به گزارش خبرنگار ایرنا، آیین بزرگداشت هفتاد و یکمین سالگرد شهدای دانشجوی ۱۶ آذر صبح جمعه به یاد سه دانشجوی شهید احمد قندچی، مهدی شریعترضوی و مصطفی بزرگنیا بر مزار این شهدا در محل امامزاده عبدالله(ع) شهر ری با حضور مسئولان شهری برگزار و شرکت کنندگان با قرائت فاتحه و نثار گل، یاد و خاطره این سه دانشجوی شهید را گرامی و به مقام شامخ آنان ادای احترام کردند.
حسین نصراله مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستان های استان تهران، احمد شیخ محمدی سرپرست معاونت سیاسی فرمانداری ویژه ری، حجتالاسلام مهدی زین الدینی رئیس اداره اوقاف شهرستان ری، حجت الاسلام جواد علیرضایی مدیر آستان مقدس امامزاده ابو عبدالله، هادی قاسمی مسئول بسیج دانشجویی کشور، ناصر بخشی مسئول بسیج دانشجویی سپاه حضرت سیدالشهدا(ع) استان تهران، داود گودرزی معاون خدمات شهری شهرداری تهران و رئیس بسیج دانشجویی سابق کشور و جمعی از جهادگران و دانشجویان در این مراسم حضور داشتند.
۱۶ آذر سال ۱۳۳۲ سه دانشجو به نام احمد قندچی، آذر (مهدی) شریعترضوی و مصطفی بزرگ نیا در دانشکده فنی دانشگاه تهران و حین اعتراض دانشجویی نسبت به برقراری مجدد روابط ایران با انگلیس و ورود قریب الوقوع ریچارد نیکسون معاون وقت رئیس جمهور آمریکا به ایران به ضرب گلوله نظامیان رژیم پهلوی به شهادت رسیدند و در امام زاده عبدالله (ع) شهرری به خاک سپرده شدند.
این روز در تاریخ کشورمان به نام روز دانشجو ثبت شده است و هر سال به همین مناسبت مراسم هایی در دانشگاهها و مراکز علمی برگزار می شود.
فردای آن روز، ریچارد نیکسون به تهران آمد و در حضور دهها سرباز در دانشگاه تهران دکترای افتخاری حقوق را دریافت کرد که نوعی بی اعتنایی و دهن کجی شاه به اعتراضات دانشجویان محسوب می شد.
واقعه ۱۶ آذر ۱۳۳۲
در ۱۶ آذر ۱۳۳۲ ، دانشجویان هنگام ورود به دانشگاه متوجه تجهیزات فوق العاده سربازان و اوضاع غیر عادی اطراف دانشگاه شدند، بنابراین وقوع حادثه ای را پیش بینی کردند. در صبح همان روز برای جلوگیری از تنش و درگیری، چندین دانشکده تعطیل اعلام شد و در ادامه سراسر دانشگاه به دستور رییس دانشگاه تعطیل شد اما نیروهای نظامی رژیم که به شدت رفت و آمد دانشجویان را کنترل می کردند با حضور در کلاس یکی از اساتید دانشکده فنی (مهندس شمس استاد نقشه کشی) زمینه اعتراض را در کلاس درس ایجاد کردند.
آنان قصد داشتند، ۲ دانشجو را که در ظاهر به حضور نظامیان در دانشگاه اعتراض داشتند، دستگیر کنند. دستگیری ۲ دانشجو باعث شد، دانشجویی دیگر بر روی نیمکت کلاس فریاد بزند: آقا ما چقدر بی عرضه هستیم. چقدر بدبخت هستیم. این کلاس نیست، این درس نیست. یک عده ای بدون اینکه از استاد و از کادر دانشگاه اجازه بگیرند، وارد کلاس می شوند و هیاهو در می گیرد. صحبتهای این دانشجو باعث شد، فضای دانشکده فنی به هم بریزد و تظاهرات شود که در این میان سه دانشجو به نامهای مصطفی بزرگ نیا، احمد قندچی و مهدی شریعت رضوی به شهادت رسیدند.
شهرستان ری با بیش از یک میلیون نفر جمعیت در جنوب استان تهران و پایتخت بعنوان قبله تهران قرار دارد.
نظر شما