۱۰ دی ۱۴۰۳، ۱۱:۲۱
کد خبرنگار: 1540
کد خبر: 85704838
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

افزایش ناچیز آب سدها در سمنان

۱۰ دی ۱۴۰۳، ۱۱:۲۱
کد خبر: 85704838
افزایش ناچیز آب سدها در سمنان

سمنان - ایرنا - خشکسالی‌های متوالی به همراه کاهش بارش‌ها در سال‌های اخیر باعث ناتوان‌ترشدن منابع آبی در استان سمنان شده است. سال ۱۴۰۳ با وجود بارش‌های کمتر از پیش‌بینی‌ها در نیمه نخست، در آغاز سال آبی یعنی در پاییز با بارش‌هایی همراه بود که به پرشدگی آب پشت سدها منجر شد که البته در حد انتظار نیست.

به گزارش خبرنگار ایرنا، شاخص بارش، تبخیر و تعرق موسوم به SPEI در دوره ۱۰ ساله نشان می‌دهد که مساحت زیادی از استان‌های کشور درجه‌های مختلفی از خشکسالی دارند و در این بین ‍ سمنان جزو استان‌های دارای بیشترین پهنه خشکسالی است.

طبق آمار سمنان یکی از استان‌های خشک و کم‌بارش کشور با پایین‌ترین میزان بارندگی عنوان شده است.

تکرار کاهش بارش‌ها در سمنان باعث استفاده روزافزون از منابع آب زیرزمینی شده است که آثار منفی زیستی به همراه خواهد داشت.

بارش‌های پایز ۱۴۰۳ در استان سمنان اگر چه غیرعادی نبود، اما تا حدودی توانست مطابق پیش‌بینی‌ها، باعث تامین نیاز اولیه سدهای استان شود.

میانگین بارندگی‌ استان سمنان در سال بین ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیمتر، در کشور ۲۵۰ میلیمتر و تبخیر چنان در استان سمنان بالا است که اگر میزان آبی در ارتفاع ۲ متر و ۲۰ سانتیمتر زیر نور آفتاب داشته باشیم، در یکسال تبخیر می‌شود و این موضوع نشان از بحران کم‌آبی در سمنان است.

طبق آمارها، یک میلیارد و ۴۰ میلیون مترمکعب برای پاسخ به نیاز استان سمنان، آب استحصال می‌شود و از مجموع آب استحصالی برای رفع نیاز آبی سمنان تنها ۳۰ درصد آب باکیفیت است و دیگر چاه‌های آب دارای هدایت الکتریکی(ec) بالا است.

افزایش ناچیز آب سدها در سمنان

افزایش ناچیز حجم سد دامغان

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای سمنان از افزایش میزان پرشدگی سدهای دامغان و مجن خبر داد.

حمید احسانی روز دوشنبه خاطرنشان کرد: میزان پرشدگی سد دامغان هم اکنون به ۵۵ درصد رسیده است که این میزان در سال گذشته در همین زمان ۵۱ درصد بود.

وی با بیان اینکه میزان ورودی لحظه‌ای آب به سد دامغان هم اکنون ۴۶۰ لیتر بر ثانیه است، ادامه داد: میزان ورودی لحظه‌ای آب به سد دامغان سال گذشته در این مدت ۴۵۰ لیتر بر ثانیه بود.

وی با اشاره به افزایش حجم مخزن سد دامغان از ابتدای سال آبی جاری(۱۴۰۳-۱۴۰۴) تاکنون، افزود: حجم مخزن سد دامغان هم اکنون به هشت میلیون و ۸۶۰ هزار متر مکعب رسیده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای سمنان افزایش میزان بارندگی‌ها و مدیریت رهاسازی آب از سد دامغان را علت افزایش درصد پرشدگی و حجم مخزن سد دامغان عنوان کرد.

پرشدگی سد مجن از ۴۳ به ۵۱ درصد

وی از افزایش حجم سد مجن خبر داد و گفت: حجم پرشدگی مخزن آب سد مجن سال گذشته دراین زمان ۴۳ درصد بود که امسال با افزایش بارندگی‌ها به ۵۱ درصد رسید.

احسانی با بیان اینکه میزان ورودی لحظه‌ای آب به سدمجن هم اکنون ۱۱۰ لیتر بر ثانیه است تصریح کرد: هم اکنون میزان خروجی لحظه‌ای آب از سد مجن ۵۰ لیتر بر ثانیه است.

سمنان نیاز آبی خود را چگونه تامین می‌کند؟

به گزارش ایرنا، استان سمنان سالانه ۱۳۳ میلیون متر مکعب کسری آب‌های زیرزمینی و سه و ۲ دهم میلیارد مترمکعب کسری مخزن انباشته دارد و صرفه‌جویی ۱۷۸ میلیون مترمکعبی آب در سند سازگاری با کم آبی استان تا سال ۱۴۰۵ هدفگذاری شده است.

طبق گزارش‌ها، خروجی آب چشمه روزیه سمنان به عنوان منبع تامین آب این شهر از ۵۴۰ لیتر بر ثانیه در سال ١۴٠٠ به ۳۴۵ لیتر در ثانیه در سال ١۴٠١ و به کمتر از ۲۵۰ لیتر بر ثانیه در بهار ۱۴۰۲ کاهش یافت.

ورودی آب چشمه گل‌رودبار از دیگر منابع تامین آب شهر سمنان نیز از ۱۶۰ به ۱۱۰ لیتر بر ثانیه کاهش یافت و در مجموع نیاز آب آشامیدنی استان سمنان ۹۸۵ لیتر بر ثانیه، اما ظرفیت تامین آب استان ۸۳۰ لیتر بر ثانیه است.

۸۲۴ میلیون مترمکعب آب مصرفی استان سمنان از محل منابع آب زیرزمینی شامل چاه، چشمه و قنات و ۱۹۲ میلیون متر مکعب از محل منابع آب‌های سطحی شامل رودخانه و نهرها تامین شده است.

از میزان آب مصرف شده از محل منابع آب زیرزمینی، ۸۳ درصد در بخش کشاورزی، ۱۳ درصد در بخش آشامیدنی و چهار درصد در بخش صنعت مصرف می‌شود و از ۱۹۲ میلیون متر مکعب آب سطحی مصرف شده، ۹۳ درصد در بخش کشاورزی، ۶ درصد در بخش شرب و یک درصد در بخش صنعت است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha