به گزارش ایرنا، کردستان افزون بر توانمندی در تولید محصولات کشاورزی به واسطه ظرفیت بالای منابع آبی و خاکی، در بخش صنعت و معدن هم دارای پتانسیل های فراوانی است.
کردستان با وجود ظرفیت هایی که دارد، یکی از استان های کشور با آمار بیکاری بالا بوده و سرانه زمین صنعتی و درآمد سرانه مردم آن پایین تر از متوسط کشوری است.
هرچند اقداماتی هم چون ایجاد واحدهای صنعتی بزرگ مانند کارخانه لاستیک سازی و پتروشیمی در استان با اشتغالزایی هر کدام حدود هزار نفر راه انجام شده اما همچنان از لحاظ صنعتی جزو استان های آخر کشور است.
براساس آمار منتشر شده سرانه زمین صنعتی در کشور ۱۸ تا ۲۱ مترمربع است اما این آمار در کردستان ۹ متر مربع است و این در حالی است که ظرفیت های توسعه صنعتی در این منطقه وجود دارد.
چالش ها و موانعی سد راه توسعه صنعتی کردستان قرار گرفته که رفع بسیاری از آنها از توان مسئولان استانی خارج و مستلزم عزم ملی و حمایت های ویژه است.
یکی از این موانع به توپوگرافی و کوهستانی بودن استان بر می گردد که هزینه تامین زمین صنعتی و ایجاد واحدهای تولیدی را افزایش داده و افزون بر این، بخش زیادی از اراضی این استان را جنگل، مرتع و منطقه حفاظت شده تحت مدیریت سازمان محیط زیست تشکیل داده و همین منجر به کمبود زمین شده است.
بوروکراسی پیچیده اداری با وجود ایجاد پنجره های واحد سرمایه گذاری، همچنان از عوامل دلسرد کردن سرمایه گذاران شده است.
به دلیل مشکلات اقتصادی و مدیریتی تعدادی از واحدهای صنعتی و معدنی استان به حالت راکد و نیمه فعال درآمده اند که مهمترین علت این مسئله هم به نبود سرمایه در گردش و تسهیلات بانکی برمی گردد.
اگرچه ۱۰ درصد واحدهای صنعتی و معدنی کردستان را واحدهای صنعتی بزرگ تشکیل داده اند ولی از آنجا که حساب بانکی و گردش مالی بیشتر این واحدها در بانک های پایتخت انجام می شود، عملا ارزش افزوده آنها سهم استان نمی شود و اگر این حساب ها انتقال پیدا کند بی شک منابع بانکی هم تقویت خواهد شد.
مسئله ذکر شده سال هاست یکی از مطالبات جدی مردم و مسئولان استان است و تاکنون بر اساس آمار منتشر شده یکی از واحدهای بزرگ استان موفق شده تا ۷۰ درصد حساب مالی خود را به بانک های استان منتقل کنند.
کردستان رتبه دوم ذخیره طلای کشور و رتبه نخست تولید آن را دارد ولی همچنان این بخش از خام فروشی رنج می برد و سرمایه گذاری در زمینه فرآوری طلا یکی از درخواست های مردم این استان است.
تولیدکنندگانی که در این استان مشغول به تولید هستند برای تامین مواد اولیه و خرید و توسعه ماشین آلات نیاز به ارز دارند که در ثبت سفارش و تخصیص ارز با مشکلاتی مواجه اند و همین هم باعث شده این افراد هم نتوانند در توسعه فعالیت هایشان آنگونه باید و شاید عمل کنند.
نظر شما