به گزارش خبرنگار ایرنا، حجت الاسلام والمسلمین محسن مهاجرنیا روز دوشنبه در ششمین جلسه از سلسله کُرسیهای آزاداندیشی با موضوع «وفاق ملی؛ پیشران گام دوم انقلاب اسلامی» در دانشگاه طلوع مهر قم، با تأکید بر اینکه انتخابها زندگی اجتماعی انسانها را شکل میدهند، افزود: از سبک زندگی تا سیاست و اقتصاد، همه چیز به کیفیت انتخابهای ما بستگی دارد، نظریه انتخاب عقلانی، چارچوبی برای درک این پدیده فراهم میآورد و انقلاب اسلامی ایران نمونهای از انتخاب عقلانی جمعی است که مردم ایران در سال ۱۳۵۷ بهویژه در انقلاب اسلامی و رأی به جمهوری اسلامی در ۱۲ فروردین ۱۳۵۸، به آن دست یافتند.
وی با مقایسه جمهوری اسلامی و نظامهای غربی، بر اهمیت ترکیب رأی اکثریت با مبانی دینی و عقلانی در ایجاد وفاق ملی تأکید کرد.
او همچنین بر نظریات فلسفی درباره انتخاب عقلانی، از جمله دیدگاههای جانلاک که انسانها را ذاتاً خیرخواه و عاقل میداند، اشاره کرد و این دیدگاه را پایهگذار نظامهای مشارکتمحور دانست.
رئیس اندیشکده طلوع مهر در ادامه، ویژگیهای انتخاب عقلانی را برشمرد و گفت: این انتخاب باید حداکثر منافع عمومی را تأمین کرده و بیشترین مصلحت را برای اکثریت جامعه به همراه داشته باشد.
وی بر اهمیت آگاهی و منطق در فرایند انتخاب تأکید کرد و یادآور شد که انتخابهای عقلانی باید بر اساس مطالعه و شناخت دقیق انجام شوند، نه احساسات و تبلیغات.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به چالشهای تقویت انتخاب عقلانی اشاره کرد و گفت: عواملی مانند تبلیغات اغواگرانه، فشارهای اجتماعی و کمبود آگاهی، مانع تصمیمگیری درست میشوند. برای رفع این موانع، آموزش و ارتقای سطح آگاهی عمومی ضروری است.
مهاجرنیا با تأکید بر اهمیت تربیت دینی در تقویت انتخابهای عقلانی، گفت: آموزههای دینی به مردم میآموزند که در انتخابهای خود به اصلح و بهترینها رأی دهند.
وی افزود: وفاق ملی زمانی محقق میشود که تصمیمات بر اساس آگاهی، عقلانیت و مصلحت جمعی اتخاذ شوند.
وی بر لزوم تلاش مشترک دولت، نهادهای مدنی و مردم برای ایجاد بستر مناسب جهت تصمیمگیریهای آگاهانه و مشارکت فعال تأکید کرد و گفت: جمهوری اسلامی با ترکیب عقلانیت، اخلاق و شرع، مدلی برای انسجام اجتماعی و پیشرفت است که میتواند الگویی برای دیگر کشورها باشد.
نظر شما