به گزارش ایرنا، آمار سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد بیماریهای غیرواگیر و در راس آنها دیابت، قلبی عروقی و سرطانها علت اصلی مرگ سالانه میلیونها نفر در دنیاست و طبق گزارشهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ایران و اصفهان نیز در این زمینه وضعیتی مشابه سایر نقاط جهان دارند.
کارشناسان بهداشتی بر این باورند در شرایطی که حدود ۸۰ درصد مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای قلبی عروقی بهدلیل پُرفشاری خون و کلسترول (چربی مضر خون) بالاست و همچنان ایرانیان ۲ برابر استاندارد جهانی نمک مصرف میکنند، بهترین راهکار مقابله با این عامل اصلی مرگ و میر، اجرای برنامههای آموزشی برای آگاهسازی بیشتر جامعه درباره تغذیه سالم است زیرا اصلاح الگوی غذایی در کاهش موارد ابتلا به این بیماریها بسیار اهمیت دارد.
مرکز بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان امسال نیز مانند سالهای پیش بر اساس «ابلاغ اجرای پویش ملی سلامت» از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بهمنظور ارتقای سواد سلامت جامعه در زمینه تغذیه و مصرف روغن، «پویش ملی تغذیه سالم» را از امروز (۱۷ آذر) تا ۳۰ آذر برگزار میکند که هدف آن افزایش آگاهی عمومی درباره انتخاب صحیح تغذیهای و کاهش خطر ناشی از مصرف نادرست چربیها و روغنهاست.
این پویش ملی بر جلب توجه جامعه به اهمیت انتخاب روغنهای مناسب برای مصرف روزانه تمرکز دارد تا با ارتقای آگاهی عمومی به مردم برای انتخاب مواد غذایی سالمتر و مناسبتر یاری رساند.
پرفشاری خون و کلسترول بالا از بیماریهای شایع غیرواگیر در اصفهان
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این پیوند به ایرنا گفت: بر اساس گزارش وضعیت شیوع بیماریهای غیرواگیر، کلسترول بالای ۲۰۰، فشار خون بالا و دیابت بیماری های اصلی غیرواگیر استان اصفهان هستند.
حمید گلهداری ادامه داد: طبق برآوردها ۳۵.۱۴ درصد از افراد دارای بیماری غیرواگیردار در استان از چربی بالا رنج میبرند در حالیکه برآورد میانگین آمار کل کشور کمتر از این عدد و حدود ۳۰.۵۸ درصد است.
وی خاطرنشان کرد: ۳۳.۶۳ درصد از افراد مبتلا به بیماری های غیرواگیر در استان اصفهان دارای فشار خون بالا هستند که برآورد میانگین آمار کشور در این شاخص نیز کمتر از این عدد و حدود ۳۲ درصد است.
وی تصریح کرد: ابتلا به بیماری های غیرواگیر بهویژه کلسترول بالا، پرفشاری خون و دیابت ارتباط مستقیم و تنگاتنگی با الگوی تغذیه ای افراد دارد و کنترل مصرف روغن، نمک و شکر در این بین بسیار مهم است چرا که آنها از مهمترین عوامل ایجاد و کنترل کننده چربی، فشار و قند خون هستند.
گلهداری اضافه کرد: طبق اطلاعات ۶ ماه نخست ۱۴۰۳ «سامانه یکپارچه بهداشت کشور» در مورد شاخصهای سلامتی استان برای افراد بالای ۱۸ سال، ۲۴.۶۷ درصد جمعیت اصفهان از چربی بالا، ۱۹.۸۴ درصد از پرفشاری و ۱۳.۳۹ درصد از دیابت رنج می برند که این میزان در سال ۱۴۰۱ کمتر و به ترتیب حدود ۲۲.۷، ۱۹.۳ و ۱۲.۹ درصد بود و تغذیه نقش پررنگی در تغییر شاخص ها دارد.
وی تصریح کرد: برای بهبود وضعیت تغذیه مردم در شهرستانهای تحت پوشش معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ۱۶۹ کارشناس تغذیه در سطح این معاونت مشغول کار هستند که از این تعداد ۱۲۸ کارشناس در مراکز خدمات جامع سلامت فعالیت میکنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: مشاوره تغذیه و رژیم درمانی ویژه افراد مبتلا به لاغری و سوء تغذیه، چاقی، دیابت، فشار خون و چربی بالا و ارایه آموزشهای فرد محور و گروهی به همه افراد از جمله وظایف کارشناسان تغذیه مراکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش مرکز بهداشت اصفهان است.
گلهداری افزود: ارزیابی، تشخیص و پیگیری وضعیت کودکان و مادران باردار و شیرده کم بضاعت با سوء تغذیه و حمایت ویژه از این افراد نیز برای بهبود وضعیت تغذیه گروههای هدف نیازمند مساعدت در دستور کار مراکز خدمات جامع سلامت استان قرار دارد.
پرهیز از استفاده روغنهای جامد گیاهی و چربیهای اشباع شده
سرپرست گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت اصفهان نیز در این پیوند به خبرنگار ایرنا گفت: هر فرد سالم روزانه نیازمند دریافت حدود ۲ هزار کالری انرژی است که توصیه می شود تنها حدود ۳۰ درصد از این میزان با مصرف چربی تامین شود.
یاسر میرزاعلیان ادامه داد: بسیاری از مواد غذایی بهویژه شیر و لبنیات دارای چربی پنهان هستند از این رو توصیه میشود سایر چربیها کمتر مصرف شود ضمن آنکه میزان استفاده از چربی اشباع حیوانی موجود در گوشت باید کمتر از ۱۰ درصد چربی و روغن مورد نیاز روزانه باشد.
وی خاطرنشان کرد: ذخیره انرژی در انسان و حیوان توسط بافتهای جامد چربی صورت میگیرد اما در گیاهان و ماهیهای سردآبی چربی تنها بهصورت مایع وجود دارد و از نظر علمی ثابت شده است که مصرف چربی جامد که اشباع شده است موجب افزایش کلسترول میشود.
وی یادآور شد: آنچه بیش از چربی حیوانی برای بدن مضر بوده، چربی ترانس است که در گوشت و دنبه وجود ندارد و تنها در صنعت برای تبدیل روغن های مایع گیاهی به جامد از آن استفاده میشود.
این کارشناس ادامه داد: بهدلیل اینکه آنزیمهای بدن ما به این روغن واکنشی نشان نمیدهد، موجب ایجاد التهاب در بدن می شود که منشا بسیاری از بیماری هاست.
سرپرست گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت اصفهان افزود: تحقیقات علمی نشان می دهد، چربی ترانس خطر مرگ ناشی از بیماری عروق کرونر قلب را تا ۲۸ درصد افزایش می دهد.
میرزاعلیان تاکید کرد: روغنهای جامد گیاهی مملو از چربیهای ترانس است و بهدلیل اینکه از نظر اقتصادی به صرفه بوده در رستورانها و شیرینیپزیها از آن استفاده میشود و معضل بزرگی برای سلامتی جامعه ایجاد می کند.
وی در مورد روغن های مایع گیاهی نیز یادآور شد: روغن آفتابگردان بهدلیل داشتن امگا ۶ باید کمتر مورد استفاده قرار گیرد زیرا دریافت امگا ۶ زیاد به التهاب در بدن و زمینهسازی برای ابتلا به بیماری هایی همچون دیابت، فشار خون و سرطان منجر می شود.
کارشناس ارشد تغذیه مرکز بهداشت اصفهان گفت: توصیه کلی در مورد مصرف روغن ها، استفاده از روغن مایع گیاهی با نسبت مناسب اُمگا ۶ به سه مانند کانولاست که عوارضی برای بدن ندارد.
میرزاعلیان گفت: بهتر است برای سرخ کردن مواد غذایی در زمان طولانی از روغنهای مخصوص سرخ کردنی استفاده کرد زیرا ترکیبات این روغن به گونهای است که مواد مضر بسیار کمی در حین فرایند گرمایش از آن آزاد می شود و بسیار کمتر از سایر روغن هاست.
وی یادآور شد: مطالعات نشان داده است که مصرف روغن کنجد می تواند سلامت انسان را بهبود بخشد و فوایدی از جمله اثر ضد التهابی، ضد سرطانی، ضد فشار خون بالا، کاهشدهنده چربی و مهار تکثیر سلول های سرطان روده بزرگ دارد، البته به شرطی که کنجد مورد استفاده فاقد باکتریهای مضر مانند آفلاتوکسین بوده و از مبادی قانونی و پس از انجام آزمایشهای بهداشتی وارد بازار شده باشد.
به گزارش ایرنا، استان اصفهان بیش از پنج میلیون و ۴۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که امور بهداشتی و درمانی حدود پنج میلیون نفر از آنها بر عهده دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و امور ۴۰۰ هزار نفر دیگر برعهده دانشگاه علوم پزشکی کاشان است.
نظر شما