خشکسالی سمنان را می‌بلعد/ کاهش ۳۲ درصدی بارندگی در پاییز ۱۴۰۳

سمنان - ایرنا - قرارگیری ۹۹ درصد پهنه سمنان در وضعیت خشکسالی و کاهش ۳۲ و ۲ دهم درصدی بارندگی در فصل پاییز زمانی که اوج بارندگی در یک سال آبی محسوب می‌شود، ضرورت تسریع در اجرای طرح‌های تامین آب را با راهکارهای انتقال بین حوضه‌ای برای خروج این استان از بحران کم‌آبی دوچندان کرده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، آب مایع حیات محسوب می‌شود و هرجا باشد، آبادانی است.

اکنون استان سمنان دیار دارالمرحمه قرارگرفته در مسیر تهران - مشهد و همجوار با هشت استان مهم کشور، دچار بحران کم‌آبی است و کم‌آبی تهدیدی برای حیات است. طبق آمارها ۸۲۴ میلیون مترمکعب آب مصرفی استان سمنان از محل منابع آب زیرزمینی شامل چاه، چشمه و قنات و ۱۹۲ میلیون متر مکعب از محل منابع آب‌های سطحی شامل رودخانه و نهرها تامین می‌شود.

اکنون که بارندگی کاهش چشمگیر داشته است، میزان خروجی منابع تامین آب این دیار کاهش یافته و بحران کم‌آبی بخش‌های مختلف این استان را دربرگرفته و از سوی دیگر، سمنان با پدیده خاموش فرونشست زمین مواجه شده است.

مدیرکل هواشناسی استان سمنان روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تایید وضعیت خشکسالی گفت: شاخص بارش، تبخیر و تعرق استاندارد موسوم به SPEI در دوره ۱۰ ساله نشان می دهد که مساحت زیادی از تمام استان‌های کشور درگیر درجات مختلف خشکسالی است و سمنان جزو سه استان دارای شدیدترین وضعیت خشکسالی محسوب می‌شود.

ایرج مصطفوی افزود: ۹۹ درصد پهنه استان سمنان در شرایط کنونی طبق شاخص بارش، تبخیر و تعرق استاندارد موسوم به SPEI، درگیر خشکسالی است و باید تسریع در رفع مشکل کم‌آبی مدنظر باشد.

خشکسالی سمنان را می‌بلعد/ کاهش ۳۲ درصدی بارندگی در پاییز ۱۴۰۳

وی ادامه داد: میانگین بارندگی از ابتدای سال آبی (۱۴۰۳-۱۴۰۴ ) از یکم مهر تا پایان آذر ۱۴۰۳ در استان حدود ۱۵ و ۹ دهم میلیمتر بود که در مقایسه با بلندمدت ۳۲ و ۲ دهم درصد کاهش داشت.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سال آبی منطبق با سال رسمی نیست و یک دوره ۱۲ ماهه از یکم مهر تا سی و یکم شهریور سال بعد است.

به گفته وی، میزان بارندگی استان سمنان از ابتدای مهر تا پایان آذر در بلندمدت حدود ۲۳ و چهار دهم میلیمتر بود که امسال میزان بارندگی در این استان در مقایسه با مدت مشابه در بلندمدت کاهش هفت و نیم ملیمتری نشان می‌دهد.

تامین فقط ۱۴ درصد نیاز آبی در یک فصل

مدیرکل هواشناسی سمنان اظهار کرد: میانگین سال آبی این استان حدود ۱۱۰ و هفت دهم میلیمتر است که اکنون با گذشت سه ماه از سال آبی فقط ۱۴ و سه دهم درصد نیاز آبی تامین شد.

خشکسالی سمنان را می‌بلعد/ کاهش ۳۲ درصدی بارندگی در پاییز ۱۴۰۳

کاهش ۳۱ درصدی بارندگی در سال آبی گذشته

مصطفوی با اشاره به تداوم خشکسالی‌های پی در پی، گفت: میانگین بارندگی‌های استان سمنان در سال آبی گذشته (۱۴۰۲- ۱۴۰۳) ۳۱ درصد نسبت به بلندمدت کاهش داشت.

وی اظهار کرد: میانگین بارندگی سال آبی (۱۴۰۲- ۱۴۰۳) استان سمنان ۶۹ میلیمتر بود که در مقایسه با بلندمدت کاهش داشت.

مدیرکل هواشناسی سمنان تصریح کرد: آمارها نشان‌دهنده ضرورت توجه به موضوع کم‌آبی و مدیریت منابع آبی و بهینه‌سازی مصرف در این استان است.

به گزارش ایرنا، ۲۱ درصد آب مورد نیاز استان سمنان از منبع چشمه و قنات، ۱۷ درصد از محل آب‌های سطحی و ۶۲ درصد از محل حفر چاه‌های عمیق و نیمه‌عمیق تامین می‌شود و به بیانی دیگر ۸۰ درصد نیاز آبی استان سمنان را منابع زیرزمینی تامین می‌کنند و تنها هفت و هفت دهم درصد مساحت استان سمنان قابلیت تغذیه سفره های آب‌ زیرزمینی دارد.

استان سمنان سالانه ۱۳۳ میلیون مترمکعب کسری آب‌های زیرزمینی و سه و ۲ دهم میلیارد مترمکعب کسری مخزن انباشته دارد و صرفه‌جویی ۱۷۸ میلیون مترمکعبی آب در سند سازگاری با کم‌آبی استان تا سال ۱۴۰۵ هدفگذاری شده است.

استان سمنان که به دارالمرحمه معروف است با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع یکی از پهناورترین استان‌های کشور ایران است و با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب می‌شود.

این خطه از جانب شمال به استان‌های خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استان‌های خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استان‌های تهران و قم محدود است؛ بر این پایه و به دلیل موقعیت جغرافیایی همجواری با پایتخت و هشت استان مهم کشور، سمنان از اهمیت زیادی برخوردار است.

بر پایه برآورد مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۰، استان سمنان با هشت شهرستان در مجموع ۷۵۷ هزار و ۲۰۰ نفر جمعیت دارد که از این شمار، بیش از ۲۰۰ هزار نفر ساکن مرکز استان هستند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha