به گزارش ایرنا، بیماری آبله مرغان یکی از بیماریهای ویروسی واگیردار است که با وجود اینکه برای افراد عادی خطرناک نیست اما به سبب خارش جوشهای قرمز و تاولها، بسیار آزار دهنده است و برای بیماران پرخطر و به ویژه مادران باردار میتواند خطر جدی ایجاد کند.
این بیماری به صورت ظهور دانههای قرمز و تاول روی پوست نمایان میشود و با تب و بیاشتهایی همراه است.
بنا بر یافتههای پزشکی عامل ایجاد بیماری آبلهمرغان ویروسی از خانواده هرپسها است (از اعضای ویروس تبخال) و با نامهای واریسلا زوستر و یا هرپس زوستر شناخته میشود.
ویروس آبله مرغان در کودکان بیشتر از راه تنفس و یا تماس با ترشحات حاوی ویروس فرد بیمار وارد بدن شده و باعث ابتلای کودک میشود.
انتقال این بیماری از فرد آلوده به فرد سالم به راحتی و به سرعت انجام میشود و از ورود ویروس به بدن تا ظاهر شدن جوشها یک تا ۲ روز طول میکشد.
به طور معمول هر فرد در طول زندگی خود فقط یک بار دچار این عفونت میشود زیرا آنتیبادی آن در بدن ساخته شده و تا آخر عمر مصونیت ایجاد میکند و احتمال دوباره افرادی که یک بار آبله مرغان گرفتهاند بسیار نادر است.
آبله مرغان یکی از بیماریهای شایع در اواخر فصل پاییز و فصل زمستان است و زمستان امسال نیز این بیماری در برخی از مناطق کشور از جمله چهارمحال و بختیاری شیوع پیدا کرده به طوریکه همهگیری این ویروس در یکی از شهرهای این استان سبب ایجاد محدودیتهایی نظیر تعطیلی مدارس شده است.
آبلهمرغان تحت کنترل است
معاون مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری با اشاره به شیوع بیشتر ویروس آبله مرغان در فصل پاییز و زمستان گفت: ابتلا به ویروس آبله مرغان امری عادی و طبیعی است اما اگر با همهگیری و شیوع بالای این ویروس روبرو شویم نیاز است تا مراقبتهای جدی به کار گرفته شود و محدودیتهایی اعمال شود.
سمیه جوادی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: در روزهای اخیر گزارشهایی مبنی بر شیوع ویروس آبلهمرغان در شهر سودجان به مرکز بهداشت رسید که به دنبال آن تیمهای واکنش سریع وارد عمل شدند و در حال حاضر شرایط شیوع این بیماری در این شهر تحت کنترل است.
وی ادامه داد: به منظور توقف سرایت و همهگیری بیشتر این ویروس با توصیه مرکز بهداشت و با دستور فرماندار شهرستان شهرکرد، مدارس این شهر به صورت غیرحضوری برگزار شد تا از سرایت آن به افراد سالم جلوگیری شود.
معاون فنی مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه در دیگر نقاط استان تاکنون گزارشی مبنی بر همهگیری این بیماری گزارش نشده است تصریح کرد: بیماری آبلهمرغان یک عفونت ویروسی است و با علائمی نظیر سرماخوردگی و بروز تاول و بثورات در صورت و بدن ظاهر میشود که در افراد عادی خطرناک نیست اما اگر بیش از ۸۰ درصد بدن فرد مبتلا را در برگیرد باید در بیمارستان بستری شود.
جوادی با بیان اینکه ویروس آبله مرغان در ۲ دوره زمانی اواخر پاییز و نیمه بهار شیوع بالایی پیدا میکند اظهار داشت: برای جلوگیری از گسترش بیش از پیش آن مدارس شهر سودجان، در حال حاضر غیرحضوری اعلام شده و توصیه میشود افراد مبتلا تا بهبودی کامل از ارتباط با بیماران پرخطر نظیر مادران باردار و افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند خودداری کنند.
وی ادامه داد: تاولهای ویروس آبله مرغان از تنه آغاز و به دیگر نقاط بدن سرایت میکند و اگرچه در این مدت حمام کردن منعی ندارد اما افراد نباید تاولها را لیف بکشند چراکه در غیر این صورت مایع عفونی در تمام بدن آنها پخش میشود.
معاون فنی مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری افزود: از ۲ روز قبل از ظهور تاولها تا زمانی که این بثورات به طور کامل در بدن خشک نشوند فرد قدرت سرایت بیماری به دیگران را دارد از همین رو توصیه میشود نکات مراقبتی در این خصوص رعایت شود.
جوادی با بیان اینکه ابتلای مادران باردار به ویروس آبلهمرغان بسیار خطرناک است اظهار داشت: توصیه میشود در صورت ابتلا، مادران باردار با سرعت به متخصص بیماران عفونی مراجعه کرده و تحت درمان قرار گیرند.
راههای انتقال آبله مرغان کدامند؟
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری نیز در گفتوگو با خبرنگار ایرنا به راههای انتقال این بیماری اشاره کرد و گفت: هوا، یکی از اصلیترین روشهای سرایت آبله مرغان است، انتقال آبله مرغان از طریق هوا زمانی رخ میدهد که ویروس به ذرات ریز در هوا تبدیل میشود و زمانی که فرد در فضای کوچک با تهویه ضعیف قرار بگیرد، احتمال اینکه از طریق استنشاق این ذرات به آبله مرغان دچار شود بالا میرود.
اصغر نوروززاده افزود: این ویروس مسری میتواند چندین ساعت در هوا زنده بماند و با قرارگرفتن در اتاقی مشترک با فرد مبتلا به آبله مرغان یا قرار گرفتن در اتاقی که به تازگی فرد مبتلا به آبله مرغان در آن بوده است، ممکن است این بیماری منتقل شود.
وی انتقال آبله مرغان از مایع درون تاولها را از دیگر راههای انتقال این ویروس برشمرد و گفت: زمانی که یک فرد دیگر مایع درون تاولهای آبله مرغان را لمس کند یا به هر طریقی با این مایع تماس پیدا کند به این بیماری مبتلا میشود.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری یادآور شد: انتقال آبله مرغان در درجه اول از طریق تماس مستقیم با فرد آلوده به خصوص از طریق تماس با قطرات تنفسی هنگام سرفه یا عطسه انتقال پیدا میکند.
نوروززاده افزود: این بیماری همچنین میتواند به طور غیرمستقیم از طریق اشیای آلوده پخش شود به این صورت که ویروس میتواند برای مدت کوتاهی روی سطوحی مانند اسباببازیها و دستگیرههای در زنده بماند و اگر کسی این سطوح را لمس کند و دست آلوده را به بینی و دهان و به طور کلی صورت خود بزند، ممکن است آلوده شود.
وی با بیان اینکه آبله مرغان همچون سایر عفونتهای منتقله از هوا، احتمال بروز آبله مرغان در هوای سرد بیشتر است و این به معنای آن است که در پاییز و زمستان شاهد اپیدمی آبله مرغان هستیم و دوره کمون یا نهفتگی آبله مرغان نیز به طور معمول بین سه تا ۲ هفته است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری ادامه داد: مدت زمان انتقال آبله مرغان یک تا ۲ روز قبل از ظهور دانههای پوستی و حداکثر پنج روز پس از ظهور نخستین تاول است و از سوی دیگر زمان انتقال آبله مرغان در افراد دارای نقص ایمنی ممکن است طولانیتر باشد.
راههای جلوگیری از انتقال آبله مرغان
نوروززاده با اشاره به اینکه آبله مرغان به طور معمول جدی گرفته نمیشود و بسیاری از افراد در دورهای از زندگی به خصوص در دوران کودکی به آن مبتلا میشوند تصریح کرد: با این وجود، این بیماری میتواند عواقب جدیتری را در برخی از افراد ایجاد کند، از همین رو باید بیش از سایرین مراقب باشند و روشهای جلوگیری و نکات مراقبتی را به درستی رعایت کنند.
وی واکسیناسیون را مهمترین راهکار جلوگیری از انتقال ویروس آبله مرغان عنوان کرد و گفت: ایمنسازی جامعه باعث کاهش تعداد مبتلایان به آبله مرغان میشود.
آبله مرغان را جدی بگیرید
یک پزشک در چهارمحال و بختیاری با تشریح جزییات بیشتری در خصوص بیماری آبله مرغان اظهار داشت: نوزادان، زنان باردار و افراد دچار نقص سیستم ایمنی نظیر بیماران مبتلا به ایذر، سرطان، بیماران پیوندی و بیمارانی که به مدت طولانی داروی سرکوب کننده ایمنی دریافت میکنند در معرض خطر بالای عوارض قرار دارند.
آرش روغنی در گفت و گو با ایرنا به عوارض جدی آبله مرغان اشاره کرد و افزود: عفونتهای باکتریایی پوست و بافت نرم در کودکان، عفونت ریه پنومونی، عفونت یا تورم مغز، مشکلات خونریزی دهنده، عفونت خون و کمآبی بدن از جمله این عوارض است.
وی با بیان اینکه افراد سالم مبتلا به آبله مرغان میتوانند در خانه درمان شوند و نیاز به بستری در بیمارستان ندارند تصریح کرد: این در حالی است که اگر افراد مبتلا تب بالای ۳۹ درجه داشته باشند و مدت زمان تب آنها بیش از چهار روز به طول بینجامد، افرادی که از بثورات آنها چرک و عفونت خارج شود، افرادی که احساس گیجی داشته باشند، افرادی که در راه رفتن با مشکل مواجه شوند و عوارضی نظیر گرفتگی گردن، استفراغ مکرر، تنفس دشوار، سرفههای شدید و درد شدید شکمی داشته باشند باید به پزشک مراجعه کرده و در صورت تشخیص در بیمارستان بستری شوند.
این پزشک در خصوص عوارض ابتلا به آبله مرغان در دوران بارداری نیز گفت: تولد نوزادان کم وزن و دارای معلولیت جسمی در مادرانی که اوایل بارداری به آبله مرغان مبتلا میشوند رایجتر است.
روغنی اضافه کرد: اگر مادر یک هفته مانده به زایمان یا در عرض چند روز ابتدایی پس از زایمان آبله مرغان بگیرد خطر ابتلای نوزاد به عفونتهای همراه با تهدید جانی بیشتر میشود از همین رو توصیه میشود مادران باردار پیش از این واکسن بزنند.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری دارای ۱۲ شهرستان جمعیتی بیش از یک میلین نفر دارد.
نظر شما