با هم افزایی شهرداری و راه و شهرسازی و ارایه امتیازات و تسهیلات مناسب شرایط لازم به منظور نوسازی بافت فرسوده دره مرادبیگ فراهم شود.
نظر شما