۱۲ آذر ۱۴۰۳، ۹:۵۷
کد خبرنگار: 939
کد خبر: 85676612
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

رفع چالش محاسبه حقوق دولتی معادن زنجان با نقشه برداری هوایی

زنجان - ایرنا - رییس سازمان نظام مهندسی معدن استان زنجان گفت: تعیین میزان برداشت معادن همواره جزو دغدغه‌ها بوده است که این چالش با عملیات نقشه برداری هوایی(پهپادی) به طور قابل توجهی رفع می‌شود.

به گزارش ایرنا، زنجان از استان های معدنی کشور محسوب می شود و وجود معادن غنی در شعاع ۲۰۰ کیلومتری زنجان زمینه و ظرفیت مناسب و قابل توجهی را برای راه اندازی واحدهای فرآوری در آن ایجاد کرده است.

بنا بر اعلام اداره صنعت، معدن و تجارت استان زنجان تاکنون بالغ بر ۳۰ هزار میلیارد ریال در معادن استان سرمایه گذاری انجام شده است و بیش از سه هزار نفر در این بخش اشتغال دارند.

این استان دارای ۳۶ نوع ماده معدنی بوده و جزو معدود استان های کشور با این تنوع مواد معدنی است.

خبرنگار ایرنا در این زمینه با رضا خدایی فرد رییس سازمان نظام مهندسی معدن استان زنجان گفت و گو کرده است تا در خصوص فعالیت های معدنی این مجموعه و آخرین وضعیت معادن استان اطلاعات بیشتری کسب کند.

رفع چالش محاسبه حقوق دولتی معادن زنجان با نقشه برداری هوایی

ایرنا. نقش و کارکرد نظام مهندسی معدن و شرایط عضویت در آن چیست؟

نظام مهندسی معدن بازوی اجرایی و فعال بخش معدن در وزارت صنعت، معدن و تجارت است. اموری که تصدی‌گری دولت نمی تواند آنها را به انجام برساند از طریق سازمان نظام مهندسی معدن انجام می شود.

نظام مهندسی معدن استان زنجان از سال ۱۳۸۲ تشکیل شده و از آن سال در استان شروع به عضوگیری کرده است.

رشته های اصلی برای عضویت شامل مهندسی معدن، ‌مهندسی نقشه برداری، زمین شناسی و مهندسی متالورژی است البته بعدا رشته های مرتبط دیگری مثل مهندسی شیمی، مهندسی مکانیک، کامپیوتر و برق هم به این فهرست اضافه شدند ولی فعلا فقط برای دارندگان مدارک رشته های اصلی پروانه اشتغال صادر می شود.

ایرنا. نظام مهندسی معدن استان چه تعداد عضو دارد؟

بر اساس آخرین آمار تا ۳۰ مهرماه امسال، شمار اعضای نظام مهندسی معدن استان به هزار و ۵۰۳ نفر رسیده است و این سازمان البته با عضویت نفرات جدید، روز به روز بزرگتر می شود.

ایرنا. چه تعداد پروانه اشتغال برای اعضا صادر شده است؟

تاکنون ۳۵۶ فقره پروانه اشتغال در چهار رشته اصلی مهندسی معدن، ‌مهندسی نقشه برداری، زمین شناسی و مهندسی متالورژی برای اعضای سازمان نظام مهندسی استان صادر شده و برای آنان ارجاع کار در حوزه معدن و صنایع معدنی انجام می شود که تاکنون هزار و ۷۹۳ مورد ارجاع کار برای دارندگان پروانه اشتغال استان صورت گرفته است.

یک از مواردی که از سال ۱۳۹۶ به حوزه کارهای نظام مهندسی معدن استان اضافه شده، ‌خدمات فنی برای چاه های آب است که این موضوع طی تفاهم نامه ای با شرکت آب منطقه ای استان، انجام می شود و طی آن خدماتی مثل برآوردها بر حفاری چاه و خدمات مربوط به کارشناسی در این حوزه انجام می شود.

