بیماران کلیوی چه باید بخورند؛ چه نباید بخورند؟

تهران- ایرنا- مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها بر سلامت فرد تاثیرگذار هستند، بنابراین داشتن یک وزن مناسب و رژیم غذایی سالم و متعادل همراه با مصرف کم نمک و چربی می‌تواند به حفاظت از کلیه‌ها کمک کند. رژیم غذایی مناسب برای بیماران کلیوی شامل مصرف غذاهای خاصی است که از تشکیل املاح معدنی در بدن جلوگیری می‌کند.

به گزارش ایرنا از وبدا، احمد اسماعیل زاده با بیان اینکه هیچ غذایی برای بیماران کلیوی ممنوع نیست، می‌گوید: مصرف شیر و لبنیات را مجموعا به یک سهم در روز محدود کنید، غذاهایی مثل سوسیس و کالباس و همبرگر حاوی سدیم بالا هستند، مصرف آنها را به حداقل برسانید و آنچه که مهم است مقدار غذاها است که باید طبق برنامه غذایی تجویز شده توسط متخصصین تغذیه از آن استفاده کنید.

وی اظهارداشت: به گفته انجمن تغذیه آمریکا، رژیم غذایی کلیوی معمولا برای افرادی که در مراحل پایانی بیماری مزمن کلیه و مرحله نهایی بیماری کلیوی هستند، توصیه می‌شود. متأسفانه هیچ درمان یا درمان دائمی برای نارسایی کلیه وجود ندارد و فقط راهبردهایی برای حفظ ثبات و سلامت فرد مبتلا به بیماری کلیوی تا حد امکان، وجود دارد که یکی از این استراتژی‌ها پیروی از رژیم غذایی بیماری کلیوی است.

وی افزود: این رژیم غذایی، مصرف برخی مواد مغذی را محدود می‌کند تا میزان ضایعات موجود در خون آنها کاهش یابد. به این دلیل که کلیه‌ها برای متعادل کردن نسبت‌های آب، نمک و سایر مواد معدنی (به نام الکترولیت‌ها) در خون مورد نیاز هستند. بنابراین، اختلال عملکرد کلیه می‌تواند منجر به سطوح غیر طبیعی مواد معدنی شود.

مصرف محدود غذاهای پرپتاسیم
وی ادامه داد: سعی کنید از غذاهای پرپتاسیم، روزانه بیش از یکبار آنهم در مقادیر توصیه شده در برنامه غذایی خود استفاده نکنید. غذاهای پر پتاسیم عبارتند از، زردآلو، موز، خرما، انجیر، کیوی، هلو، پرتقال، شفتالو، آلو، کشمش، انواع لوبیا، چغندر، اسفناج، شلغم، عدس، لپه، تمام مغزهای گیاهی (مثل پسته و فندق و گردو) جعفری، سیب زمینی، کدو، گوجه فرنگی، سس گوجه، آب انار، آب آلو، آب گوجه فرنگی، شیر.

پرهیز از اغذیه سبوس‌ دار

اسماعیل زاده گفت: سعی کنید غذاهای شور (مثل خیار شور و پنیر) را قبل از مصرف در آب بخوابانید و برای مدت ۱ دقیقه قبل از مصرف آنها را زیر شیر آب بگیرید. از مصرف نان‌های سبوس دار، بیسکویت سبوس دار و ماکارونی سبوس دار بپرهیزید و از انواع نان سفید استفاده کنید. مصرف حبوبات و مغزهای گیاهی (مثل پسته، بادام، گردو و...) را نیز به علت داشتن فسفر بالا باید محدود کنید.


شیر و ماست سویا بخورید

وی گفت: سعی کنید از مصرف چیپس، مغزهای گیاهی شور (مثل پسته شور و بادام شور)، زیتون شور، سس گوجه فرنگی، کنسرو حبوبات (مثل کنسرو لوبیا)، آبگوشت و غذاهای کنسروی که حاوی نمک بالا هستند، بپرهیزید. در صورتی که با مصرف داروهای خود دچار یبوست شدید، حتما متخصص تغذیه را مطلع کنید.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه بیماران کلیوی به علت محدود شدن شیر و لبنیات در برنامه غذایی خود می توانند از شیر سویا یا ماست سویا استفاده کنند، افزود: برای تامین پروتیین مورد نیاز خود سعی کنید سویا را جایگزین گوشت کنید.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha