به گزارش ایرنا، روش سه عاملی شامل کارفرما، پیمانکار و مهندسی مشاور، متداولترین روش اجرای طرح های عمرانی در کشور است. از این رو هر یک از اضلاع این مثلث در مطالعه، طراحی، اجرا و نظارت در روند اجرای طرح های عمرانی نقش مهم و تاثیرگذاری دارند.
در طرح هایی که دستگاه های دولتی به عنوان کارفرمای طرح ها هستند، مولفه های زمان، هزینه و کیفیت اجرا جزو دغدغه هاست. این موارد با تخصیص به موقع و مناسب اعتبارات در کنار بهره مندی از پیمانکاران و مشاوران مناسب، مسیر اجرای طرحها را هموار میکند.
در این میان به زعم برخی کارشناسان، پیمانکاران و مشاوران بومی به خاطر آشنایی بیشتر با ویژگیهای منطقه از قابلیت بالاتری برای اجرای انواع طرحها برخوردارند. بنابراین به کارگیری این ظرفیت ها در اجرای طرح ها مورد توجه قرار گرفته است.
خبرنگار ایرنا برای کسب اطلاع از وضعیت شرکت های پیمانکاری و مهندسی مشاور استان زنجان با محمود محمدی مشفق، مدیر نظام فنی و اجرایی سازمان مدیریت و برنامه ریزی زنجان و مسئول دبیرخانه شورای فنی استان گفت و گو کرده است.
ایرنا. استان زنجان در زمینه شرکت های پیمانکاری چه وضعیتی دارد؟
در زمان حاضر از ۵۶۰ شرکت پیمانکاری ثبت شده در استان، ۳۷۰ مورد فعال هستند. در کنار شرکت های پیمانکاری، تعدادی هم پیمانکاران حقیقی داریم که پیمانکاران محلی هم به آنها اطلاق میشود.
در زمان حاضر ۲۰۰ پیمانکار حقیقی معتبر در استان داریم که تعداد آنها نسبت به کل پیمانکاران خیلی بیشتر از میانگین کشوری است؛ این مساله (بالا بودن تعداد پیمانکاران حقیقی) آسیب هایی دارد، این پیمانکاران با افزایش سن غیرفعال می شوند و حرفه و کارشان قابلیت انتقال به ورثه را هم ندارد ولی در خصوص شرکت های پیمانکاری چنین نیست و استمرار بیشتر و یا امکان انتقال به غیر را دارند.
ایرنا. وضعیت شرکت های پیمانکاری استان از لحاط سطح بندی چگونه است؟
شرکت های پیمانکاری در پنح سطح رتبه بندی می شوند. رتبه های ۱ و ۲ جزو سطوح بالا محسوب می شود که شمار شرکت های فعال ما در سطوح حدود ۱۰ مورد است، حدود ۴۰ شرکت هم در سطح سه قرار دارند. عمده شرکت های دارای پایه های چهار و پنج (پایین ترین رتبه) هستند که این شاخص حاکی از آن است که عمده شرکتهای پیمانکاری در استان تازه کارند و در ابتدای راه قرار دارند.
ایرنا. چه تعداد شرکت مهندسی مشاوره در استان داریم و وضعیت آنها چگونه است؟
شرکت های مهندسی مشاور به عنوان یکی از اضلاع این مثلث، در مطالعه، طراحی و نظارت در روند اجرای طرح های عمرانی نقش مهم و تاثیرگذاری دارند. حضور مشاوران توانمند در طرح های عمرانی موجب کاهش زمان و هزینه اجرای طرح ها و انجام آنها با کیفیت مطلوب می شود.
در سال های گذشته نیاز استان زنجان به خدمات مهندسین مشاور اغلب از سایر استان ها به ویژه تهران تامین می شد ولی امروز با رشد کمی و کیفی این نوع شرکت ها در استان، توان شرکت های بومی نیز در اجرای طرح ها به کار گرفته می شود.
تا سال ۱۳۹۵، فقط ۱۲ شرکت مهندسین مشاور در استان زنجان فعال بود ولی هم اکنون شمار این شرکت ها به ۴۵ مورد افزایش یافته است که البته در زمان حاضر از این تعداد شرکت ثبت شده، ۳۷ مورد یعنی ۸۲ درصد از کل شرکت ها فعالیت دارد. در سطح کشور نیز از چهار هزار و ۴۰۰ شرکت مهندسی مشاور، سه هزار و ۲۵۰ مورد یعنی ۷۴ درصد از کل شرکت ها فعال است.
افزایش شمار شرکت های مهندسی مشاوره در استان به این معنی است که می توانیم چنین خدماتی را در استان به صورت بومی داشته باشیم.
در سطح بندی شرکت های مهندسی مشاور وضعیت مثل شرکت های پیمانکاری است به این معنی که بیش از ۸۰ درصد شرکت های فعال دارای پایه سه (پایین ترین سطح) هستند.
ایرنا. ارزیابی شما از توان پیمانکاران بومی استان چیست و راهکارهای تقویت این ظرفیت ها را در استان در چه می دانید؟
شرکت های پیمانکاری خوبی در استان داریم هرچند در این حوزه با وضع مطلوب هم فاصله داریم ولی هر چه تعداد پیمانکاران استخوان دار و بزرگ داشته باشیم در اجرای طرح های عمرانی موفق تر خواهیم بود چون بالاخره بومی تعصب روی طرح های استان دارد و این یکی از عوامل موثر در کیفیت هم می تواند باشد.
از طرفی به کارگیری پیمانکاران بومی نقش مهمی در تقویت ظرفیت و سرمایه های پیمانکاری نیز در استان دارد و این مهم در نهایت به نفع استان هم تمام شود.
نظر شما