معرفی چهار رقم جدید برنج؛ نسخه به‌زراعی کشت در شرایط کم‌آبی ارائه شد

رشت - ایرنا - رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور از معرفی چهار رقم جدید برنج به نام‌های هستی، امید، توکا و طارم مازند و ارائه نسخه به زراعی کشت برنج در شرایط کم‌آبی خبر داد.

دکتر مریم حسینی یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تشریح آخرین دستاوردهای موسسه تحقیقات برنج کشور در حوزه به‌نژادی اظهار کرد: رقم «هستی» حاصل پژوهش مشترک موسسه تحقیقات برنج کشور با سازمان انرژی اتمی (پژوهشکده کشاورزی هسته‌ای) اصلاح و معرفی شده‌است.

وی با بیان اینکه این رقم جدید برنج «هستی» خوش کیفیت و متحمل به تنش خشکی بوده و کم‌آبی اواخر فصل کشت و کار تا حدود چهار هفته را تحمل می‌کند، بیان کرد: حفظ پایداری تولید در شرایط تنش خشکی و تغییرات اقلیمی پیش رو هدف موسسه تحقیقات برنج کشور برای معرفی برنج هستی است.

وی با اشاره به معرفی رقم جدید دیگر با نام «امید» اضافه کرد: این رقم از انواع پرمحصول بوده و به طور متوسط در هر هکتار شالیزار هشت تن شلتوک تولید می‌شود، متحمل به بیماری بلاست است؛ هدف از معرفی این رقم نیز افزایش عملکرد در واحد سطح و افزایش تولید برنج ایرانی می‌باشد.

- بیماری بلاست یکی از مهمترین بیماری‌های برنج در مناطق برنجکاری است که در صورت وجود شرایط محیطی مناسب برای آن ممکن است سبب خسارت شدید برای ارقام حساس ‌شود.

حسینی؛ «توکا» را دیگر رقم جدید برنج عنوان و اظهار کرد: این نوع نیز حاصل ترکیب ۲ ژنوم محلی شامل؛ علی کاظمی و طارم دیلمانی است و حدود یک تا ۱.۵ تن از رقم محلی بیشتر محصول می‌دهد و تا حدی متحمل به خوابیدگی و ورس است.

رقم جدید برنج «توکا» حاصل ترکیب ۲ ژنوم محلی شامل؛ علی کاظمی و طارم دیلمانی است و حدود یک تا ۱.۵ تن از رقم محلی بیشتر محصول می‌دهد. رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور بیان کرد: هدف از معرفی رقم برنج توکا نیز محافظت از ذخایر ژنتیکی ارقام محلی و بالابردن عملکرد ارقام محلی برای کشاورزانی است که به کشت آنها علاقمندند.

وی در ادامه از معرفی رقم جدید برنج «طارم مازند» خبر داد و گفت: این نوع حاصل خالص‌سازی توده محلی طارم و هدف از اصلاح و معرفی آن حفظ ژنوم توده‌های محلی و تولید بذر طبقات رسمی برای عرضه وسیع به کشاورزان است.

وی اضافه کرد: افزایش عملکرد در واحد سطح، کیفیت مناسب ارقام معرفی شده و در نهایت رسیدن به تولید پایدار و امنیت غذایی از اهداف محوری معرفی ارقام جدید توسط موسسه تحقیقات برنج کشور است.

معرفی چهار رقم جدید برنج؛ نسخه به‌زراعی کشت در شرایط کم‌آبی ارائه شد

ارائه نسخه به زراعی کشت در شرایط کم‌آبی

حسینی در ادامه با تشریح سایر اقدامات انجام شده در موسسه تحقیقات برنج کشور در بخش به‌ زراعی بیان کرد: با توجه به تغییرات اقلیمی و تنش‌های خشکی دستورالعمل به‌زراعی کشت در شرایط کم آبی به کشاورزان ارائه شده‌است.

با توجه به تغییرات اقلیمی و تنش‌های خشکی دستورالعمل به‌زراعی کشت در شرایط کم آبی به کشاورزان ارائه شده‌است. وی در این زمینه توضیح داد: در این روش آبیاری تناوبی در شرایط کم‌آبی در سطح وسیع در استان‌های گیلان و مازندران عملیاتی شد و بدین منظور دستورالعمل به‌زراعی یعنی کنترل آفات، بیماری‌ها، علف‌های هرز و کوددهی آن متناسب با آبیاری تناوبی تنظیم و به کشاورزان ارائه شد.

رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور اضافه کرد: با تدوین دستورالعمل به زراعی کشت در شرایط کم‌آبی که همه متخصصان و محققان موسسه تحقیقات برنج کشور در آن نقش آفرین بودند؛ محققان و کارشناسان به صورت‌ عملیاتی در کل فصل در کنار کشاورزان بوده وآموزش و پایش مداوم برای اجرای این دستورالعمل در مزارع انجام شد.

وی در ادامه ارائه نشریه فنی تغذیه گیاه از دیگر اقدامات انجام شده موسسه در حوزه به‌زارعی عنوان کرد که در آن چگونگی کوددهی، میزان و زمان مصرف و استفاده از نوع کود در قالب کتاب و نشریه فنی به کشاورزان ارائه شده‌است.

حسینی اظهار کرد: بر این اساس در صورتی که کشاورزان کود را در زمان مناسب، مقدار مشخص و طبق دستورالعمل در مزرعه استفاده کنند علاوه بر برداشت محصول مناسب؛ ساقه‌های برنج نیز نسبت به خوابیدگی و بیماری‌ها مقاومت بیشتری خواهند داشت و در نهایت محصول بیشتری برداشت می شود از اینرو توجه به دستورالعمل به زراعی تغذیه گیاه به کشاورزان عزیز توصیه می‌شود.

معرفی چهار رقم جدید برنج؛ نسخه به‌زراعی کشت در شرایط کم‌آبی ارائه شد

ارتقاء سلامت اکوسیستم شالیزار به روش مدیریت تلفیقی

رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور بیان کرد: شیوه‌نامه ارتقاء سلامت اکوسیستم شالیزار به روش مدیریت تلفیقی در شالیزارهای کشور نیز تهیه شده و در اختیار کشاورزان قرار گرفته است، این دستورالعمل روشی برای کنترل غیرشیمیایی آفات و بیماری‌های برنج است.

وی اظهار کرد: روش مدیریت تلفیقی ضمن سالم‌تر ماندن اکوسیستم به حفظ حشرات مفید و بهبود خاک و آب کمک می‌کند تا در مدت زمان طولانی با یک اکوسیستم پایدار و سالم تولید برنج انجام شود.

روش مدیریت تلفیقی ضمن سالم‌تر ماندن اکوسیستم، به حفظ حشرات مفید و بهبود خاک و آب کمک می‌کند. حسینی اضافه کرد: شیوه‌نامه این روش نوشته و در سطح وسیع اجرایی شد؛ نظارت بر اجرای این روش نیز در پنج هزار هکتار از اراضی شالیزاری استان‌های گیلان، مازندران و گلستان توسط کارشناسان موسسه انجام گرفت.

وی در ادامه بیان کرد: علاوه بر موارد ذکر شده یکی از دستاوردهای این موسسه شناسایی آفات نوظهور در شمال کشور و راه‌های کنترل آنهاست که توسط متخصصان و کارشناسان موسسه تحقیقات برنج کشورانجام شده‌است.

وی بیان کرد: تمامی این موارد به صورت نشریه فنی، دستورالعمل و شیوه نامه در تالار ترویج کشاورزی؛ رایگان در اختیار همگان قرار دارد و این موسسه آماده پاسخگویی به سئوالات کشاورزان و سایر بهره‌ برداران می‌باشد.

گیلان دارای ۴۲۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی است و ۳۱۷ هزار نفر از مردم استان در بخش کشاورزی مشغول به فعالیت هستند، برنج، چای، زیتون، پیله ابریشم، بادام زمینی، زیتون، فندق و مرکبات عمده ترین محصولات کشاورزی گیلان هستند. گیلان همچنین یکی از تولید کنندگان مهم طیور در کشور است.

گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و با کیفیت برنج در کشور به شمار می‌آید که با ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری رتبه نخست کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و همچنین رتبه دوم تولید برنج را به خود اختصاص داده است.

ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم‌ های کیفی و ارقام گوهر و سپیدرود جزو رقم‌های پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت می‌شود، بیشترین رقم‌ های کشت شده برنج در این استان، رقم‌های کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر ۸۵ درصد محصول برنج گیلان را شامل می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha