نیمی از شاخص‌های ارزیابی شهر سالم با حوزه بهداشت مرتبط است

مراغه- ایرنا- معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه با اشاره به اعطای گواهینامه شهر سالم به فرماندار این شهرستان از سوی سازمان جهانی بهداشت در روز گذشته، گفت: حدود ۵۰ درصد از شاخص‌های مرتبط با ارزیابی برنامه شهر سالم با بهداشت جامعه مرتبط بوده و در این زمینه کارهای بسیاری با حمایت رییس دانشکده انجام شده است. 

دکتر «الهه حق‌گشایی» روز چهارشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: سازمان جهانی بهداشت به طور عمده روی شاخص‌هایی چون کاهش مرگ و میر کودکان، کاهش بار بیماری‌های واگیر و غیرواگیر، افزایش سواد سلامت و استفاده از رابطان سلامت تمرکز دارد که تمام این موارد به حوزه بهداشت مربوط می‌شود.

وی با اشاره به اقدامات معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه در زمینه شهر سالم که قدردانی از آنها در سخنان روز گذشته وزیر بهداشت و معاون ایشان نیز بازتاب داشت، اظهار کرد: این معاونت در زمینه شاخص‌های شهر سالم اقدامات گسترده‌ای را انجام داد.

وی ادامه داد: معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه در زمینه شهر سالم و با مشارکت محیط زیست، اجرای یک پروژه علمی در خصوص دفع پسماندهای بیمارستانی را آغاز کرده است که خوشبختانه در مراحل آخر تصویب قرار دارد و بر اساس آن اعتبار قابل توجهی برای راه‌اندازی سایت دفع زباله پرداخت می‌شود.

معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه افزود: همچنین با مشارکت فرمانداری، شهرداری، محیط زیست و سازمان‌های مرتبط دیگر، اقداماتی در زمینه کاهش آلودگی هوا در دستور کار قرار گرفت که از طریق دفتر سلامت محیط و کار معاونت بهداشت وزارت بهداشت به عنوان طرح الگو معرفی شد.

نیمی از شاخص‌های ارزیابی شهر سالم با حوزه بهداشت مرتبط است
گواهی شهر سالم در سایه تلاش‌های سه سال اخیر، و با حمایت رییس دانشکده علوم پزشکی و فرماندار مراغه اخذ شد

دکتر «حق‌گشایی» اضافه کرد: در زمینه مداخله‌های موثر اجتماعی نیز برای اولین‌بار با آموزش و پرورش شهرستان یک برنامه مشترک در زمینه ارایه‌ مشاوره‌های روانشناسی و روانپزشکی در مدارس اجرا شد که نوجوانان پرخطر با برگه ارجاع به روانپزشکِ تحتِ قراردادِ معاونت بهداشتی ارجاع شدند.

وی با بیان اینکه در زمینه سلامت کارکنان سازمان‌های مختلف نیز اقدامات موثری انجام شد، اضافه کرد: برگزاری کلاس توسط روانشناسان متخصص در زمینه مدیریت خشم، مدیریت ارتباطات و غیره از جمله این اقدامات است.

وی ادامه داد: همچنین با هماهنگی کارکنان سازمان‌ها و از طریق مراجعه به مراکز بهداشتی و درمانی، خدمات بهداشتی و درمانی رایگان عرضه شد و سازمان‌های موثر در زمینه ارتقای سلامت کارکنان جوایزی دریافت کردند.

دکتر «حق‌گشایی» این را هم بیان کرد: در راستای ترویج سبک زندگی سالم نیز پویش‌های مختلفی برگزار شد که آخرین پویش «سلامتی را قدم بزن» نام داشت و با مشارکت مردم، رابطان سلامت و کلیه ادارات به مرحله اجرا گذاشته شد.

بیشترین کارها برای اخذ گواهی شهر سالم در سه سال اخیر انجام شد

دکتر حق‌گشایی با بیان اینکه بیشترین میزان کارها برای اخذ گواهی شهر سالم در سه سال اخیر و با حمایت رییس دانشکده علوم پزشکی مراغه انجام شد، افزود: در این مدت تلاش شد تا با مشارکت فعال مردم و دستگاه‌های اجرایی، سلامت محله‌محور در سطح شهر توسعه یابد.

به گفته وی آموزش در مدارس، افزایش سطح سلامت روان، پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر، ارتقای بهداشت محیط و حرفه، توجه به سلامت خانواده و مادران، نوزادان، خردسالان، کودکان، نوجوانان و سالمندان و همچنین تغذیه و آموزش نیز در این مدت در دستور کار قرار گرفت.

دکتر «حق‌گشایی» این را هم بیان کرد: برنامه‌ریزی برای کاهش حوادث ترافیکی با مشارکت دستگاه‌های دخیل و تدوین نقشه راه سلامت شهرستان که پایه و اساس اجرای چنین برنامه‌هایی است، در راستای اخذ گواهی شهر سالم انجام شد.

معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه ضمن قدردانی از کارکنان معاونت بهداشت دانشکده که به صورت شبانه‌روزی برای ارتقای سلامت جامعه به خصوص اخذ گواهی شهر سالم زحمت کشیدند، این را هم بیان کرد: که رییس دانشکده تعهد بالایی در اجرای برنامه شهر سالم در حوزه بهداشت دارد و در بسیج تمام عوامل نقش موثر داشت.

دکتر «حق‌گشایی» تصریح کرد: با مشارکت سازمان جهانی بهداشت، پایلوت برنامه عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، و ۲ پروژه بزرگ دیگر در زمینه مراکز ارتقادهنده سلامت و برنامه ارتقای سلامت سالمندان با کمک دفتر آموزش و ارتقای سلامت و دفتر خانواده معاونت بهداشت نیز آغاز شده است.

محور اصلی، تعهد مدیران نسبت به برنامه شهر سالم است

معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی به راه‌اندازی آزمایشگاه سلولی مولکولی شهرستان با کمک خیران هم اشاره، و بیان کرد: محور اصلی برنامه شهر سالم، تعهد مدیران دستگاه‌های اجرایی شهرستان است.

دکتر «حق‌گشایی» افزود: بدون‌شک هماهنگی بین‌بخشی در سطح شهرستان و همچنین هماهنگی درون‌بخشی در سطح دانشکده و بخش‌های مختلف شبکه بهداشت شهرستان اهمیت ویژه‌ای در پیاده‌سازی برنامه شهر سالم دارد.

به گفته وی مداخله‌های مختلف بهداشتی و برنامه‌های متنوعی که به طور مستقیم و غیرمستقیم اجرا شد، تاثیر به‌سزایی در اجرای چنین برنامه‌هایی دارد.

وی اضافه کرد: در این میان نباید از بزرگترین ظرفیت بهداشت که برنامه خودمراقبتی مردم شهرستان است، غفلت شود و بدون‌شک مشارکت مردمی و حضور و علاقه فزاینده آنان در ارتقای سطح سلامت شهر، مسیر توسعه سلامت را رقم می‌زند.

دکتر «حق‌گشایی» با تاکید بر اینکه بهداشت جامعه کانون سلامت شهر است، ابراز امیدواری کرد تا نگاه مناسبی که در حوزه خدمات بهداشتی و پیشگیرانه در سطح شهر مراغه ایجاد شده، بیش از پیش تقویت شود زیرا هرچقدر روی بهداشت شهری و سلامت شهروندان سرمایه‌گذاری بهداشتی شود، منفعت آن نصیب کل نظام سلامت و مردم به عنوان هدف اصلی بهداشت خواهد شد.

معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه افزود: برنامه‌ریزی‌های مدون و سیاست‌گذاری‌های مبتنی بر شواهد در حوزه خدمات بهداشتی و شهر سالم می‌تواند به تقویت این برنامه و اسناد بالادستی کمک کند.

دکتر «حق‌گشایی» اضافه کرد: برای مثال در سطح شهرستان نقشه راه توسعه سلامت شهری که موتور محرکه سلامت شهروندان به شمار می‌رود، از سه سال قبل در حال اجرا بوده و بر اساس آن برای تقویت جامعه سالم برنامه‌ریزی شده است.

وی اضافه کرد: این سند در حقیقت پایه‌ای برای سایر برنامه‌های سلامت‌محور در شهرستان است و نشان می‌دهد که توسعه سلامت شهری می‌تواند پیامدهای خوبی برای شهرستان داشته باشد.

به گزارش ایرنا اخذ گواهی شهر سالم بی‌شک آغازی برای الزامات بی‌پایان در حوزه‌های مختلف مرتبط با سلامت به شمار می‌رود و همانطور که «علیرضا رییسی» معاون بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز روز گذشته در آیین اهدای گواهی‌نامه پیوستن مراغه به شبکه جهانی شهرهای سالم گفت: تمام برنامه‌های توسعه در شهر سالم بر پایه هماهنگی بین‌بخشی و مشارکت جامعه استوار است.

گفتنی است بیش از ۳۰ شهر کشور کاندید دریافت گواهی شهر سالم هستند و مراغه دومین شهر ایران بعد از سهند است که توسط کمیته‌های تخصصی و سازمان جهانی بهداشت مورد ارزیابی قرار گرفت و به شبکه جهانی شهرهای سالم و ایمن پیوست.

نیمی از شاخص‌های ارزیابی شهر سالم با حوزه بهداشت مرتبط است
آیین اعطای گوهینامه شهر سالم به فرماندار مراغه / وزارت بهداشت

دبیرخانه برنامه شهر سالم مراغه سال ۱۳۹۷ در حوزه ریاست دانشکده علوم پزشکی مراغه تشکیل شد و تحت نظارت فرمانداری شهرستان ویژه مراغه فعالیت کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha