به گزارش ایرنا، فاجعه فرو ریختن ساختمان متروپل آبادان دوم خرداد ماه سال ۱۴۰۱ رخ داد که در این حادثه ۴۳ نفر فوت کردند و ۳۷ نفر مصدوم شدند، بامداد امروز نیز با ریزش ساختمانی ۶ طبقه با ۱۶ واحد مسکونی در منطقه زیتون کارمندی اهواز، این تجربه تلخ مردم خوزستان از وجود ساختمان های ناایمن تداعی شد.
خوشبختانه با هوشیاری ساکنان ساختمان و اطلاع رسانی قبلی و به موقع، ساختمان تخلیه شد و بر خلاف حادثه متروپل تلفات جانی در پی نداشت.
خرداد ماه سال ۱۴۰۱ نیز جمعی از ساکنان منطقه ۳۰۰ دستگاه اهواز در مقابل بیت نماینده ولی فقیه در خوزستان در اعتراض به ناامن بودن ساختمانهای خود تجمع کردند.
در منطقه ۳۰۰ دستگاه این شهرستان از سوی تعاونی بیمارستان ابوذر اهواز هشت مجتمع به تعداد ۱۸۰ واحد مسکونی ساخته شد که با وجود نوساز بودن این ساختمانها ترک های عمیقی در ساختمان دیده شد و شرایط نا ایمنی داشتند.
با اقدام به موقع ساکنان و همچنین پیگیری های صورت گرفته؛ پیمانکار ملزم به ایمن سازی مجتمع شد و از وقوع حادثه بزرگ ساختمانی دیگر در اهواز جلوگیری شد.
باوجود حجم قابل توجه ساختمان های نا ایمن در اهواز، دیگر وقت آن رسیده که دست اندرکاران و مسئولان مربوطه برای پیشگیری از وقوع حوادث ساختمانی و یا ساخت و ساز ساختمانهای ناایمن اقدامات موثری انجام دهند.
اما نقش سازمان نظام مهندسی به عنوان دستگاه ناظر بر ساخت و سازها و استفاده از مصالح استاندارد بسیار پررنگ است و ضروری است زنگ خطر جلوگیری از ساخت و ساز ساختمان های ناایمن در خوزستان نواخته شود.
سازمان آتشنشانی اهواز علت ریزش ساختمان خیابان فاطمی زیتون کارمندی را ناایمن بودن سازه عنوان کرده است. زلزلههای اخیر در اهواز، هفتکل و مسجدسلیمان، سازه این ساختمان را تحت تاثیر قرار داده که بامداد امروز به آور شدن آن منجر شد.
با ریزش این ساختمان ساکنان و صاحبان ۱۶ واحد مسکونی دارایی و سرمایه خود را از دست دادند و خانواده های زیادی بی خانمان شدند.
بر خورد قضایی با سازنده و پیمانکار این ساختمان بُعد دیگر این حادثه است تا عبرتی برای سازندگان ساختمانی شود که وجدان کاری را در نظر نمیگیرند و با استفاده از مصالح ساختمانی غیراستاندارد جان و مال مردم را به خطر می اندازند.
استعلام استاندارد مصالح ساختمانی در خوزستان ضروری است
اداره کل استاندارد خوزستان یکی از تخلفات محرز در حوزه استاندارد را فروش و استفاده از مصالح ساختمانی غیراستاندارد عنوان کرد.
این اداره کل، دستگاه ناظر در عرضه مصالح ساختمانی است و در این مسیر از سازمان نظام مهندسی نیز برای نظارت هر چه بیشتر در استفاده از مصالح ساختمانی سازندگان کمک خواست.
به گفته مدیر کل استاندارد خوزستان، ۱۵۰ کالا و مصالح ساختمانی مشمول استاندارد اجباری هستند.
علی داودی به هماهنگی های انجام شده با سازمان نظام مهندسی در زمینه استفاده سازندگان از مصالح استاندارد اشاره کرد و گفت: تمام مهندسان ناظر ساختمانی ملزم شدند در ساخت و سازها بر مصالح ساختمانی نظارت داشته باشند.
وی اظهار کرد: امید است سازمان نظام مهندسی نظارت بیشتر و بهتری را بر ساخت و سازها و ایمنی مصالح داشته باشد.
مدیر کل استاندارد خوزستان بیان کرد: در نظر داریم با کمک دادستان، نظارت بر بخش های مختلف ساخت و ساز را پیگیری کنیم تا با واحدهای تولیدی که الزامات قانونی را رعایت نمی کنند برخورد جدی شود.
داودی گفت: سامانه پیامکی ۱۰۰۰۱۵۱۷ برای اعتبار سنجی استاندارد کالاها است که مردم می توانند کد ۱۰ رقمی نشان استاندارد را برای اصالت سنجی کالا به این شماره ارسال و نتیجه را دریافت کنند.
ریزش ساختمانی ۱۶ واحدی در اهواز بدون تلفات جانی
اطلاع رسانی و تخلیه به موقع ساکنان این ساختمان باعث شد تا وقوع این حادثه تلفات جانی را در پی نداشته باشد.
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر خوزستان با اشاره به ریزش ساختمان مسکونی ۶ طبقه در منطقه زیتون کارمندی اهواز، گفت: این حادثه فوتی یا مصدومی نداشت و خانههای اطراف آن برای رعایت اصول ایمنی تخلیه شدند.
علی شعبانی اظهارکرد: حدود ۱۰ روز پیش بود که چندبار احتمال ریزش ساختمان پیش بینی شده بود و با پیگیری مدیر ساختمان، اهالی واحدها را تخلیه کرده بودند.
وی ادامه داد: بلافاصله بعد از ریزش ساختمان در منطقه زیتون تیمهای واکنش سریع، جستجو و نجات و آواربرداری جمعیت هلال احمر به منطقه اعزام شدند.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان تاکید کرد: با توجه به بررسیها توسط تیمهای امدادی و عوامل آتش نشانی، این حادثه فوتی و مصدومی ندارد.
شعبانی خاطرنشان کرد: نظام مهندسی مطرح کرده که فعلا رفتار سازه مشخص نیست و امکان آواربرداری نیست زیرا امکان ریزش بخش باقیمانده وجود دارد. البته با توجه به اینکه ساختمان خالی از سکنه بوده است، فعلا نیاز فوری به آواربرداری نداریم.
وی با بیان اینکه ایمنسازی اطراف محل انجام شده و نیروها در حال پاکسازی خیابان هستند عنوان کرد: باتوجه به احتمال ریزشی بودن بخش هایی از ساختمان های مجاور، اقدامات لازم برای تخلیه ساکنین انجام شده است.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان با تاکید بر اینکه سازه ناایمن بوده گفت: در زلزله ۱۰ روز پیش، این ساختمان دچار خسارت افت نشست شده بود و به همین دلیل این سازه تخلیه شده است.
هشدار سازمان آتش نشانی اهواز به تردد اطراف محل حادثه ریزش ساختمان در اهواز
سازمان آتش نشانی اهواز به دلیل نا امین بودن محل حادثه و احتمال ریزش بخش دیگر این ساختمان از مردم اهواز خواستار شده تا از تردد اطراف این ساختمان خودداری کنند.
طبق اعلام سازمان آتش نشانی اهواز تا ۴۸ ساعت آینده به دلیل احتمال ریزش ساختمان آواربرداری از این ساختمان انجام نخواهد گرفت و ساکنان ساختمان های اطراف این ساختمان نیز تخلیه شدند.
رییس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اهواز از مردم درخواست کرد به منظور جلوگیری از وقوع هر گونه حادثه احتمالی در محل ریزش ساختمان ۶ طبقه در منطقه زیتون کارمندی، از تردد در خیابان و اطراف محل حادثه خودداری کنند.
رییس سازمان آتش نشانی اهواز در این باره بیان کرد: به دلیل ریزش ساختمان ۶ طبقه در خیابان فاطمی منطقه زیتون کارمندی اهواز، خانه های اطراف این ساختمان نیز ناایمن هستند به همین دلیل از مردم درخواست می شود تا از تردد در خیابان محل حادثه به دلیل اینکه احتمال ریزش در اطراف ساختمان وجود دارد خودداری کنند.
وی گفت: ناایمن بودن سازه ساختمان علت وقوع این حادثه است و در حال حاضر تا پاک سازی و ایمن سازی کامل، منطقه محل حادثه و اطراف آن توسط آتش نشانی و مدیریت بحران استانداری خوزستان بسته شده است.
برآورد رفتار سازه باقی مانده از ساختمان توسط نظام مهندسی
رییس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اهواز با بیان اینکه زمان ساخت این ساختمان مربوط به سال ۸۸ بوده است افزود: سازمان نظام مهندسی استان در حال برآورد رفتار سازهای باقی مانده از ساختمان دچار ریزش شده هستند تا زمان آوار برداری مشخص شود.
کوروش سبزعلی ادامه داد: تا ۴۸ ساعت بعد از وقوع این حادثه امکان آواربرداری برای حفظ امنیت جان امدادگران وجود ندارد.
نجات جان ۱۶ خانوار با تشخیص به موقع
وی گفت: مدیر این ساختمان شب گذشته با آتش نشانی تماس گرفت و وضعیت نگران کننده این ساختمان را اطلاع رسانی کرد.
سبزعلی افزود: نیروهای آتش نشانی به محض ارزیابی ساختمان اعلام کردند که ساکنان محل را تخلیه کنند، چند ساعت بعد از دستور آتش نشانی ساختمان فرو ریخت و خوشبختانه این حادثه تلفات جانی در پی نداشت.
رییس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اهواز ادامه داد: در حال حاضر امکان نزدیک شدن نیروهای امدادی به این ساختمان نیست و اطراف ساختمان با استفاده از نیوجرسی محصور شده است.
علت یابی ریزش ساختمان ۶ طبقه در اهواز توسط نظام مهندسی و شهرداری
مدیر کل مدیریت بحران استانداری خوزستان در خصوص وقوع حادثه تلخ ریزش ساختمان ۱۶ واحدی در اهواز بیان کرد: علت دقیق ریزش دقیق این ساختمان توسط نظام مهندسی و شهرداری اهواز در حال انجام است.
علی عبدالهی با ابراز نگرانی از وقوع اینگونه حوادث در استان و یا کشور ادامه داد: متاسفانه در موارد مختلفی شاهد ریزش ساختمان های نیمه کاره همچون متروپل در استان هستیم که این مهم نظارت و بررسی بر ساخت و سازها را دو چندان می کند.
وی افزود: در این حادثه خوشبختانه با هوشیاری ساکنان ساختمان و هماهنگی که انجام شد و اعزام تیم های امدادی تخلیه اهالی انجام شد و خسارت جانی در پی نداشت.
عبدالهی ادامه داد: همچنین با انجام اقدامات ایمنی قبل از ریزش ساختمان از وقوع انفجار گاز و یا آتش سوزی پیشگیری شد که قطعا باعث خسارت در ابعاد بسیار بیشتری میشد.
مدیر کل مدیریت بحران استانداری خوزستان افزود: ساکنان ساختمان شب گذشته با شنیدن صداهای غیر عادی در ساختمان و اطلاع رسانی به دستگاههای امدادی اقدام به موقع برای جلوگیری از یک خسارت جانی گسترده را انجام دادند.
عبدالهی تاکید کرد: اگر در طراحی ساختمان و اجرا نظارت کافی انجام شود و نکات ایمنی رعایت شود از وقوع چنین حوادثی جلوگیری خواهد شد.
تشکیل کارگروه پایش ساختمانهای ناایمن در خوزستان از زمان وقوع حادثه متروپل
مدیر کل مدیریت بحران استانداری خوزستان افزود: کارگروه پایش ساختمانهای ناایمن در استان بعد از وقوع حادثه متروپل تشکیل شده است تا ساختمانهایی که نیاز به بررسی دارند در این کارگروه ارزیابی شوند.
وی از مردم نیز درخواست کرد در ساخت و سازها و انتخاب ساختمان محل سکونت خود نکات ایمنی را مد نظر داشته باشند و کار ساخت و ساز را به افراد قابل اطمینان و دارای مجوز واگذار کنند.
عبدالهی اظهار کرد: ساماندهی ساکنان این ساختمان و مدیریت این حادثه به فرمانداری اهواز واگذار شده است.
تمهیدات لازم برای اسکان ساکنان این حادثه انجام شد
فرماندار اهواز در خصوص این حادثه بیان کرد: ستاد بحران در خصوص وقوع این حادثه در اهواز تشکیل شده و تصمیمات لازم برای انجام اقدامات ضروری در خصوص آواربرداری و ایمن سازی منطقه انجام شده است.
احمد موالیزاده ادامه داد: ابتدا باید وضعیت سازه ساختمان مشخص شود و تا زمانی که سازمان نظام مهندسی گزارشی از شرایط ساختمان ارائه نکند اقدامی نمی شود انجام داد.
وی گفت: برای اسکان ساکنان این ساختمان نیز هماهنگی با هلال احمر و شهرداری اهواز انجام شده تا اقدامات لازم برای سکونت این افراد در نظر گرفته شود.
عوامل مختلفی بر جلوگیری از ساخت و ساز ناایمن و غیراستاندارد در خوزستان دخالت دارد که مهمترین اصل در این مقوله نظارت و جلوگیری از فعالیت سازندگان غیرقانونی در استان است که با جان و مال مردم سرمایه گذاری میکنند.
دستور استاندار خوزستان برای بررسیهای فنی و حقوقی حادثه
استاندار خوزستان ظهر امروز نیز با حضور در محل ریزش ساختمان ۶ طبقه خیابان فاطمی زیتون کارمندی اهواز از نزدیک در جریان اقدامات انجام شده مدیریت بحران قرار گرفت و دستورات لازم برای بررسی فنی و حقوقی حادثه را صادر کرد.
محمدرضا موالی زاده همچنین از نزدیک در جریان دغدغه ساکنین قرار گرفت و اسکان فوری و ایجاد آسایش آنها را به عنوان اولویت کاری دستگاه های متولی عنوان کرد.
وی همچنین تاکید کرد: در صورتی که قصوری در این مورد وجود داشته باشد، آن را از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهیم کرد.
از تکرار متروپل جلوگیری شود
برآوردها نشان می دهد که بیش از ۴۰۹ مورد ساختمان نا ایمن در اهواز وجود دارد. سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری اهواز پیشتر اعلام کرده بود که این مراکز شامل پاساژها، سیتی سنترها، پارکینگها، جایگاههای سوخت، خوابگاههای دانشجویی، سینماها، بیمارستانها و ساختمانهای ۱۰ طبقه و بالاتر هستند و اخطار لازم نیز به مالکان آنها داده شده است.
یک هزار و ۲۵۰ ساختمان شامل قهوهخانهها، ادارات، دانشگاهها، هتلها، بانکها، شهرکهای صنعتی، بافت فرسوده و مسکونی با نا ایمنی متوسط و ۴۴۶ مورد ساختمان شامل مدارس، مهدکودکها، خانههای بازی، منازل ویلایی و دو طبقههای فرسوده بخش دیگری از بافت های ناایمن در اهواز هستند که باید در خصوص این سازه ها نیز تصمیم گیری شود تا از تکرار حوادثی مانند متروپل پیشگیری گردد.
نظر شما