۲۹ آذر ۱۴۰۳، ۱۵:۴۶
کد خبرنگار: 909
کد خبر: 85692574
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

«یلدا» آخرین شب فصل پاییز است، حتی اگر طولانی‌ترینش نباشد

اصفهان - ایرنا - یک منجم و متخصص اختر فیزیک گفت: «یلدا» آخرین شامگاه پاییز است و این موضوع که کدامیک از شب‌های پایانی پاییز یا نخستین شب زمستانی، دقیقا طولانی‌ترین زمان را دارد، سبب تغییر در این مناسبت نمی‌شود.

به گزارش ایرنا، اخیرا مطلبی دایربراینکه «امسال ۲ شب یلدا داریم» در رسانه‌ها منتشر شده و به نقل از برخی کارشناسان آمده است که برخی نقاط ایران مانند تهران شب یکم دی یک ثانیه طولانی‌تر از شب ۳۰ آذر است اما در مناطقی مانند شمالی‌ترین روستاهای کشور طول شب ۳۰ آذر با یکم دی دقیقا برابر است و حتی یک ثانیه نیز اختلاف ندارد.
یک متخصص اختر فیزیک و عضو شورای علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: یلدا طبق آداب و رسوم ایرانی همان آخرین شب پاییز(از غروب ۳۰ آذر تا طلوع خورشید یکم دی) است و لزومی ندارد که حتما این موعد همان بلندترین شب سال باشد.
کاظم نفیسی با بیان اینکه ممکن است زمان بلندترین شب در چنین روزهایی مقداری کم یا زیاد شود، افزود: این موضوع به مناطق و عرض‌های جغرافیایی مختلف بستگی دارد و این طور نیست که حتما ۳۰ آذر، بلندترین شب در سراسر جهان باشد.
وی با بیان اینکه این تفاوت به میزان بسیار کم و در حد چند ثانیه است، توضیح داد: هرچه به سمت عرض های جغرافیایی شمالی‌تر برویم ممکن است تعداد شب‌های بلندی که از نظر زمانی باهم مساوی هستند، بیشتر شود.

این استاد بازنشسته دانشگاه گفت: بعنوان مثال امسال در اصفهان ۳۰ آذر مصادف با طولانی‌ترین شب است و شب قبل و بعد از آن در حد یک تا ۲ ثانیه تفاوت دارد اما در برخی از مناطق شمالی کشور، اختلاف بین این سه شب متوالی بازهم کمتر خواهد بود و حتی در برخی از شهرها ممکن است به صفر برسد بنابراین طول ۲ شب باهم برابر می‌شود.
نفیسی تاکید کرد: همه این موارد دلیل بر آن نیست که مناسبت شب یلدا پس و پیش شود و در برخی شهرها زودتر یا دیرتر باشد.
این منجم با بیان اینکه شب یلدا بر اساس تقویم ایرانی در نظر گرفته شده است، خاطرنشان کرد: ما گاهشمارهای گوناگونی در دنیا داریم اما دقیقترین، منطقی‌ترین و منطبق‌ترین آنها با طبیعت، همان تقویم ایرانی است.
نفیسی با بیان اینکه دانشمندان و منجمان ایرانی مانند خیام در تنظیم این تقویم نقش داشته اند، گفت: لازم است زمینه آشنایی بیشتر مردم با ویژگی‌های این تقویم و چگونگی تاثیر علم نجوم در تنظیم آن فراهم شود.

به گزارش ایرنا، شب یلدا یا چلّه یکی از آیین‌های ایرانی است؛ در این آیین، طی شدن بلندترین شب سال و بدنبال آن بلندتر شدن طول روزها در نیم‌ کره شمالی زمین که مصادف با انقلاب زمستانی است، گرامی داشته می‌شود.

شب چله از غروب آفتاب ۳۰ آذر(آخرین روز پاییز) آغاز می‌شود و تا طلوع آفتاب یکم دی(نخستین روز زمستان) ادامه می‌یابد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha