محمدرضا مخبردزفولی ۶۳ ساله و دانشآموخته دکتری دامپزشکی از دانشگاه تهران و یکی از برگزیدگان دومین دوره جایزه علمی علامه طباطبائی بنیاد ملی نخبگان در سال ۱۳۹۱ است که هنگام پیروزی انقلاب اسلامی دانشجوی پزشکی دانشگاه تهران و از فعالان اصلی جنبش دانشجویی و عضو دفتر تحکیم وحدت بود. وی که مدتی هم دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بود، امروز ریاست فرهنگستان علوم را برعهده دارد و عضو هیاتعلمی دانشگاه تهران نیز هست.
وی در گفتوگو با خبرنگار گروه علمی ایرنا و در آستانه روز دانشجو به نقش دانشجویان نسل قبل و بعد از انقلاب پرداخت، ۱۶ آذر را هم مناسبت ملی، فرهنگی و سیاسی و هم نشان دهنده اتحاد و همبستگی همه ایرانیان دانست و گفت: ۱۶ آذر روز مقابله با جریان دشمنی با آمریکا است که در سال ۳۲ به ملت و کشور ما تحمیل و با طراحی کودتای ۲۸ مرداد دولت مردمی مصدق را سرنگون و دیکتاتوری را سالها برکشور ما حاکم کردند.
نتیجه این دیکتاتوری و استعمار، غارت منابع بود و چند ماه بعد از آن در ۱۶ آذر ۳۲ در حقیقت نماینده آمریکا به ایران آمد تا این جایگاه را برای خود تثبیت کنند؛ اما جریان خودجوش انقلابی در برابر دانشجویی برابر زیادهخواهیهای آمریکا شکل میگیرد.
استاد ممتاز دانشگاه تهران به تاریخچه روز ۱۶ آذر اشاره کرد و گفت: در آن روز تاریخی در دانشکده فنی دانشگاه تهران سه شهید به نامهای مصطفی بزرگنیا از دانشجویان سال اول دانشکده فنی، آذر شریعترضوی دانشجوی سال اول دانشکده و احمد قندچی هدف گلوله قرار گرفته و به شهادت رسیدند. آنها شهدای راه آزادی کل جامعه ما و مقابله با نماد امپریالیسم بودند. حال برخیها به دنبال تحریف تاریخی هستند تا بگویند چنین چیزهایی نبوده در حالیکه منابع تاریخی آن دوران نظیر شهید مصطفی چمران، علی شریعتی و دیگر روشنفکران با قلمشان گواهی دادند که این جوانان غیور انقلابی در راه مبارزه با استکبار و استعمار وامپریالیسم به شهادت رسیدند.
مخبردزفولی معتقد است که این نماد، نمادِ همواره در صحنه بودن دانشجو استکه برای منافع ملی، کشورش و مردمش خدمت میکند. این جریان خدمت تا پیروزی انقلاب بوده است و در زمان پیروزی انقلاب، موسس شکلگیری جهاد سازندگی، سپاه پاسداران، نهضت سواد آموزی، جریان انقلاب فرهنگی و بهروز رسانی و بازسازی دانشگاهها و مراکز علمی کشور همین دانشجوها بودند که بقیه اقشار را با خود همراه کردند.
وی این را هم اضافه کرد که آنها توانستند موفقیتهای بزرگی را رقم بزنند. حتی تسخیر لانه جاسوسی، جریان انقلابی خودجوش دانشجویی بود که اینها نقطههای اوج حضور جریان دانشجویی است.
رئیس فرهنگستان علوم در بخش دیگری از این گفتو گو به نسل دانشجویان بعد از انقلاب پرداخت و گفت: دانشجوی امروز هم باید بنگرد که به عنوان نسل آینده چه برنامههای را باید تدارک ببیند و کدام یک برای پیشرفت کشور موثرتر است. هرچند این امکان وجود دارد که اقتضائات امروز با قبل فرق کرده باشد؛ از جهت محتوا تفاوت چندانی ندارد و اگر دانشجوی آنروز این اثر گذاری را داشت، امروز هم میتواند اثربخش باشد.
نقش پررنگ نهضت همدلی در جریان دانشجویی امروز
مخبردزفولی افزود: در جریان دانشجویی نسل امروز هم شاهد نهضت همدلی هستیم که نمونه آن همدلی برای مردم فلسطین و غزه و لبنان است. جریان دانشجویی نسل دیروز باور میکرد و انقلاب را از آن خود میدانست و میخواست هرگونه فداکاری برای انقلاب و کشور کند. جریان دانشجوی نسل امروز هم باید برای کشور فداکاری کرده و با حل مسائل و مشکلات کشور، گره گشایی کند که مهم پیشتازی است.
وی معتقد است که جنبش دانشجوی به جای اینکه دچار رکود شود باید لوکوموتیو محرک جامعه باشد و دانشجوی امروز با ورود به مسائل و چالش های کشور و گره گشایی در رفع آن به کشور خدمت کند.
رئیس فرهنگستان علوم، مسئولیت اجتماعی دانشجویان امروز و دیروز را متفاوت دانست و گفت: ساخت کشور، پیشرفت کشور، دلسوزی برای حل مسائل آینده ایران از تفاوت های مسئولیت اجتماعی این دو نسل است.
مخبردزفولی درباره اهمیت کرسی های آزاد اندیشی هم گفت که دانشجویان در کرسیهای آزاداندیشی میتوانند نقش مثبت و سازنده برای توسعه کشور داشته باشند. جریان دانشجویی باید نگاه آزاداندیشانه را در خود تقویت و از جدال پرهیز کنند. در اول انقلاب که دانشجویان ما وارد صحنه میشدند به دنبال گرهگشایی بودند و این به پیشروی انقلاب کمک کرد.
نظر شما