به گزارش ایرنا، نان، بخش عمده ای از مواد غذایی روزانه خانوارهای ایرانی را تشکیل می دهد بههمین دلیل فرایند و هزینه های تولید آن در اقتصاد کشور و کیفیت آن در سلامت جامعه تاثیرگذار است؛ طبق آخرین آمار، میزان تولید گندم در سال در کشورمان به حدود ۱۵ میلیون تُن رسیده و از طرفی، مساله تولید نان با مباحث و چالشهای مختلفی مانند تولید گندم و آرد و ضایعات(دورریز) و کیفیت این ماده غذایی مواجه است.
به گفته یکی از استادان گروه زیستشناسی گیاهی دانشگاه اصفهان، ایران، مرکز پیدایش و زراعیسازی گندم است و ظرفیت های بسیاری برای افزایش تولید گندم و بهبود کیفیت نان در کشورمان وجود دارد.
حجتالله سعیدی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به مباحث مختلف مرتبط با نان، اظهار کرد: گندم یکی از محصولات کشاورزی راهبردی(استراتژیک) است و ایران نیز یکی از کشورهای پرمصرف این محصول بهویژه برای تولید نان بهشمار میآید، از طرفی بحث خودکفایی و اقتصاد گندم از اهمیت زیادی برخوردارست که به عوامل جانبی مانند آب، سطح زیر کشت و قوانین بالادستی وابستگی دارد.
وی با بیان اینکه داشتن نان سالم، مستلزم تولید گندم و آرد سالم در بخش های مختلف مانند کشاورزی و صنعت است، افزود: بعنوان مثال اینکه مواد افزودنی به آرد یا نان چقدر بر روی سلامت مردم تاثیر دارد و انواع نان سالم چیست یکی از مباحث مهم در این زمینه بهشمار میآید.
ایران، مرکز پیدایش گندم در دنیا
سعیدی که عضو مرکز پژوهشی فرآورده های طبیعی و زیستی دارویی دانشگاه اصفهان است، تاکید کرد: ایران، مرکز پیدایش طبیعی گندم در دنیاست، تحقیقات انجام شده نشان می دهد که نخستین زراعی سازی گندم در تمدن های قدیم ایران و در محدوده بین النهرین اتفاق افتاده است.
وی که سال ها بر روی انواع نژاد و ارقام گندم مطالعه و پژوهش کرده است، افزود: ریشه ارقام مختلف گندم از جمله نوع وحشی و خودروی آن (گیاهی که بدون کشت و زرع روید) که در دنیا وجود دارد از ایران است بنابراین ما با توجه به ذخایر وراثتی ارزشمند دارای این ظرفیت و توانایی هستیم که با غنی سازی ظرفیت ژنتیکی ارقام اصلاح شده گندم برای افزایش تولید و بهرهوری آن اقدام کنیم.
لزوم توجه به مدیریت خاک و آب
این استاد دانشگاه به برخی از چالش های موجود در تولید گندم و نان اشاره کرد و گفت: با توجه به مباحثی مانند کمبود منابع آبی و خشکسالی باید برای رفع چالش های موجود، بحث مدیریت خاک و آب را بهصورت اصولی و زیربنایی در دستور کار قرار دهیم.
سعیدی افزود: استفاده از ارقام مناسب گندم، آموزش کشاورزان، فراوری سالم گندم و آرد و بازنگری در بخش صنعت و زنجیره تامین نیز ضروری است.
برگزاری همایش نان سالم در اصفهان
سعیدی با بیان اینکه دستیابی به نان سالم یک موضوع چند وجهی است، گفت: با توجه به اهمیت این موضوع برگزاری همایش ملی نان سالم در دستور کار دانشگاه اصفهان قرار گرفت.
دبیر علمی کنگره همایش ملی نان سالم (از مزرعه تا سفره) افزود: این همایش توسط مرکز پژوهشی فراوردهای طبیعی و زیستی دارویی دانشگاه اصفهان و با همکاری بخش های مختلف دانشگاهی، تحقیقاتی و صنعت اسفند امسال برگزار خواهد شد.
وی با بیان اینکه در این همایش به محورهای مختلف درباره گندم و نان مانند بخش کشاورزی، تحقیقات، اقتصاد، زنجیره تولید، شرکت های دانش بنیان، سرمایه گذاری و سیاستگذاری پرداخته می شود، اظهار کرد: در این رویداد تلاش می شود با شناخت چالش ها و چشم اندازهای این بخش، به راهکارهای مناسب و کارآمدی برای تولید نان سالم برسیم.
سعیدی با اشاره به همکاری بخش هایی مانند دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، نهادهای مرتبط با تغذیه و سلامت، مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی، سازمان آرد و نان، کمیته آرد و نان استانداری و تعدادی از شرکتهای خصوصی در برگزاری این رویداد، ادامه داد: در همایش امسال توجه ویژه ای به شرکت های دانش بنیان و استفاده از ایده های آنها برای تولید نان سالم می شود.
وی با تاکید بر اهمیت بحث خودکفایی در تولید گندم، خاطرنشان کرد: یکی از محورهای اصلی مورد بحث در این همایش همین موضوع است و باید با توجه به چالش های موجود مانند خشکسالی و کمبود منابع آبی به خوبی درباره آن تحقیق و اقدام شود.
این استاد دانشگاه افزود: با توجه به مشکلات حوزه زراعت و کمبود آب، ما قادر نیستیم سطح زیر کشت را افزایش دهیم اما می توان با برنامه ریزی در یک سطح زیر کشت ثابت، میزان تولید و بهره وری را بیشتر کنیم.
وی با بیان اینکه میزان تولید گندم در هر هکتار در ایران نسبت به متوسط جهانی پایینتر است، تصریح کرد: تغییرات اقلیمی در اختیار ما نیست اما می توان طوری برنامه ریزی کرد که از زمین و آب موجود بیشترین بهره برداری را داشته باشیم.
به گزارش ایرنا، همایش ملی نان سالم (از مزرعه تا سفره) هشتم و نهم اسفند امسال در دانشگاه اصفهان برگزار می شود.
محورهای همایش مذکور شامل «نان در آینه فرهنگ، تاریخ و تمدن ملل»، «نان و فرآوردههای مرتبط و بهرهگیری از آنها: دیروز، امروز و چشمانداز آینده»، « صنعت نان»، « نان و صنایع غذایی»، «نان و امنیت غذایی»، «نقش نان و فرآوردههای غلات در سلامت» ، «اقتصاد و تجارت نان» و «زراعت غلات» است.
نظر شما