به گزارش خبرنگار ایرنا، رهبر معظم انقلاب اسلامی در این دیدار فرمودند: شیراز جایی است که این سه عنصر، درهمتنیده خودشان را نشان میدهند. از دوران جناب احمدبنموسیٰ (سلام الله علیه) و بقیّه امامزادههای شهیدی که در آن استان و در آن شهر هستند، تا دورانهای بعد، تا امروز و شهیده کرباسی ... این سه عنصر در همه این دوران با همدیگر همراهند و شریکند.
ایشان در ادامه به دستاندرکاران کنگره شهدای فارس ماموریت دادند که باید این [سه جهت] را تأمین کنید؛ همین فرمایش رهبر معظم انقلاب، برای مسئولان فرهنگی استان فصلالخطاب شده تا برنامهها و حرکتهای فرهنگی را با محور تلفیق دین، هنر و حماسه ترسیم کنند.
این موضوع در دستورکار شورای فرهنگ عمومی فارس قرار گرفته و ابعاد مختلف آن، از هستها و بایدها، ظرفیتها و چالشهای فارس در این زمینه زیر ذرهبین مسئولان فرهنگی استان قرار گرفته است.
آنها منطبق با اهداف و فلسفه انقلاب اسلامی و همسو با منظومه فکری رهبر فرزانه انقلاب، تلاش میکنند تا حرکتهای فرهنگی فارس را در این مسیر ریل گذاری کنند و برای چالشهای اجرایی موجود چارهاندیشی کنند.
جایگاه شاخص فارس در تمدنسازی از دیدگاه رهبر معظم انقلاب
به بیان مدیرکل تبلیغات اسلامی فارس فرمایش اخیر رهبر معظم انقلاب براساس پیشینه فکری و معرفتی خود و بر اساس فلسفه تاریخی، نگاه بلندی به این سرزمین داشتند و این ماموریت مهم و راهبردی تمدن سازی فارس را به خوبی به تصویر کشیدند.
با مرور فرمایش رهبر معظم انقلاب در دیدار با مسئولان دیگر استانها، دستکم در ۱۰ سال گذشته، توصیف ایشان از فارس بی نظیر است که استانی را چنین با ظرفیت تمدن سازی توصیف کنند و ماموریت تمدنی برای آن قایل شوند.
به اعتقاد حجتالاسلام حسن قانع این ماموریت، جای بازخوانی جدی دارد چرا که به اعتقاد رهبر معظم انقلاب، فارس ظرفیت نامحدودی دارد و منطقه حاصل خیزی از نظر تربیت نیروی انسانی بوده و استعداد بی پایانی از لحاظ اسلامی وجود دارد.
به گفته مدیرکل تبلیغات اسلامی فارس، در منظومه فکری رهبر معظم انقلاب، مراحل پنج گانهای برای تحقق اهداف انقلاب اسلامی مطرح شده که عباتند از انقلاب اسلامی، ایجاد نظام اسلامی، دولت اسلامی، جامعه اسلامی و تمدن سازی اسلامی.
او اظهار کرد: در این منظومه فکری، ایران خاستگاه تمدن نوین اسلامی خواهد بود و هدف ملت ایران و انقلاب اسلامی ایجاد یک تمدن اسلامی است و وضعیت کنونی انقلاب اسلامی این ظرفیت را دارد.
قانع با اشاره به فرمایش رهبر معظم انقلاب در توصیف فارس و شیراز گفت: ایشان سه مفهوم اساسی دین، حماسه و هنر را در تلفیق با یکدیگر مطرح کردند که سایر معارف نیز در همین چارچوب قابل تعریف است.
به گفته او رهبر فرزانه انقلاب محورهای فعالیت در فارس را هم بیان کردند؛ معرفت و مجاهدت احمدبن موسی (ع) و دیگر امام زادگان استان، تولید معرفت، عرفان، هنر و حماسه بر پایه قرآن کریم در مکتب حافظ شیرازی، ملاصدرا چهره برجسته فلسفه دنیا و تولید کننده نرم افزار فکری انقلاب اسلامی، اولین مقابله استعمار ستیزی مسلحانه توسط امام قلی خان، ابتکار جنگ نرم با فتوای میرزای شیراز، قوی ترین مقاومت عراقیها در مقابل تسلط انگلیسیها به رهبری میرزای دوم، تشکیل حکومت اسلامی در جنوب کشور به رهبری مرحوم نجفی لاری و امتداد خط مجاهدت ۱۵ هزار شهید از محورهای دین، حماسه و هنر در این استان هستند.
ماموریت رهبر معظم انقلاب به مسئولان فرهنگی فارس
مدیرکل تبلیغات اسلامی فارس با استفاده از بیانات رهبر معظم انقلاب، جریان فرهنگی فارس را آسیبشناسی کرد و گفت: به فرموده ایشان، آنچه به عنوان آسیب های فرهنگی مورد توصیف است حاصل تهاجم فرهنگی گسترده نسبت به این ظرفیت تمدنی در سده اخیر است.
قانع ادامه داد: رهبر فرزانه انقلاب، صیانت از این ظرفیت تمدنی را از مسئولان فارس مطالبه میکنند که ماموریت سنگینی است چرا که هستند کسانی که می خواهندهنر را از معنویت جدا کنند.
این ماموریت رهبر معظم انقلاب که باید این سه جهت (دین، حماسه و هنر) را تامین کنید، ماموریتی راهبردی است که مسئولان فارس را به تکاپو واداشته و به گفته آیتالله لطفالله دژکام امام جمعه شیراز،مطلعی برای فعالیت شورای فرهنگ عمومی استان فارس است.
سندهای راهبردی فرهنگی برای تمدنسازی فارس و چالشهای پیش رو
سندهای راهبردی نقشه مهندسی فرهنگی فارس از ۲ سال گذشته و شیراز، سومین حرم اهل بیت در سال جاری مصوب شدهاند تا نقشه راه حرکتهای فرهنگی استان باشند.
اما به گفته رئیس شورای فرهنگ عمومی و برخی از مسئولان فارس این اسناد راهبردی در مرحله اجرا با چالشهای عملیاتی مواجه هستند.
محسن جاجرمی زاده رئیس دانشگاه پیامنور فارس چالشهای مدیریتی و اجرایی تحقق تلفیق دین، حماسه و هنر در اقدامات فرهنگی استان را بررسی کرده است.
او معتقد است که این فرمایش رهبر معظم انقلاب، سمت و سوی راهبرد فرهنگی ما را نشان میدهد و بیانکننده این است که فارس این ظرفیت را دارد که به سوی ایجاد تمدن نوین اسلامی حرکت کند و از نگاه سکولاریسم به هنر فاصله بگیرد.
جاجرمی زاده گفت: اگر این چشم انداز را مد نظر قرار دهیم، این پرسش مطرح میشود که آیا برای تحقق این چشم انداز مهم، راهبری مناسب و منسجم داریم یا خیر؟
به اعتقاد رئیس دانشگاه پیام نور فارس، این استان مجمع الجزایری از حکمرانی فرهنگی دارد و هر یک از دستگاهها، نهادها و مؤسسات فرهنگی فارس در هرم مدیریتی خود به نحوی سیاستگذاری میکنند.
جاجرمی زاده اظهار کرد: فارس ساز و کار راهبری منسجم فرهنگی ندارد که هم افزایی ایجاد شود.
او افزود: اکنون با تدوین برش استانی مهندسی فرهنگی، منسجم تر جلو رفتیم و زمینه انسجام بخشی در ساختار راهبری فرهنگی در حال فراهم شدن است.
این استاد دانشگاه گفت: چشم انداز تلفیق دین حماسه و هنر باید به گونه طرح ریزی شود که به فرموده رهبر معظم انقلاب، هنر در خدمت دین، دین همراه با حماسه و حماسه در جهت پیشرفت ملت باشد.
جاجرمی زاده بیان کرد: برای تامین این سه بعد تمدنی، باید مدل حکمرانی فرهنگی در سه سطح راهبری فرهنگ، مدیریت فرهنگ و مدیریت اجرایی فرهنگ طراحی شود.
به اعتقاد او باید راهبری فرهنگی خود را ریل گذاری کنیم به گونهای که در مقابله با سکولاریسم فرهنگی قابل ترسیم شود.
به اعتقاد رئیس حوزه هنری فارس، توصیف رهبر معظم فارس از جایگاه شاخص فارس در تلفیق دین، حماسه و هنر تنها ناظر به امر بالقوه نیست تنها لازم است حرکتهای دنبال شده در این زمینه، تمرکز و ضریب بیشتری بگیرد. جاجرمی زاده گفت: در این مسیر باید گفتمان سازی شود و این گفتمان به باور مسئولان و فعالان فرهنگی تبدیل شود.
به اعتقاد او در مرحله اجرای این چشم انداز بلند فرهنگی، باید پس از هدفگذاری، برنامه ریزی و بودجه ریزی شود و سیاستگذاری ها در قالب اهداف کمی و کیفی قابل بیان و ارزیابی باشد و ارتباط بین دستگاه ها و برنامه و بودجه رقم بخورد چرا که اگر این انسجام رقم نخورد، همچنان با مجمع الجزایر فرهنگی مواجه خواهیم بود که کارآمدی لازم را ندارد.
رئیس دانشگاه پیامنور فارس با طرح این سوال که نهادهای و موسسههای فرهنگی دولتی و غیر دولتی چگونه باید حول محور چشم انداز ترسیم شده هماهنگ شوند. گفت: در این مدل حکمرانی باید نظام منسجمی برای هم افزایی شکل گیرد.
ظرفیت بالفعل فارس در تلفیق تمدنسازی دین، هنر و حماسه
به اعتقاد رئیس حوزه هنری فارس، توصیف رهبر معظم از جایگاه شاخص فارس در تلفیق دین، حماسه و هنر تنها ناظر به امر بالقوه نیست بلکه این ظرفیت استان طی سالیان گذشته به فعل رسیده است.
وحید نمازی بیان کرد: نیازی به نگاه سلبی و ایجابی نیست، بلکه تنها لازم است حرکتهای دنبال شده در این زمینه، تمرکز و ضریب بیشتری بگیرد.
در شورای فرهنگ عمومی فارس مصوب شده تا کمیته ای برای بررسی ابعاد مختلف جایگاه فارس در تلفیق دین،حماسه و هنر مرتبط با سخنان رهبر معظم انقلاب در ذیل دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی تشکیل شود تا پس از بررسیهای کارشناسانه، نتیجه را به شورا ارائه کند و به اجرا و عمل برسد.
نظر شما