به گزارش روز دوشنبه ایرنا از فرهنگستان علوم، محمدرضا مخبردزفولی در نشستی با موضوع «تاریخ علم»، آن را یک موضوع جهانی دانست که نهتنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورهای دیگر نیز به این حوزه پرداخته میشود به برنامههای دانشگاه علوم پزشکی تهران اشاره کرد و گفت که این دانشگاه دورههای کارشناسی ارشد و دکتری تاریخ پزشکی را برگزار میکند و در حال حاضر دوره دکتری تاریخ پزشکی ارائه میدهد.
رئیس فرهنگستان علوم ادامه داد: تاریخ علم نهتنها از نظر تخصصی یک رشته است، بلکه از جنبه ذوقی و ارتباطی با دیگر علوم نیز اهمیت دارد که در این زمینه حسن تاجبخش استاد ممتاز دانشگاه تهران و عضو پیوستهٔ فرهنگستان علوم عمری را به تحقیق در تاریخ پزشکی، دامپزشکی و داروسازی اختصاص داده است و بعد از مرحوم نجمآبادی، هیچکس مانند تاجبخش در تاریخ پزشکی کار نکرده است.
مخبردزفولی به تاریخ علم و اهمیت تصحیح متون قدیمی در علوم پزشکی پرداخت و گفت: سید اسماعیل جرجانی اولین کتاب پزشکی را به زبان فارسی نوشته است. این کتاب باید در اختیار بسیاری قرار گیرد، اما نسخههای موجود از آن متعلق به قرون پنجم و ششم هجری بوده و دارای مشکلات زیادی مانند نداشتن نقطهگذاری است. برای خواندن چنین متنی، فرد باید دورهای آموزشی را پشت سر بگذارد.
وی افزود: تاریخ علم یک موضوع جذاب است که نه تنها برای دانشمندان رشتههای مختلف، بلکه برای متخصصان تاریخ علم نیز اهمیت دارد. این رشته تخصصی برای کسانی که به طور ویژه در این حوزه فعالیت میکنند، ضروری است.
رئیس فرهنگستان علوم به اهمیت توجه به نگاه الهی در تحلیل علم اشاره کرد و گفت: اگر دانشمندان جهان اسلام این نگاه را مورد توجه قرار ندهند، حداکثر میتوانند در همان زمینهای که طراحی کردهاند، فعالیت کنند و شما را در آن زمینه به کار بگیرند.
مخبر دزفولی ادامه داد: در گذشته کمیسیونی در این زمینه فعالیت داشت، ولی متاسفانه این کمیسیون غیرفعال شد. موضوع طبقبندی علوم یکی از مسائل جدی است که همچنان در حال بررسی است و از طرفی اهمیت راهاندازی کمیسیون تاریخ علم و پیوند آن با تمدن اسلامی ضروری است.
وی از اعضای کمیته خواست که این ایدهها را به طور منسجم درآورده و اجزا و ماموریتهای مشخصی برای آن تعریف کنند.
نظر شما