کاهش خسارات زلزله در فارس؛ مقاوم‌سازی منازل یا شدت پایین زمین‌لرزه؟

شیراز - ایرنا - پس از وقوع زلزله افزون بر داغدار شدن بسیاری از خانواده‌ها، هزینه‌های گزاف و گاهی جبران‌ناپذیری به دلیل تخریب منازل مسکونی به روستاییان تحمیل می‌شود اما این زلزله‌ها در سال‌های اخیر خسارات قابل‌توجهی به همراه نداشته و مدیرکل بحران استانداری معتقد است پایین بودن شدت زمین لرزه و اقدامات انجام شده در زمینه مقاوم‌سازی منازل مسکونی دلیل کاهش خسارات زلزله در استان است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، ساعت ۲ و ۱۳ دقیقه بامداد جمعه ۲۸ مهرماه ۱۴۰۲ بود که خان‌زنیان واقع در ۳۹کیلومتری جنوب غربی شیراز با زمین لرزه چهار و ۹دهم ریشتری لرزید.

شدت این زلزله به حدی بود که لرزش‌هایی در سطح کلانشهر شیراز نیز احساس شد؛ زلزله‌ای که در پی آن هفت نفر به دلیل ترس ناشی از این حادثه طبیعی در حین فرار دچار مصدومیت شدند.

پس از وقوع این زمین لرزه تیم مدیریت بحران استانداری و مسئولان مربوطه از منطقه بازدید کردند و در پی بررسی‌های اولیه مدیرکل بحران استانداری اعلام کرد که این زلزله تخریب و خسارات مالی به همراه داشته و باعث ترک خوردگی‌هایی در دیوار و سقف منازل شده است.

سوم آبان ماه ۱۴۰۳ هم مدیرکل بحران استانداری فارس در پی زمین‌لرزه‌ ۴.۶ ریشتری در عمق ۱۹ کیلومتری زمین در حوالی شهر دهرم اعلام کرد که این زلزله خسارات جانی نداشت اما آسیب‌هایی به منازل مسکونی وارد شده که تیم‌های ارزیابی برای برآورد میزان خسارات به محل زلزله اعزام شده‌اند.

همچنین ساعت ۹:۱۳ هشتم آذرماه نیز زمین لرزه‌ای به بزرگی ٣.٧ در مقیاس ریشتر در عمق ٢٠ کیلومتری زمین رخ داد و بخش ارد از توابع شهرستان گراش در استان فارس را لرزاند اما این زمین لرزه به گفته متولیان امر خسارتی نداشت.

طبق اعلام مدیر کل بنیاد مسکن فارس در سالهای اخیر حدود ۱۶ هزار و ۳۰۶ متقاضی مقاوم‌سازی مسکن روستایی در استان فارس برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی شدند که از این تعداد ۱۵ هزار و ۹۰۶ متقاضی عقد قرار داد بستند و ۱۴ هزار و ۷۶۲ قرارداد در مرحله فونداسیون و اجرای زیر ساخت است.

این زلزله‌ها در طول سال با شدت‌های متفاوتی در مناطق مختلف استان فارس تکرار می‌شوند؛ زلزله‌هایی که حتی اگر موجب مرگ نشوند اما خسارت‌های مالی قابل‌توجهی به منازل مسکونی به ویژه در روستاها وارد می‌کنند.

از آنجا که مناطق روستایی استان بیش از سایر مناطق در معرض تهدیدات طبیعی قرار دارند، ساخت مسکن مقاوم در روستاها و مقاوم‌سازی منازل روستای از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

طبق اعلام مدیرکل بنیاد مسکن فارس در سالهای اخیر حدود ۱۶ هزار و ۳۰۶ متقاضی مقاوم‌سازی مسکن روستایی در استان فارس برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی شدند که از این تعداد ۱۵ هزار و ۹۰۶ متقاضی عقد قرار داد بستند و ۱۴ هزار و ۷۶۲ قرارداد در مرحله فونداسیون و اجرای زیر ساخت است.

آن طور که علیرضا حمیدی می‌گوید تا پایان سال ۱۴۰۲ در استان فارس،۱۲ هزار و ۸۱۱ واحد مسکونی روستایی با بهره‌گیری از این تسهیلات در مرحله دیوار چینی بودند و ۱۲ هزار و ۱۶۷ واحد مسکونی حتی سقف را هم اجرا کرده‌اند و در مراحل پایانی ساخت بنا قرار دارند.

بر اساس گزارش او بسیاری از این خدمات در شهرستان‌های شیراز و زرقان ارائه شده و در حال حاضر هم حدود هفت هزار و ۴۰۰ واحد مسکونی به اتمام رسیده و پایان کار دریافت کرده‌اند.

مدیرکل بنیاد مسکن فارس همچنین اعلام کرد که بنیاد با تهیه طرح‌های هادی برای همه روستاهای استان و بازنگری ۶۷۵ طرح در سه سال اخیر گام‌هایی اساسی برای توسعه روستاهای این استان برداشته است.

حمیدی افزود: از یک هزار و ۶۹۷ روستای بالای ۲۰ خانوار که افق طرح هادی آنها به اتمام رسیده تاکنون ۹۶۴ روستا معادل ۵۶.۸ درصد بازنگری شده و در حال بازنگری است.

او اضافه کرد: در سالهای اخیر این طرح‌ها در یک هزار و ۱۸۷ روستای استان اجرایی شد و اعتبارات هزینه شده در این بخش ۱۲ هزار و ۵۱۱ میلیاردریال است.

این آمارها در حالی اعلام می‌شوند که طبق آخرین سرشماری جمعیت روستایی فارس، حدود یک میلیون و ۴۵۰ هزار نفر یعنی معادل ۳۰ درصد جمعیت استان و تعداد روستاهای دارای سکنه این استان نیز افزون بر چهار هزار روستا هستند.

بیشتر زمین لرزه‌ها در جنوب استان رخ می‌دهد اما زلزله‌های اخیر قدرت چندانی برای تخریب نداشته‌اند؛ اغلب این زلزله‌ها زیر پنج ریشتر هستند؛ بزرگترین آنها، زمین لرزه ۴/۶ ریشتر در منطقه اشکنان بوده است؛ معمولا زلزله‌هایی زیر چهار ریشتر که اکثر آنها با عمق زیاد در استان فارس رخ می‌دهند خساراتی به دنبال ندارند.

بدون شک بی‌توجهی به اجرای طرح‌های هادی و عدم مقاوم‌سازی واحدهای روستایی در صورت وقوع حوادث طبیعی هزینه‌های گزاف و گاهی جبران ناپذیری را به روستاییان تحمیل می‌کند؛ برای حل این دغدغه طرح بهسازی مسکن روستایی از سال ۱۳۷۴ توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با هدف بهبود کیفیت مسکن و بافت روستایی و ارتقای سطح ایمنی، بهداشتی، رفاه و آسایش مسکن روستایی آغاز شد.

طرحی که با فراز و نشیب‌ها و مشکلات فراوان اداری و اجرایی روبرو بود و از این رو به منظور تسریع در روند اجرای بهسازی مسکن روستایی و نیل به اهداف طراحی شده، طرح ویژه بهسازی مسکن روستایی در سال ۱۳۸۴ در هیأت دولت مطرح شد و به تصویب رسید اما اینکه این طرح تا چه اندازه توانسته به اهداف مورد نظر خود دست یابد و موجبات کاهش خسارات ناشی از حوادث طبیعی را فراهم کند پرسشی است که پاسخ آن در طول زمان و با بررسی آمارهایی که در زمان ارزیابی میزان آسیب‌های ناشی از این حوادث ارائه می‌شود مشخص خواهد شد.

مقاوم‌سازی ۷۰ درصدی مناطق روستایی فارس

مدیرکل مدیریت بحران استانداری فارس درباره کاهش خسارات ناشی از زلزله در استان فارس گفت: بدون شک بنیادمسکن در طول سال‌های اخیر اقدامات قابل توجهی در بخش مقاوم‌سازی منازل مسکونی در مناطق مختلف استان فارس انجام داده و می‌توان گفت در برخی نقاط ۷۰ درصد مناطق استان مقاوم‌سازی شده‌اند.

غلامرضا غلامی در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: به دلیل تسهیلات خوبی که دولت برای روستاییان در نظر گرفته وضعیت مقاوم‌سازی در روستاها بهتر از شهرهاست؛ در حال حاضر تسهیلات حدود ۳۵۰ میلیون تومان با اقساط بیست ساله و با دو سال دوره تنفس برای روستاییان در نظر گرفته شده که این رویکرد ظرفیت خوبی را برای مقاوم‌سازی در روستاها ایجاد کرده و بسیاری از روستاییان استقبال قابل توجهی از این تسهیلات می‌کنند.

او اضافه کرد: این تسهیلات در شهرها با مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان و سود ۱۸ درصد اعطا می‌شود که این تفاوت باعث شده جامعه شهری در بافت فرسوده تمایلی برای تغییر ساخت و ساز و مقاوم‌سازی نداشته باشد.

به گفته مدیرکل بحران استانداری بیشتر زمین لرزه‌ها در جنوب استان رخ می‌دهد و مقاوم‌سازی در استان فارس در حال حاضر برای زلزله‌های هفت یا هشت ریشتری انجام می‌شود اما او می‌گوید زلزله‌های اخیر هم قدرت چندانی برای تخریب نداشته‌اند؛ اغلب این زلزله‌ها زیر پنج ریشتر هستند؛ بزرگترین آنها، زمین لرزه ۴/۶ ریشتر در منطقه اشکنان بوده است؛ معمولا زلزله‌هایی زیر چهار ریشتر که اکثر آنها با عمق زیاد در استان فارس رخ می‌دهند خساراتی به دنبال ندارند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha