پاسخ رئیس‌جمهوری مکزیک به تهدید تعرفه‌های «ترامپ»؛ جنگ تجاری یا قطع وابستگی؟

تهران- ایرنا- پاسخ رئیس‌جمهوری مکزیک به تهدیدهای «ترامپ» مبنی بر اعمال تعرفه‌های ۲۵ درصدی بر تمام محصولات وارداتی از مکزیک را اگر چه می‌توان نشانه‌ای از «توقف در وابستگی به آمریکا» از سوی این همسایه جنوبی ارزیابی کرد، تعرفه‌گذاری از سوی دو کشور، از «جنگ تجاری» با پیامدهای مختلف خبر می‌دهد.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از خبرگزاری افه، «کلائودیا شینباوم» رئیس‌جمهوری مکزیک در نامه‌ای خطاب به «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا و تهدیدهای او مبنی بر اعمال تعرفه‌های ۲۵ درصدی بر تمام محصولات وارداتی از مکزیک هشدار داد که در پاسخ به اقدام احتمالی دولت آینده آمریکا، «تعرفه دیگری در پاسخ اعمال خواهد شد».

شینباوم که متن این نامه را در نشست مطبوعاتی صبحگاهی خود خواند، تاکید کرد: مهاجرت و مصرف مواد مخدر در ایالات متحده را نمی‌توان از طریق تهدید یا تعرفه حل کرد. آنچه نیاز است همکاری و درک متقابل برای مقابله با این چالش‌های مهم است.

وی تصریح کرد: برای هر تعرفه، پاسخی مشابه خواهد بود، تا زمانی که شرکت‌های مشترک خود را به خطر بیندازیم. بله، مشترک. برای نمونه، در میان صادرکنندگان اصلی مکزیک به ایالات متحده، جنرال موتورز، استلانتیس و فورد موتور کمپانی هستند که هشتاد سال پیش به مکزیک آمدند. چرا تعرفه‌ای وضع کنیم که آن‌ها را به خطر بیندازد؟

شینباوم خطاب به ترامپ اشاره کرد: شما همچنین باید از قاچاق غیرقانونی سلاح‌های گرم از ایالات متحده به کشور من آگاه باشید. هفتاد درصد سلاح‌های غیرقانونی ضبط‌شده از مجرمان در مکزیک از کشور شما می‌آیند. ما این سلاح‌ها را تولید نمی‌کنیم و مواد مخدر مصنوعی مصرف نمی‌کنیم. متاسفانه، همانا در کشور ماست که جان‌ها به دلیل خشونت ناشی از برآوردن تقاضای مواد مخدر در کشور شما از دست می‌روند.

رئیس‌جمهوری مکزیک خاطرنشان کرد: چنین اقدامی غیرقابل قبول خواهد بود و منجر به تورم و از دست‌دادن شغل در هر دو کشور ایالات متحده و مکزیک خواهد شد. من معتقدم که گفت‌وگو بهترین مسیر برای درک، صلح و رفاه ملت‌های ماست.

«مکزیک نباید تحت سلطه خواسته‌های دیگر کشورها قرار بگیرد»

«اوسکار روخاس» دکترای اقتصاد دانشگاه ملی خودمختار مکزیک در مصاحبه‌ای با بخش اسپانیایی خبرگزاری اسپوتنیک، پاسخ رئیس‌جمهوری مکزیک به تهدیدهای ترامپ را «توقفی بر وابستگی به آمریکا» ارزیابی کرد.

وی گفت: در این نامه، اشاره به مشکلات مشترک و هماهنگی میان تیم شینباوم برای مقابله با تبعیت از آمریکا به وضوح مشخص است.

به گفته این کارشناس، چنانکه این استدلال در متن نامه قوت بیشتری می‌یابد، اگر چه تولید ناخالص داخلی ایالات متحده (۲.۴ درصد) بالاتر از مکزیک (۱.۵ درصد) است اما این کشور نباید تحت سلطه خواسته‌های دیگر کشورها قرار بگیرد.

روخاس تاکید کرد: همه فرهنگ‌ها سزاوار احترام یکسان هستند و این اصل انسان‌گرایی مکزیکی است. ما باید از این موضوع آگاه باشیم که مسیر آسانی را پیش‌رو نداریم؛ به ویژه با شخصیتی که از ترامپ می‌شناسیم و می‌دانیم که او معمولا یک گفتمان انتخاباتی ایجاد می‌کند و اکنون در مقام رئیس‌جمهوری، از آن گفتمان به عنوان ابزار فشار برای مذاکره بهره می‌برد.

«تعرفه‌گذاری از سوی دو کشور، آغاز جنگ تجاری»

«سزار سالاسار» دکترای اقتصاد از همان دانشگاه مکزیک نیز به این رسانه گفت: اگرچه موضع‌گیری رئیس دولت مکزیک مناسب بود، اما تعرفه‌گذاری از سوی دو کشور منجر به یک [تجارت] جنگی که در نهایت، مصرف کنندگان در هر دو طرف مرز و همچنین کارگران، به ویژه در صنعت تولید صادراتی در مکزیک، که ممکن است بدون شغل باقی بمانند متحمل آسیب خواهند شد.

این متخصص مکزیکی تشریح کرد که «این فرصت می‌تواند به بازنگری در مدل اقتصادی صادرات کمک کند، زیرا اگرچه ایده، تنوع بخشیدن به مقصد صادرات ما بود، اما هرگز محقق نشد و برعکس، اقتصاد ما کاملاً به بازار ایالات متحده بستگی دارد، زیرا ارسال محصولات به آنجا بسیار ارزان تر است.

تعرفه‌گذاری، تاکتیک تکراری ترامپ

به گفته متخصصان، ترامپ در اولین دوره ریاست کاخ سفید (۲۰۱۷-۲۰۲۱) از همین تاکتیک استفاده کرد.

به عنوان نمونه، در ژوئن ۲۰۱۸، رئیس‌جمهوری وقت آمریکا تعرفه‌های ۲۵ درصدی بر فولاد و ۱۰ درصدی بر آلومینیوم وارداتی از اتحادیه اروپا، کانادا و مکزیک، به دلایل در ظاهر مرتبط با امنیت ملی وضع کرد. کشورهای آسیب‌دیده با اقدامات مشابه پاسخ دادند. در نهایت در ماه مه ۲۰۱۹ این تعرفه‌گذاری‌ها لغو شدند.

در همان بازه زمانی، جمهوری‌خواهان به دلیل موج مهاجران که به طور غیر قانونی وارد خاک آمریکا می‌شدند، به دنبال وضع تعرفه‌های بین ۵ تا ۲۵ درصد برای همه کالاهای وارداتی از مکزیک بود. این اقدام توسط دولت «آندرس مانوئل لوپز اوبرادور» رئیس‌جمهوری سابق مکزیک (۲۰۱۸-۲۰۲۴) رد شد و پس از توافق بر روی اقدامات مدیریت مهاجرت هرگز اعمال نشد.

«ترامپ با این تهدیدها به دنبال مشاهده رفتاری است که از شرکای آمریکای شمالی سر می‌زند»

سالاسار تاکید کرد: اظهارات ترامپ بیشتر، تحریک‌آمیز است، زیرا مطمئناً آنچه که او در تلاش برای مذاکره در مورد است، با تدابیر اضافی حمایتی تجاری از سوی دولت مکزیک و کانادا مواجه خواهد شد. آمریکا با این تهدید به دنبال مشاهده رفتاری است که از شرکای آمریکای شمالی سر می‌زند.

«جانت کوئیروس» مدیر تحلیل اقتصادی، بورس و بازار سهام در «گروه مونکس» معتقد است: وضعیت تجربه‌شده در دولت اول ترامپ با دولت فعلی بسیار متفاوت است.

وی افزود: ما پیشتر از دونالد ترامپ جان سالم به در برده‌ایم و در نهایت، پس از آن هشت سال و در درازمدت می‌بینیم که مکزیک واقعاً بد عمل نکرده است. برعکس، مکزیک امروز تامین‌کننده اصلی کالا به ایالات متحده است. چنانچه تنش‌های ژئوپلیتیکی میان ایالات متحده و چین ادامه یابد، احتمال افزایش این مشارکت ادامه خواهد یافت.

پیامدهای تعرفه‌های احتمالی

متخصصانی که اسپوتنیک با آن‌ها مشورت کرده است، در صورتی که رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا تعرفه‌هایی وضع کند و مکزیک نیز با اقدامات مشابه به آنها پاسخ دهد، سناریوهای مختلفی را پیش‌بینی می‌کنند. در کوتاه‌مدت، نوسانات نرخ ارز را در مکزیک شاهد خواهیم بود چنان که در حال حاضر نیز در حال وقوع است.

بر اساس داده‌های «بانک مکزیک» (Banxico)، ارزش پزو دیروز ۲۶ نوامبر (۶ آذر) به ۲۰.۶۸ واحد در هر دلار رسید؛ یعنی نسبت به روز گذشته که واحد پول مکزیک در ۲۰.۲۸ واحد قرار گرفته بود، ۲ درصد کاهش داشت.

جانت معتقد است: ما به سختی شاهد کاهش نرخ ارز به کمتر از ۱۶.۵۰ واحد خواهیم بود.

در مورد بخش تجاری، چنان که شینباوم در نامه خود به ترامپ اشاره کر، برخی از شرکت‌هایی که ممکن است تحت تعرفه قرار گیرند، شرکت‌های خودروسازی جنرال موتورز، استلانتیس و فورد هستند که ۸۰ سال پیش وارد کشور شدند.

به گفته سالازار، دیگر پیامدهای احتمالی برای مکزیک و آمریکا، بیکاری، افزایش سطح تورم و کاهش رشد اقتصادی است.

در این راستا، روخاس تصریح کرد اقداماتی که رئیس‌جمهوری آینده آمریکا ممکن است اعمال کند، مخاطره آمیز است، زیرا بر پویایی تجارت تاثیر می‌گذارد.

وی افزود: آنچه ما دیدیم این است که در دوره ضعف رشد عمومی جهانی هستیم و این نوع اقدامات به قلب این روند ضربه می‌زند. در عین حال، فرضیه‌ای که وجود دارد این است که خود آمریکا با مشکلات جدی مواجه می‌شود زیرا اقتصاد آن مصرف‌گرا است و اگر کالاهای وارداتی با تعرفه وارد مرزها شود، هزینه‌ها و تورم بیشتر را [برای آن کشور] در پی خواهد داشت.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha