۶ دی ۱۴۰۳، ۹:۳۶
کد خبر: 85700121
T T
۴ نفر

برچسب‌ها

همدان پیشتاز در ساخت نیروگاه‌های خورشیدی

۶ دی ۱۴۰۳، ۹:۳۶
کد خبر: 85700121
همدان پیشتاز در ساخت نیروگاه‌های خورشیدی

همدان- ایرنا- نیروگاه خورشیدی به عنوان یک منبع انرژی تجدیدپذیر مزایای بسیار زیادی دارد که آیندگان را تشویق به استفاده از این منبع پایان ناپذیر می‌کند؛ راهبردی که هم اینک همدان با داشتن هفت نیروگاه خورشیدی یکی از استان‌های پیشتاز این حوزه به شمار می‌آید.

به گزارش ایرنا، بر اساس آمارهای اعلام شده از سوی وزارت نیرو، بیش از ۹۰ درصد نیروگاه‌های برق کشور از طریق مصرف سوخت گاز طبیعی، انرژی الکتریکی کشور را تامین می‌کنند. این موضوع باعث شده است در فصل زمستان با افزایش مصرف گاز مشکلاتی در رابطه با تامین سوخت نیروگاه‌ها به وجود آید.

از سوی دیگر دولت به منظور حفظ محیط زیست و جلوگیری از آلودگی هوا، استفاده از سوخت دوم مازوت (نفت سیاه) را در برخی از نیروگاه‌های کشور ممنوع کرده است. موضوعی که در این فصل از سال، موجب ناترازی تولید و مصرف برق شده است که به ناچار خاموشی‌های برنامه ریزی شده را به دنبال دارد.

هرچند کشور ایران سرشار از نعمات الهی و انباشته‌های غنی سوخت‌های فسیلی است، اما سرانجام دیر یا زود، روزی فرامی‌رسد که این انباشته‌های خدادادی پایان یابد. آن روز باید برای تامین سوخت نیروگاه‌های گازی چه کرد؟ چگونه برق مورد نیاز مردم را تامین کرد؟

سوال‌هایی که ذهن‌ها را به سمت استفاده از انرژی و نیروگاه خورشیدی هدایت می‌کند. نیروگاهی که بر خلاف نیروگاه گازی، هیچگونه زیانی به محیط زیست وارد نمی کند و به عبارت دیگر تا ۵.۶ میلیارد سال دیگر که خورشید خاموش می شود خیالمان از تولید برق راحت است.

میزان تابش انرژی خورشیدی در نقاط مختلف جهان متغیر است و کشور ایران نیز در ناحیه پرتابش قرار دارد و مطالعات نشان می دهد که استفاده از تجهیزات خورشیدی در ایران بسیار مناسب است.

همدان در سال‌های اخیر، جهش بسیار خوبی در زمینه تولید انرژی خورشیدی داشته است و با اقدام‌ موثر توانسته خود را به عنوان قطب احداث اینگونه نیروگاه‌ها در سطح کشور برجسته کند.

این استان با قرار گرفتن در ارتفاع ۲ هزار متری از سطح دریا و داشتن ۲۹۰ روز آفتابی در سال از استان‌های مستعد در زمینه احداث و تولید انرژی‌های تجدیدپذیر به شمار می‌رود.

بر همین اساس سرمایه گذاران خارجی علاقه خاصی به ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی در این استان دارند و از همدان به عنوان مستعد سرمایه گذاری در این حوزه یاد می‌کنند.

همدان از نظر جهان نمایی منحصر به فرد، شدت، زاویه و ساعات تابش نور خورشید در دسته بهترین استان‌ها برای استفاده از این انرژی پایدار محسوب می‌شود.

بر اساس یافته‌های کارشناسان حوزه انرژی، قهاوند، شیرین ‌سو، فامنین، ویان، کبودرآهنگ و تویسرکان در استان همدان بهترین مکان برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی به شمار می‌روند.

بر اساس یافته‌های کارشناسان حوزه انرژی، قهاوند، شیرین ‌سو، فامنین، ویان، کبودرآهنگ و تویسرکان در استان همدان بهترین مکان برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی به شمار می‌روند.از سوی دیگر تولید برق در زمینه انرژی‌ تجدیدپذیر یک اقدام دو سر بُرد برای دولت و ملت‌ به شمار می‌رود زیرا با نصب صفحه‌های خورشیدی علاوه بر حذف هزینه های مازاد در نیروگاه های سیکل ترکیبی و حرارتی، بهره وری تولید برق نیز افزایش می‌یابد.

با افزایش مصرف گاز در فصل زمستان، سوخت نیروگاه ها نیز محدود می‌شود و در پی آن با کاهش تولید انرژی الکتریکی، مشترکان در وضعیت هشدار قطعی برق قرار می‌گیرند؛ جهش تولید در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر می‌تواند این مشکل را برطرف کند و از سوی دیگر محل درآمد پایدار و سبزی برای خانواده‌ها به شمار آید.

بر همین اساس هم‌اینک با حمایت‌های دولت، ۴۹ مگاوات برق از طریق صفحه‌های خورشیدی در پایتخت تاریخ و تمدن ایران تولید می‌شود و ۶۰ مگاوات دیگر نیز در حال اجراست.

حالا، این اقدام هدفمند در زمینه استفاده از انرژی های تجدید پذیر، همدان را به خاستگاه نیروگاه های خورشیدی کشور تبدیل کرده است.

همدان پیشتاز در ساخت نیروگاه‌های خورشیدی

همزمان با ایام دهه فجر سال ۱۳۹۵ چراغ نخستین نیروگاه خورشیدی همدان توسط وزیر نیرو وقت روشن شد تا همدان در مدار مستعدترین منطقه برای انتخاب استان نمونه در زمینه احداث نیروگاههای خورشیدی کشور قرار گیرد.

در آن سال ۲ نیروگاه خورشیدی هفت مگاواتی وارد چرخه تولید انرژی‌های پاک استان همدان شد و همچنین با هدف ترویج بخش خصوصی برای تولید این انرژی پاک و بدون آلایندگی، قرارداد خرید تضمینی انرژی تولید شده از طرف وزارت نیرو امضا شد.

همدان، نقطه انتخاب سرمایه‌گذاران

این حمایت وزارت نیرو موجب شد تا سرمایه گذاران بخش خصوصی برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی در همدان مصمم شده و برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی مجوزهای مربوطه را از وزارت نیرو دریافت کنند.

بر این اساس با انجام موافقت نامه‌های مربوطه قرار شد تا ۱۰۰ مگاوات انرژی خورشیدی در قالب ۱۰ نیروگاه هفت مگاواتی و یک نیروگاه ۳۰ مگاواتی ظرف چند سال به بهره ‌برداری برسد.

به گفته کارشناسان، نیروگاه‌های خورشیدی با مقیاس کوچک در هر نقطه‌ای از استان قابل بهره ‌برداری بود و انرژی آن نیز در محل تولید و مصرف می‌شود و از طرفی انرژی تولید شده از این قبیل نیروگاه‌ها پاک و بدون تلفات انرژی است و از طرفی در چرخه تولید آن هیچ گونه انرژی و سوختی دیگر مصرف نمی‌شود.

جانمایی سه نیروگاه خورشیدی جدید با ظرفیت ۱۳۵ مگاوات در همدان

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان می‌گوید سه نیروگاه خورشیدی جدید با ظرفیت ۱۳۵ کیلووات در این استان جانمایی شده است.

سیدمجتبی حسینی با اشاره به اهمیت احداث نیروگاه های خورشیدی در استان همدان اظهار کرد: مراحل اولیه ساخت این سه نیروگاه ها در استان پیش شده است و اراضی آن در مرحله واگذاری است.

این مسوول اضافه کرد: به زودی عملیات اجرایی این سه نیروگاه خورشیدی توسط بخش خصوصی آغاز خواهد شد.

وی بیان کرد: ایجاد یک شهرک نیروگاه خورشیدی نیز در دست بررسی و پیگیری قرار دارد که پس از انجام اقدامات قانونی و امور زیربنایی به عنوان فرصت سرمایه‌گذاری در اختیار مردم استان قرار خواهد گرفت.

حسینی خاطرنشان کرد: همچنین تعداد سه هزار نیروگاه خورشیدی کوچک مقیاس خانگی با ظرفیت پنج کیلووات هم با اولویت افراد زیرپوشش نهادهای حمایتی در نظر گرفته شده که متقاضیان می‌توانند در این طرح مشارکت کنند.

همدان پیشتاز در ساخت نیروگاه‌های خورشیدی

ساخت بزرگترین شهرک تخصصی انرژی‌های خورشیدی کشور در همدان

مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی همدان نیز گفت: استان همدان از لحاظ جغرافیایی، این ظرفیت را دارد تا محور اصلی توسعه اقتصادی و صنعتی غرب کشور باشد.

مصطفی حقیقی اظهار کرد: با توجه به امکانات زیربنایی که با همت دولت و نمایندگان در استان ایجاد شده است، می‌توان در زمینه تولید برق و انرژی‌های تجدیدپذیر با شتاب خوبی رو به جلو حرکت کنیم.

وی افزود: تامین برق از سامانه‌های خورشیدی اهمیت بسیار بالایی دارد که در این راستا تلاش داریم بر اساس جمع بندی صورت گرفته در جلسات توسعه اقتصادی استان، شهرک‌های صنعتی تخصصی تولید انرژی خورشیدی را در استان راه‌اندازی کنیم.

حقیقی با اشاره به اینکه مقدمات راه‌اندازی این شهرک انجام و استعلامات لازم گرفته شده است، گفت: با توجه با تلاش‌هایی که در حال انجام است، در سال ۱۴۰۴ یکی از بزرگترین شهرک‌های تخصصی انرژی‌های خورشیدی کشور، در استان همدان به مرحله عملیاتی خواهد رسید.

مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی همدان افزود: سه پهنه با مساحت هر کدام ۵۰ هکتار برای راه‌اندازی شهرک تخصصی انرژی‌های خورشیدی در استان همدان در نظر گرفته شده است و به زودی وارد مرحله عملیاتی می‌شود.

وی تصریح کرد: مشکل ناترازی انرژی زیاد است و مجموعه وزارت نیرو و وزارت صنعت، معدن و تجارت به طور مشترک با حمایت استاندار همدان به این نتیجه رسیده اند که این شهرک با پهنه بیش از یک هزار هکتار، در استان همدان راه اندازی تا مشکل برق منطقه برطرف شود.

تولید ۴۹ مگاوات برق از انرژی خورشیدی در همدان

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان نیز گفت: همدان با داشتن هشت نیروگاه خورشیدی با ظرفیت نزدیک به ۴۹ مگاوات یکی از استان‌های پیشرو در تولید برق از انرژی خورشید محسوب می‌شود.

علی سهرابی بیدار اظهار کرد: از مهمترین اقدامات انجام شده شرکت برق همدان، در راستای جذب سرمایه گذاری نیروگاه‌های تجدیدپذیر و پاک، تاسیس و بهره برداری تجاری از هشت نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۴۹ مگاوات است.

وی افزود: نیروگاه‌های تجدیدپذیر و پاک استان همدان شامل ۶ نیروگاه با سرمایه گذاری خارجی به مجموع ظرفیت ۴۶.۹ و ۲ نیروگاه با سرمایه گذاری ایرانی به ظرفیت ۲ مگاوات است.

سهرابی بیدار تصریح کرد: در راستای تشویق مشارکت مشترکان دارای انشعاب برق نیز در استان، شرکت توزیع نیروی برق با انعقاد قرارداد خرید تضمینی ۲۰ سال با مشترکان به نمایندگی از سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی(ساتبا) است.

وی ادامه داد: نیروگاه‌های خورشیدی برای کمک به ناترازی تولید و مصرف در پیک بار تابستان امسال وارد مدار تولید شد.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان عنوان کرد: برای رفاه حال خانواده‌های عشایر استان و دسترسی به انرژی برق، تاکنون تعداد قابل توجهی سامانه قابل حمل خورشیدی به آن‌ها تحویل شده است.

همدان پیشتاز در ساخت نیروگاه‌های خورشیدی

وی با بیان اینکه با توجه به ظرفیت همه نیروگاه‌های تجدیدپذیر و پاک بهره برداری شده در کشور، نزدیک به پنج درصد از کل نیروگاه های تجدیدپذیر بهره برداری شده در کشور سهم استان همدان است، گفت: سهم نیروگاه خورشیدی استان نیز نسبت به همه نیروگاه‌های خورشیدی بهره‌برداری شده در کشور برابر ۱۱ درصد است.

سهرابی بیدار با اشاره به اینکه با توجه به همزمانی پیک تولید نیروگاه های خورشیدی با پیک بار شبکه سراسری، این نیروگاه ها نقش بسزایی در تولید برق در پیک بار شبکه دارند، گفت: تاکنون چهار نیروگاه مقیاس کوچک گاز سوز (DG,CHP) با محوریت تامین بار مراکز صنعتی با مجموع ظرفیت ۱۷.۷ مگاوات در سطح استان راه اندازی و بهره برداری شده است.

وی با بیان اینکه چشم انداز ما بر افزایش بهره وری، توسعه نیروگاه‌های خورشیدی و تجدیدپذیر تمرکز دارد، خاطرنشان کرد: با ادامه این تلاش‌ها و با همت همه کارکنان و همکاری با سرمایه گذاران در این حوزه، اعتقاد داریم که می‌توانیم به اهداف پایدار و موفقیت آمیزی برای توسعه پایدار انرژی خورشیدی در استان برسیم.

همدان میراث‌دار سرمایه‌گذاری انرژی خورشیدی

مشارکت سرمایه گذاران خارجی در راه‌اندازی نیروگاه خورشیدی در سال‌های اخیر منجر به احداث چندین نیروگاه هفت و هشت مگاواتی در استان شد و همدان را به قطب نیروگاه‌های خورشیدی کشور تبدیل کرده است.

این نیروگاه‌ها هرکدام با ظرفیت هفت مگاوات وارد مدار برق استان شده‌اند و هم اکنون ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی استان به ۴۹ مگاوات افزایش یافته است.

تجدید پذیر بودن، فراوانی، پایداری، حفظ محیط زیست، قابلیت دسترسی، کاهش هزینه برق، کاربرد فراوان، ایجاد نکردن آلودگی صوتی و هزینه نگهداری پایین، همه با هم دست در دست هم می‌دهند تا به سمت استفاده از نیروگاه خورشیدی حرکت کنیم.

در مجموع اقدامات خوبی برای جذب سرمایه گذاران و احداث نیروگاه‌های خورشیدی در استان همدان انجام شده و به عبارتی این استان به عنوان قطب نیروگاه‌های خورشیدی در کشور مطرح است.

براساس آخرین آمارهای اعلام شده، تاکنون در استان همدان هفت نیروگاه خورشیدی وارد مدار شده‌اند که در کشور رتبه نخست را در اختیار دارد و شهرهای یزد و شیراز در رده‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

همچنین برای ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی در همدان تاکنون بیش از یک هزار میلیارد تومان هزینه شده است.

با این وجود، ۲۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در استان ظرفیت سنجی شده است ضمن اینکه پیگیری ساخت کارخانه تولید پنل‌های خورشیدی نسل جدید در همدان در حال انجام است.

برنامه استان توسعه نیروگاه‌های خورشیدی است و تاکنون ۶۰ مگاوات موافقت نامه از سوی شرکت توزیع نیروی برق همدان منعقد شده و ۱۳۰ مگاوات پروانه صادر شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha