به گزارش ایرنا، شکار، صید و قاچاق حیات وحش یکی از عوامل تاثیرگذار بر نابودی گونههای حیات وحش محسوب میشود و بر اساس گزارش اتحادیه جهانی حفاظت از حیات وحش و پلیس بینالملل (اینترپل)، قاچاق حیات وحش در سالهای گذشته بعد از قاچاق انسان و موادمخدر، رتبه سوم را به خود اختصاص داده است.
طبق نظر کارشناسان، به خاطر فعالیت غیرقانونی افراد سودجو، ارزش تجاری قاچاق حیات وحش در دنیا سالانه بین هفت تا ۲۳ میلیارد دلار تخمین زده میشود.
قرارداشتن بیش از ۴۶ هزار گونه حیات وحش دنیا در معرض نابودی
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی ادارهکل حفاظت محیط زیست گلستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: بر اساس آمار اتحادیه جهانی حفاظت از حیات وحش، بیش از ۴۶ هزار و ۳۰۰ گونه حیات وحش دنیا از پستانداران، دوزیستان، پرندگان و خزندگان در معرض انقراض و در لیست قرمز این اتحادیه قرار دارند.
وحید خیرآبادی با اشاره به غنای زیستی حیات وحش ایران به دلیل قرارگیری در وسط کشورهایی با شرایط گوناگون جغرافیایی، بیان کرد: در ایران بیش از هشت هزار و ۶۰۰ گونه گیاهی شناسایی شده که یک سوم آنها بومی ایران هستند که از جمله آن میتوان به اکوسیسم جنگلهای هیرکانی باقی مانده از دوران سوم زمین شناسایی و عصر ژوراسیک اشاره کرد.
وی افزود: خیلی از گونههای گیاهی ایران مانند «انجیلی» بهعنوان گونه بومی جنگلهای هیرکانی به عنوان فسیل زنده محسوب میشوند.
معاون اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان ادامه داد: افزون بر آن، بیش از ۲۰۰ گونه پستاندار، بیش از ۵۶۰ گونه پرنده، ۲۸۰ گونه خزنده، ۲۳ گونه دوزیست و ۲۹۰ گونه ماهی آبهای داخلی در کشور شناسایی شده که سهم گلستان از آن ۸۳ گونه پستاندار، ۳۸۰ گونه پرنده، ۵۶ گونه خزنده، هشت گونه دوزیست و ۶۰ گونه ماهی در کنار هزار و ۴۰۰ گونه گیاهی است.
گلستان، هدف قاچاقچیان حیات وحش
خیرآبادی گفت: شناسایی این تعداد گونههای جانوری و گیاهی نشانه غنی بودن حیات وحش گلستان است و بر همین اساس خیلی از افرادی که به دنبال شکار و صید غیرمجاز پرندگان شکاری مانند «بالابان، بحری و شاهین» هستند به این استان میآیند.
وی با بیان اینکه گلستان یکی از استانهای هدف قاچاقچیان حیات وحش است، افزود: قاچاقچیان حیات وحش با به خدمت گرفتن افراد محلی اقدام به صید پرندگان شکاری و سپس قاچاق آنها به کشورهای جنوب خلیج فارس میکنند و این پرندگان را با قیمت بالا به فروش میرسد.
معاون اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان بیان کرد: در چند سال گذشته حدود ۶۰ مورد قاچاق پرندگان شکاری با همکاری دستگاه قضا، پلیس آگاهی و مرزبانی استان کشف شد که شاخصترین آن شناسایی ۱۹ قطعه پرنده شکاری در آققلا و ۳۰ قطعه پرنده شکاری در کلاله بود که پرونده آنها در حال رسیدگی است.
خیرآبادی گفت: گلستان در مسیر قاچاق حیات وحش از جمله «میمون رزوس» معرف به میمون مینیاتوری یا پرندگان زینتی از طرف کشورهای شرقی مانند پاکستان و افغانستان به سمت کشورهای غربی قرار دارد چرا که در چند سال گذشته خیلی از افراد به دلیل جثه کوچک این میمون علاقمند نگهداری از آن به عنوان حیوان خانگی شدند.
وی میمون رزوس را مخزن خیلی از بیماریهای مشترک انسان و حیوان مانند ایدز و هپاتیت دانست و افزود: در ایران هم نگهداری از این حیوان در حال رواج است در صورتی که میمون رزوس تا یک سالگی جثه کوچک و عروسکی دارد اما بعد از یک سالگی رفتارهای خشن و تهاجمی خود را نشان میدهد و سرپرستان دیگر قادر به نگهداری نیستند به همین دلیل آنها را در طبیعت رها میکنند و چندین مورد هم از این نوع میمون در طبیعت گلستان زندهگیری و تحویل باغ وحش شد.
۱۶ گونه حیات وحش گلستان در خطر نابودی قرار دارند
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی ادارهکل حفاظت محیط زیست گلستان گفت: بر اساس آخرین بررسیها ۱۶ گونه جانوری این استان در خطر نابودی قرار دارند که برنامه نگهداری از این گونهها اعلام شده است.
خیرآبادی اظهار کرد: بیشترین زیست گونههای گیاهی و جانوری استان مربوط به پارک ملی گلستان به عنوان نخستین پارک ملی کشور با داشتن ۲ زیستگاه جنگلهای هیرکانی و بومسازگان (اکوسیستم) ایرانی- تورانی است طوری که بیش از هزار و ۳۶۰ گونه گیاهی، هزار و ۱۰۰ گونه حشره، ۱۵۰ گونه پرنده، ۶۹ گونه پستاندار، ۲۴ گونه خزنده و دوزیست و ۱۰ گونه ماهی در عرصههای جنگلی و مرتعی و منابع آبی این ذخیرهگاه زیستکره شناسایی شدند.
وی افزود: فوک خزری، آهو، پلنگ، تشی، خرس قهوهایی، خرگوش، حشرهخورها، راسو، روباه، روباه ترکمنی، رودک، سمور جنگلی، سیه گوش، شوکا، شنگ، قوچ و میش، کل و بز، گراز، گربه پالاس، گرگ، مرال، لاکپشت آسیایی و گیلانشاه خالدار، هوبره، اردک سفید، شاهین و بالابان از مهمترین گونههای جانوری گلستان محسوب میشود.
معاون اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان در رابطه با پستانداران، گفت: از این گونه فوک خزری در معرض نابودی قرار دارد و قوچ و میش اوریال و پلنگ، زردهبر (خانواده راسو) با درجه کمتر نیازمند پشتیبانی هستند.
وی ادامه داد: لاکپشت آسیایی در گونه خزندگان و سمندر غارزی گرگانی معروف به سمندغار شیرآباد در گونه دوزیستان در کنار پنج گونه ماهی خاویاری شامل فیلماهی، اوزون برون، قره برون، شیپ و چال باش در معرض نابودی قرار دارند.
وی افزود: همچنین گونههای در معرض خطر نابودی پرندگان هم شامل گیلانشاه خالدار، خروسکلی اجتماعی، کرکس مصری، عقاب دریایی، اردک سرسفید، تلیله بزرگ، شاهین و بالابال است.
معاون ادارهکل حفاظت محیط زیست گلستان گفت: سازمان محیط زیست برنامه حفاظت گونههای در خطر نابودی و حمایتشده را تدوین کرده و تاکنون برای گونههای شوکا، آهو، قوچ و میش، هوبره، بالابان، اردک سرسفید، سمندرغارزی گرگانی و فوک خزری به استان ابلاغ کرده است.
خیرآبادی تاکید کرد: این برنامه در قالب سرشماری، احیا گونه و جابجایی جمعیت اجرا میشود.
وی گفت: افزایش آگاهی مردم و دوستاران طبیعت نسبت به اهمیت جایگاه حیات وحش و همراهی آنان در اجرای برنامههای حفاظتی نقش مهمی در کمک به افزایش جمعیت گونههای جانوری و گیاهی استان گلستان دارد.
به گزارش ایرنا، گلستان دارای مناطق حفاظت شده جهاننما، هیرکانیا، لوه، زاو و پارک ملی گلستان و همچنین هفت منطقه شکار و تیراندازی ممنوع به نامهای پالیزان، عزیزآباد، نیشاک، سیاه مرز کوه، چمن ساور، صوفیکم و گمیشان در کنار سه تالاب بین المللی آلماگل، آلاگل و آجیگل و سایر زیستگاههای آبی شاخص است که نیروهای محیط زیست در راستای حفاظت از حیات وحش عملیات گشت زنی مداوم در آنها را انجام میدهند.
نوع اقلیم استان گلستان که دریا، جنگل، کوهستان، دشت و بیابان را در گستره افزون بر ۲۰ هزار کیلومتر مربع جای داده باعث گوناگونی گونه های گیاهی و جانوری و به دنبال آن بیشترشدن طمع متخلفان و شکارچیان به این خطه شده است.
نظر شما