۹ دی ۱۴۰۳، ۸:۴۹
کد خبرنگار: 909
کد خبر: 85703518
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

تولید نان سالم در گرو توجه جدی به زنجیره تامین از مزرعه تا سفره است

اصفهان - ایرنا - نان یکی از پرمصرف‌ترین مواد غذایی در کشورمان است؛ به گفته کارشناسان، دستیابی به نان سالم و باکیفیت به توجه جدی به زنجیره تولید آن از مزرعه تا سفره نیاز دارد به‌گونه‌ای که مسائل مختلفی مانند فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و مدیریت منابع آب و خاک را شامل می‌شود.

به گزارش ایرنا، نان، بخش عمده ای از مواد غذایی روزانه خانوارهای ایرانی را تشکیل می دهد به‌همین دلیل فرایند و هزینه های تولید آن در اقتصاد کشور و کیفیت آن در سلامت جامعه تاثیرگذار است؛ طبق آخرین آمار، میزان تولید گندم در سال در کشورمان به حدود ۱۵ میلیون تُن رسیده و از طرفی، مساله تولید نان با مباحث و چالش‌های مختلفی مانند تولید گندم و آرد و ضایعات(دورریز) و کیفیت این ماده غذایی مواجه است.

به گفته یکی از استادان گروه زیست‌شناسی گیاهی دانشگاه اصفهان، ایران، مرکز پیدایش و زراعی‌سازی گندم است و ظرفیت های بسیاری برای افزایش تولید گندم و بهبود کیفیت نان در کشورمان وجود دارد.

حجت‌الله سعیدی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به مباحث مختلف مرتبط با نان، اظهار کرد: گندم یکی از محصولات کشاورزی راهبردی(استراتژیک) است و ایران نیز یکی از کشورهای پرمصرف این محصول به‌ویژه برای تولید نان به‌شمار می‌آید، از طرفی بحث خودکفایی و اقتصاد گندم از اهمیت زیادی برخوردارست که به عوامل جانبی مانند آب، سطح زیر کشت و قوانین بالادستی وابستگی دارد.

وی با بیان اینکه داشتن نان سالم، مستلزم تولید گندم و آرد سالم در بخش های مختلف مانند کشاورزی و صنعت است، افزود: بعنوان مثال اینکه مواد افزودنی به آرد یا نان چقدر بر روی سلامت مردم تاثیر دارد و انواع نان سالم چیست یکی از مباحث مهم در این زمینه به‌شمار می‌آید.

ایران، مرکز پیدایش گندم در دنیا

سعیدی که عضو مرکز پژوهشی فرآورده های طبیعی و زیستی دارویی دانشگاه اصفهان است، تاکید کرد: ایران، مرکز پیدایش طبیعی گندم در دنیاست، تحقیقات انجام شده نشان می دهد که نخستین زراعی سازی گندم در تمدن های قدیم ایران و در محدوده بین النهرین اتفاق افتاده است.

وی که سال ها بر روی انواع نژاد و ارقام گندم مطالعه و پژوهش کرده است، افزود: ریشه ارقام مختلف گندم از جمله نوع وحشی و خودروی آن (گیاهی که بدون کشت و زرع روید) که در دنیا وجود دارد از ایران است بنابراین ما با توجه به ذخایر وراثتی ارزشمند دارای این ظرفیت و توانایی هستیم که با غنی سازی ظرفیت ژنتیکی ارقام اصلاح شده گندم برای افزایش تولید و بهره‌وری آن اقدام کنیم.

لزوم توجه به مدیریت خاک و آب
این استاد دانشگاه به برخی از چالش های موجود در تولید گندم و نان اشاره کرد و گفت: با توجه به مباحثی مانند کمبود منابع آبی و خشکسالی باید برای رفع چالش های موجود، بحث مدیریت خاک و آب را به‌صورت اصولی و زیربنایی در دستور کار قرار دهیم.
سعیدی افزود: استفاده از ارقام مناسب گندم، آموزش کشاورزان، فراوری سالم گندم و آرد و بازنگری در بخش صنعت و زنجیره تامین نیز ضروری است.

تولید نان سالم در گرو توجه جدی به زنجیره تامین از مزرعه تا سفره است

برگزاری همایش نان سالم در اصفهان
سعیدی با بیان اینکه دستیابی به نان سالم یک موضوع چند وجهی است، گفت: با توجه به اهمیت این موضوع برگزاری همایش ملی نان سالم در دستور کار دانشگاه اصفهان قرار گرفت.
دبیر علمی کنگره همایش ملی نان سالم (از مزرعه تا سفره) افزود: این همایش توسط مرکز پژوهشی فراوردهای طبیعی و زیستی دارویی دانشگاه اصفهان و با همکاری بخش های مختلف دانشگاهی، تحقیقاتی و صنعت اسفند امسال برگزار خواهد شد.

وی با بیان اینکه در این همایش به محورهای مختلف درباره گندم و نان مانند بخش کشاورزی، تحقیقات، اقتصاد، زنجیره تولید، شرکت های دانش بنیان، سرمایه گذاری و سیاستگذاری پرداخته می شود، اظهار کرد: در این رویداد تلاش می شود با شناخت چالش ها و چشم اندازهای این بخش، به راهکارهای مناسب و کارآمدی برای تولید نان سالم برسیم.

سعیدی با اشاره به همکاری بخش هایی مانند دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، نهادهای مرتبط با تغذیه و سلامت، مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی، سازمان آرد و نان، کمیته آرد و نان استانداری و تعدادی از شرکت‌های خصوصی در برگزاری این رویداد، ادامه داد: در همایش امسال توجه ویژه ای به شرکت های دانش بنیان و استفاده از ایده های آنها برای تولید نان سالم می شود.

وی با تاکید بر اهمیت بحث خودکفایی در تولید گندم، خاطرنشان کرد: یکی از محورهای اصلی مورد بحث در این همایش همین موضوع است و باید با توجه به چالش های موجود مانند خشکسالی و کمبود منابع آبی به خوبی درباره آن تحقیق و اقدام شود.

این استاد دانشگاه افزود: با توجه به مشکلات حوزه زراعت و کمبود آب، ما قادر نیستیم سطح زیر کشت را افزایش دهیم اما می توان با برنامه ریزی در یک سطح زیر کشت ثابت، میزان تولید و بهره وری را بیشتر کنیم.

وی با بیان اینکه میزان تولید گندم در هر هکتار در ایران نسبت به متوسط جهانی پایینتر است، تصریح کرد: تغییرات اقلیمی در اختیار ما نیست اما می توان طوری برنامه ریزی کرد که از زمین و آب موجود بیشترین بهره برداری را داشته باشیم.

به گزارش ایرنا، همایش ملی نان سالم (از مزرعه تا سفره) هشتم و نهم اسفند امسال در دانشگاه اصفهان برگزار می شود.

محورهای همایش مذکور شامل «نان در آینه فرهنگ، تاریخ و تمدن ملل»، «نان و فرآورده‌های مرتبط و بهره‌گیری از آن‌ها: دیروز، امروز و چشم‌انداز آینده»، « صنعت نان»، « نان و صنایع غذایی»، «نان و امنیت غذایی»، «نقش نان و فرآورده‌های غلات در سلامت» ، «اقتصاد و تجارت نان» و «زراعت غلات» است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha