۱۴ آذر ۱۴۰۳، ۸:۰۸
کد خبرنگار: 1224
کد خبر: 85678425
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

بازآفرینی شهری؛ گامی برای توسعه شهرهای خراسان‌شمالی

بجنورد-ایرنا- بافت‌های فرسوده از معضلات شهرهای خراسان شمالی محسوب می‌شود بنا براین بازآفرینی این مناطق در دستور کار قرار دارد و در صورت اجرا دستاوردهای مهمی همچون رونق اقتصادی، جلوگیری از بی‌نظمی در محیط شهری و سرانجام جذب سرمایه‌گذاران را به دنبال دارد.

به گزارش ایرنا، برخی آمارها نشان می‌دهد که ۷۱۴ هکتار سکونتگاه غیررسمی و ۵۹۰ هکتار بافت فرسوده شهری در خراسان شمالی وجود دارد و به همین دلیل نوسازی و بازآفرینی بافت فرسوده می‌تواند تاثیرهای مثبتی بر مناطق شهری این استان داشته باشد، موضوعی که سال‌های سال در دستور کار مدیریت شهری قرار دارد و تاکنون برخی از این بافت‌های فرسوده نیز نوسازی و بهسازی شده است.

وجود بافت‌های فرسوده شهری در هر شرایطی خطرهای جبران‌ناپذیری به دنبال دارد، اینکه بافت‌های فرسوده از نظر ساختاری ضعیف و در برابر بلایای طبیعی همانند زلزله، سیل و آتش‌سوزی آسیب‌پذیر است، چنین وضعیتی نشان می‌دهد که باید همه برای جبران خساران احتمالی در چنین بافت‌هایی تلاش کرد.

افزایش ایمنی ساختمان‌ها، کاهش خطرهای جانی و مالی، توسعه و گسترش شهرنشینی به شیوه‌های جدید، رشد فعالیت‌ها و فرصت‌های اشتغال و از همه مهمتر جذب سرمایه‌گذاران به مناطق در حال نوسازی می‌تواند از دیگر دستاوردهای این طرح در مناطق دارای بافت فرسوده خراسان شمالی به حساب آید.

تخصیص به موقع اعتبارات بازآفرینی، طرح های بافت فرسوده روند رو به رشدی به خود می گیرد و مسئولان سعی خواهند کرد با نگاه و توزیع عادلانه به ساکنان این مناطق خدمات بهتری به آنان ارائه دهند.

«سیدعلی میرکریمی» مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی در خصوص اقدامات انجام شده حوزه بازآفرینی شهری پاسخ می دهد:

بازآفرینی شهری؛ گامی برای توسعه شهرهای خراسان‌شمالی

ایرنا: چند نقطه خراسان شمالی به عنوان محلات بازآفرینی شناسایی شده است؟

میرکریمی: ۳۶ محله شامل سکونتگاه های غیر رسمی و ۴۵ محله شامل بافت فرسوده تاکنون در شهرستان های استان شناسایی شده است و برای توسعه این مناطق، اجرای طرح های مختلف از جمله نوسازی مسکن، احداث مدرسه، پل و پایگاه خدمات اجتماعی تعریف شده است.

بجنورد در بین ۱۰ شهرستان استان شرایط بدتری دارد و تمرکز ۳۰ درصدی جمعیت در مناطق حاشیه ای به معضلی اساسی برای مرکز خراسان شمالی تبدیل شده است.

۱۳۰ هزار نفر در مجموع کل در طرح مصوب بافت فرسوده و اسکان غیررسمی شهرهای بجنورد، شیروان، اسفراین، آشخانه، گرمه و فارج سکونت دارند.

ایرنا: وسعت بافت فرسوده در استان چند هکتار است؟

میرکریمی: وسعت بافت فرسوده در مرکز هشت شهرستان استان ۵۹۰ هکتار است و بجنورد با ۲۷ درصد جمعیت ساکن در سکونتگاه های غیررسمی، بیشترین درصد بافت فرسوده و ناکارآمد خراسان شمالی را دارد.

در شهر بجنورد که ۱۵۴ هکتار بافت فرسوده وجود دارد و سکونتگاه‌های غیررسمی این شهر نیز ۵۲۳.۸ هکتار است، در مجموع ۶۷۷.۸ هکتار بافت ناکارآمد شناسایی شده است.

شهر اسفراین ۱۰۵ هکتار و شیروان ۱۲۰ هکتار بافت فرسوده مصوب دارد و وسعت سکونت‌گاه غیررسمی این شهرها نیز ۱۹۰.۸ هکتار ثبت شده است.

ایرنا: وسعت سکونتگاه های غیررسمی استان چند هکتار است؟

میرکریمی: وسعت سکونت گاه غیررسمی شهرهای استان ۷۱۴ هکتار است که ۸۷ هزار و ۳۵۴ نفر معادل ۲۰ درصد از جمعیت شهرهای استان در این مناطق سکونت دارند.

بجنورد دارای ۲۴ محله اسکان غیررسمی و محلات بافت فرسوده است و بیشترین محلات بازآفرینی در شمال و جنوب شهر شامل «جوادیه، باقرخان، کوی امام هادی، احمدآباد، حصار شیرعلی، ملکش و صادقیه» واقع شده است.

ایرنا: چه میزان اعتبار برای اجرای طرح های بازآفرینی استان امسال مصوب شد؟

میرکریمی: ۱۳۴ میلیارد ریال اعتبار برای طرح های بازآفرینی این استان امسال مصوب شد و از این میزان ۷۸ میلیارد ریال اعتبار برای طرح های بافت فرسوده و سکونتگاه های غیررسمی این استان تخصیص داده شد.

مطالعات بازآفرینی شهری در شهرهای مختلف خراسان شمالی انجام شده است و طرح های خوبی در تمام مناطق شهرهای استان در دست انجام است.

همچنین تسهیلات بهسازی و نوسازی بافت فرسوده توسط بانک مسکن پرداخت می شود و سقف این تسهیلات برای هر متقاضی سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال است که یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال از این تسهیلات با نرخ صفر درصد و مابقی با نرخ ۱۸ درصد در اختیار متقاضیان قرار می گیرد.

ایرنا: چه مشوق هایی به ساکنان این محلات اعطا خواهد شد؟

میرکریمی: در راستای اجرایی‌کردن سیاست‌های شورای‌عالی شهرسازی و معماری برای تشویق مردم به نوسازی بافت‌های فرسوده و ناکارآمد تاکنون جلسات متعدد ستاد بازآفرینی شهری در استان برگزار شده است.

سیاست‌های ضوابط تشویقی نوسازی بافت‌ها در گروه‌های چهارگانه تصویب و به متقاضیان ارائه می‌شود.

این ضوابط و بسته‌های تشویقی به چهار گروه بازآفرینی شهری در مقیاس بلوک شهری، نوسازی در مقیاس محورهای اصلی، نوسازی در عمق بافت‌های فرسوده شهری و نوسازی قطعات غیرقابل‌تجمیع تقسیم و اعمال می‌شود.

همچنین کاهش زمان صدور پروانه در بافت‌های فرسوده از دیگر امتیازات در نظر گرفته شده برنامه هفتم است و طبق این قانون شهرداری‌ها موظفند طی سه ماه نسبت به صدور پروانه نوسازی در این بافت‌ها اقدام کنند.

ایرنا: مشوق ها چگونه اطلاع رسانی شده است؟

میرکریمی: ما به طرق مختلف از جمله رزمایش‌های جهادی با همکاری سازمان بسیج سازندگی و خود مردم تحت عنوان حلقه‌های میانی این مشوق‌ها را اطلاع‌رسانی کرده و می‌کنیم.

حلقه‌های میانی افراد و گروه‌های مستعدی هستند که به‌خاطر ارتقای کیفیت سکونت به‌صورت داوطلبانه به‌عنوان حلقه واسط و متناسب با حرفه و تخصص برای به میدان آوردن و ایجاد تعامل بین دولت و مردم و کمک به نوسازی بافت‌های فرسوده و ناکارآمد تلاش می‌کنند.

ایرنا: امسال چه میزان اعتبار برای اداره کل راه و شهرسازی مصوب شده است؟

میرکریمی: ۸۵ میلیارد و ۹۹۵ میلیون ریال اعتبار از محل اعتبارات ملی برای مجتمع ادارت(یک طرح است) مصوب شده است.

همچنین ۱۱۳ میلیارد و ۲۵۱ میلیون ریال اعتبارات استانی مصوب شده و تاکنون هیچ مبلغی تخصیص پیدا نکرده است.

تخصیص اعتبارات برای طرح های احداث راه اصلی بجنورد، شیرین دره و راز، طرح بازنگری شهری، ریز پهنه بندی بجنورد، طرح تفصیلی، احداث راه بیمارستان شیروان، احداث ساختمان راه اسفراین و تکمیل مجتمع فرهنگی هنری هزینه خواهد شد.

خراسان شمالی با بیش از یک میلیون نفر جمعیت در شمال شرق کشور واقع است و ۴۴ درصد از جمعیت آن در مناطق روستایی سکونت دارند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha