به گزارش ایرنا، استان همدان از دیرباز و با قدمتی بیش از یکصد سال جزو قطبهای اصلی پرورش اسب و نیز سوارکاری در کشور به شمار می رود و بروز بیماری مشمشه در یکی از باشگاه های سوارکاری و نگهداری اسب، باعث اضطراب و نگرانی دارندگان اسبهایی شده که برخی از آنها ارزش میلیاردی دارند.
هم اکنون ۱۷ باشگاه فعال و دارای مجوز فعالیت در حوزه اسب و سوارکاری در سطح استان همدان وجود دارد، هر چند تعداد این مجموعه ها به صورت غیررسمی تا ۵۰ باب جمع بندی آماری شده است.
سالانه نزدیک به یکصد برنامه، رویداد و مسابقه اسب دوانی و سوارکاری در سطح استان همدان برگزار می شود و دیار هگمتانه از دیرباز از مهدهای پرورش اسب های مسابقه ای و نیز سوارکاران زبده در میادین ملی و حتی بین المللی بوده است.
همدان در پرورش اسب جزو استان های مطرح کشور
از سوی دیگر همدان در پرورش اسب نیز جزو استان های مطرح کشور است و براساس آخرین آمار، مراکز تولید و پرورش اسبهای ورزشی با نژادهای اروپایی در شهر همدان، اسب اصیل عرب در شهرستانهای اسدآباد و رزن، اسب ترکمن در شهرستان نهاوند و ۱۷ باشگاه سوارکاری در سطح این استان فعالیت دارند.
با وجود فعالیت های گسترده فعالان صنعت اسب و سوارکاری در این استان، نادیده گرفتن برخی هشدارهای پزشکی سبب بروز ضرر و زیان برای مجموعه های این حوزه بخش خصوصی شده است و در روزهای اخیر نیز بیماری مشمشه لرزه بر پیکره این صنعت انداخته است.
براساس گفته برخی از فعالان رشته سوارکاری، حضور در مسابقات برون استانی زمینه ساز انتقال بیماری مشمشه به همدان شده و اکنون یکی از مجموعه های سوارکاری نیز به دلیل ابتلای سه راس به این بیماری، تا اطلاع ثانوی از هرگونه فعالیت و تردد اسب و سوارکار منع شده است.
شنیده ها حاکیست این مجموعه سوارکاری به دلیل معدوم سازی یک راس اسب و ابتلا ۲ راس اسب دیگر، خسارت چند صد میلیون تومانی دیده و هم اکنون نیز تحت نظارت و بررسی اداره کل دامپزشکی قرار دارد.
مشمشه، بیماری کشنده و مشترک بین انسان و حیوان
بیماری کشنده مشمشه از جمله بیماری هایی است که در برخی کشورهای آفریقایی و آسیایی از جمله ایران وجود دارد که شناسایی و مقابله با آن در مکان های پرورش اسب از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
مشمشه یک بیماری عفونی واگیردار مشترک بین انسان و حیوان است که توسط حیوانات تک سمی همچون اسب، قاطر و الاغ قابل انتقال است و با ایجاد ندول و زخمهایی در دستگاه تنفسی فوقانی و پوست قابل تشخیص است.
در مجموع بیماری مشمشه یکی از بیماریهای مهم عفونی مشترک بین انسان و دام است که در صورت عدم رعایت موارد و اصول بهداشتی در تک سمیها به ویژه اسب میتواند خسارت جبران ناپذیری به باشگاههای سوارکاری و پرورش دهندگان این حیوان وارد کند.
مهم ترین منبع انتشار عفونت این بیماری، دام های آلوده یا حاملینی هستند که نشانه های بالینی بیماری را نداشته اما به طور مرتب میکروب را دفع و میزبان های حساس را آلوده می کنند، تمام ترشحات حیوانات آلوده از لحاظ تنفسی (راه بینی و دهان) و از لحاظ پوستی از طریق زخم برای انسان و دام حساس آلوده کننده است.
هشدار دامپزشکی همدان به مجموعه های سوارکاری
مدیرکل دامپزشکی همدان طی نامه ای خطاب به مسوولان ورزش و هیات سوارکاری همدان، نسبت به شیوع بیماری مشمشه در سوارکاری ها هشدار داد.
امیرحسین نقی پور در این نامه آورده است: هم اکنون یکی از واحدهای سوارکاری همدان به دلیل ابتلا سه راس اسب به بیماری مشمشه قرنطینه شده و هرگونه ورود و خروج اسب از آن ممنوع شده است.
امیرحسین نقی پور در این نامه آورده است: هم اکنون یکی از واحدهای سوارکاری همدان به دلیل ابتلا سه راس اسب به بیماری مشمشه قرنطینه شده و هرگونه ورود و خروج اسب از آن ممنوع شده است.وی اضافه کرد: یک راس اسب در این واحد سوارکاری به دلیل بیماری مشمشه معدوم شده و هم اکنون ۲ راس اسب مشکوک به بیماری نیز تحت بررسی های آزمایشگاهی قرار گرفته اند.
نقی پور بیان کرد: این مجموعه دارای ۳۷ راس اسب است و تا حصول اطمینان از تست های انجام شده، در قرنطینه خواهند بود.
وی خاطرنشان کرد: اداره ورزش و جوانان باید نسبت به آگاه سازی و هشدارهای لازم به سایر مجموعه های سوارکاری استان همدان اقدام لازم را صورت بدهد.
ضرورت ایجاد وحدت رویه در صدور مجوزهای باشگاه های سوارکاری
مدیرکل دامپزشکی همدان در گفت وگو با خبرنگار ایرنا همچنین گفت: ایجاد وحدت رویه در صدور مجوزها برای باشگاه های سوارکاری ضروری است.
وی اظهار کرد: ایجاد وحدت رویه در این زمینه نظارت های بهداشتی را در این خصوص افزایش داده و منجر به تشدید کنترل و نظارت دامپزشکی و در نتیجه مراقبت های بهتر و پیشگیری از بیماری ها در مجموعه های سوارکاری می شود.
نظر شما