به گزارش ایرنا علی فرخنده یکشنبه شب در محفل ادبی ابنحسام خوسفی اظهار کرد: در عصر کنونی که دوران جنگ ترکیبی است آنچه که حائز اهمیت بود توجه به تقویت هویت در بین نوجوانان و جوانان است تا داشتهها و ظرفیتهای خود را قدر بدانند.
وی با بیان اینکه ۲۹ آذر سال گذشته کنگره ملی ابن حسام خوسفی در استان آغاز شد، اظهار کرد: ۲۸ آبان جاری اختتامیه این کنگره با حضور شاعران برجسته و مسئولان در بیرجند برگزار میشود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی بیان کرد: در اختتامیه کنگره ملی ابن حسام خوسفی از یک اثر مستند از زندگینامه ابن حسام، کتاب چکیده مقالات برگزیده همایش علمی ابن حسام و کتاب «لؤلؤ مکنون» شامل آثار خوشنویسی اشعار منتخب دیوان ابن حسام رونمایی میشود.
وی به برپایی نمایشگاه لؤلؤ مکنون در نگارخانه سرو باغ جهانی اکبریه بیرجند اشاره کرد و افزود: این نمایشگاه تا ۲ آذر عصرها از ساعت ۱۶ تا ۱۹ برای بازدیدعلاقهمندان باز است.
فرخنده تصریح کرد: همچنین در مراسم اختتامیه کنگره ملی ابن حسام خوسفی از کتاب «نیام حیدر» حاوی ۳۰ اثر تصویرنگاری از متن ابیات خاوراننامه رونمایی میشود.
وی عنوان کرد: نمایشگاه تصویرگری اشعار خاوراننامه با عنوان «نیام حیدر» نیز در نگارخانه استاد اسماعیلی مود در بیرجند برپا شده و تا ۲ آذر از ساعت ۱۸ تا ۲۰ پذیرای علاقهمندان است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی با بیان اینکه برای اولین بار از تمبر ابن حسام در میان تمبرهای فاخر کشور در آیین اختتامیه رونمایی خواهد شد، گفت: حدود ۲۵۰ نفر از نوجوانان و جوانان به ویژه در بیرجند، قاین و سرایان با شرکت در کارگاههای آموزشی، شعر آیینی را فرا گرفتند و امیدواریم استمرار راه پرفروغ ابن حسام خوسفی با حضور این جوانان محقق شود.
سرپرست فرمانداری خوسف هم گفت: نیروی انسانی فرهیخته، ادیب و دانشمند به طور یقین مهمترین سرمایه این شهرستان است که به پاس تکریم فرهیختگان، امیدآفرینی و هویتبخشی نسل جوان، هفته فرهنگی برگزار میشود.
محمد محمدیانفر از شهرستان خوسف به عنوان سرزمین فرصتهای اقتصادی و ظرفیتهای گردشگری و تاریخی یاد کرد و افزود: این شهرستان زرخیز علاوه بر گوهر نیروی انسانی فرهیخته به واسطه لطف الهی سرشار از معادن مس و طلا است.
وی با اشاره به برگزاری برنامههای هفته فرهنگی خوسف در سال جاری، تصریح کرد: غبارروبی مزار ابن حسام، تجلیل از مفاخر در قید حیات خوسفی، برپایی نمایشگاه معرفی دستاورد و ظرفیتهای شهرستان، نکوداشت آیت الله شیخ محمدحسن خوسفی و آیت الله هردنگی و محفل ادبی ابن حسام از جمله مهمترین برنامههای شاخص این هفته است.
سرپرست فرمانداری خوسف بیان کرد: امسال هفته فرهنگی خوسف از ۲۴ تا ۳۰ آبان با عنوان «خوسف، بهارستان علم و ادب و ایمان» نامگذاری شده است.
رایزن فرهنگی هند هم با بیان اینکه ابن حسام خوسفی برای هندیها باعث افتخار است گفت: میان هندیها و ایرانیان هزارها رفاقت و نکته است که باید برای نسل امروز بیان شود.
پروفسور بلرام شکلا اظهار کرد: کشور هندوستان با کشورهای مختلف روابط بسیار خوبی در حوزه اقتصادی، سیاسی و سایر دارد ولی فقط با ایران روابط فرهنگی داریم چرا که روابط ریشهای و خونی هرگز از بین نمیرود و همیشه خواهد ماند.
وی بیان کرد: باید قدر همدیگر را بدانیم و خیلی خوشحالم که در این سرزمین هستم که مفاخری همچون ابن حسام خوسفی و استاد راشد محصل در آن پرورش یافتهاند.
رایزن فرهنگی هند با بیان اینکه حضرت علی(ع) شخصیت شناخته شده در بین مسلمانان و حتی هندوها است ادامه داد: هندوستان دومین کشور پرجمعیت برای برادران شیعی است.
دبیر علمی همایش ملی ابن حسام خوسفی هم گفت: ابن حسام از شاعران شیعی قرن نهم است و بذری را که فردوسی کاشته در دیوان و خاوراننامه به درختی تنومند تبدیل شده است.
محمد بهنامفر از خاوراننامه به عنوان یک حماسه آیینی و ملی یاد کرد و افزود: موضوع خاوران نامه درباره سفرها و قهرمانیهای حضرت علی (ع) بوده و بیش از ۹۰ درصد دیوان اشعار در مدح و منقبت پیامبر (ص) و حضرت امیرالمومنین (ع) سروده شده است.
وی ادامه داد: ابن حسام خوسفی به حدی به فردوسی ارادت داشت که در خاوراننامه از خوابی سخن میگوید که فردوسی را در باغی چون بهشت ملاقات میکند و پس از این دیدار است که طبع او شکوفا و قلبش مخزن گنج اسرار الهی میشود.
عضو هیأت علمی دانشگاه بیرجند عنوان کرد: در این ابیات خاوران نامه مشخص است که فردوسی الهامبخش ابن حسام در انجام رسالت فرهنگی او بوده است.
استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند گفت: شباهتهای زیادی بین خاوراننامه و شاهنامه وجود دارد بنابراین این دو اثر نه تنها در تقابل هم نیستند که مکمل یکدیگر بوده و دو جلوه از هویت ملی ایرانیان محسوب میشوند.
نظر شما