پروانه اشتغال نیز در سطوح ارشد، یک، دو و سه طبقه بندی و عضو کارورز هم پایه چهار محسوب می شود.

رفع چالش محاسبه حقوق دولتی معادن زنجان با نقشه برداری هوایی

ایرنا. وضعیت معادن فعال استان چگونه است؟

از حدود ۴۳۱ معدن ثبت شده و دارای پروانه بهره برداری در استان، ۱۶۳ مورد فعال است.

معادن غیر فعال هم به واسطه برخی شرایط مثل وضعیت بهره بردار، بازار فروش و وجود معارضین محلی فعلا فعالیتی ندارند و شماری از بهره برداران معادن استان هم سلب صلاحیت شده اند.

اگر معادن غیر فعال تا یک بازه زمانی خاصی که بر اساس مولفه های مختلف تعیین می شود نتوانند معدن را فعال کنند، از آنان سلب صلاحیت می شود و معدن برای ورود بهره بردار جدید به مزایده گذاشته می شود.

در استان زنجان ۲۹۲ واحد صنایع معدنی فعال است که از این تعداد ۲۳۲ واحد مشمول اخذ مسئول فنی هستند و اکنون ۹۸ مسئول فنی در این حوزه فعالیت دارند.

ایرنا. موضوع استخراج واقعی معادن و محاسبه حقوق دولتی همواره محل بحث بوده، در این خصوص چه تدابیری اندیشیده شده است؟

میزان واقعی برداشت از معادن یکی از مسائل و دغدغه ها در کشور است که برای خاتمه دادن به این مباحث، سازمان نظام مهندسی معدن و وزارت صنعت، معدن و تجارت، دستورالعمل جامعی را در خصوص تهیه نقشه های جامع توپوگرافی و برآورد حجم با استفاده از روش های نوین مهندسی تهیه کردند.

میزان تناژ استخراجی معادن پیش از این با تکیه بر بارنامه ها و گزارش کارشناسی مسولان فنی و بررسی کارشناسان صمت انجام می شد.

در برخی استان ها هم روش های دیگری مثل مانیتورینگ و باسکول های هوشمند به کار گرفته اند.

نقشه برداری پهپادی در این زمینه در دستور کار قرار دارد که طی چند سال اخیر خیلی جدی شده است.

ایرنا. نحوه این روش نقشه برداری چگونه است؟

این نوع نقشه برداری با پهپادهایی که دقت بسیار بالایی دارند انجام می شود.

کار نقشه برداری هم با آنها ساده‌تر شده که سالانه انجام می شود و وضعیت معدن به صورت سالانه با وضعیت پایه آن مقایسه و حجم و میزان استخراج برآورد می شود و داده های آن در محاسبه حقوق دولتی به کار گرفته خواهد شد.

رفع چالش محاسبه حقوق دولتی معادن زنجان با نقشه برداری هوایی

این روش نقشه برداری در آینده بسیار کمک کننده خواهد بود.

ایرنا. چه چالش هایی پیش روی این نحوه نقشه برداری است؟

پرداخت هزینه نقشه برداری یکی از این چالش هاست، الان مساله این است که چه کسی باید این هزینه را پرداخت کند؟

معمولا این هزینه از بهره برداران گرفته می شود ولی از آنجا که این موضوع یک هزینه مازاد برایشان است، اغلب چندان مشارکت و رغبتی از خود نشان نمی دهند.

دستور العمل روشن و واضحی در این خصوص نداریم، پیشنهادهایی در این خصوص داده شده است که امیدواریم در آینده این مشکل حل بشود.

اینکه بخشی از حقوق برگشتی معادن به این امر اختصاص پیدا کند بهتر است ولی تا زمانی که بخواهیم همه هزینه های نقشه برداری هوایی را از بهره بردار اخذ کنیم استقبال کمتر می شود.

هزینه تهیه نقشه هوایی برای معادن اصلی استان در سال جاری بیش از ۱۵۰ میلیارد ریال برآورد شده که این هزینه دوره ای است و هر سال باید برای تهیه نقشه بروز تامین شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha