۴۵ میلیون یورو حجم معاملات روزانه بازار ارز تجاری/ ورود ۶۰۰ میلیون دلار ارز پتروشیمی

تهران- ایرنا- مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفت: تاکنون ۹۹۴ واردکننده و ۵۸ صادرکننده در بازار ارز تجاری فعالیت خود را آغاز کرده اند و ۲۴ بانک نیز به عنوان کارگزار سفارش های مربوط به خرید و فروش بازرگانان را از طریق شعب ارزی انجام می‌دهند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، علی سعیدی روز سه شنبه در نشست خبری اظهار داشت: چندی است که بازار ارز تجاری را راه‌اندازی کرده‌ایم و گروههای مختلف به آن ملحق می‌شوند و از ۲۳ آذر برخی صنایع نیز به آن ملحق شدند.

وی با بیان اینکه از ۲۴ آذر الزامی پیش آمد تا همه صادرکنندگان و واردکنندگان به این بازار ملحق شوند، افزود: از ۳ دی ماه فعالان بازار نیما امکان ورود به بازار ارز تجاری را داشتند.

سعیدی با بیان اینکه حرکت الحاق به بازار ارز تجاری تدریجی است تا بانک‌ها، مرکز مبادله و بانک مرکزی بتوانند آمادگی کامل را کسب کنند و عوارض کمتری داشته باشند، خاطر نشان کرد: در این مدت با فعالان بازار و همچنین بانک‌ها جلسات متعددی داشتیم و آموزش‌های لازم ارائه شده و باز هم نیاز است این جلسات آموزشی ادامه یابد.

مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران افزود: بعد از اینکه معاملات نقدی‌ در این بازار عمق لازم را بگیرد و قیمت های نقدی کشف شود، آمادگی داریم قرادادهای مدت دار مانند سلف ارزی را در سامانه بارگذاری کنیم؛ البته کارهای اولیه آنها انجام شده اما زمانی رونمایی می‌شود که بانک مرکزی به این اطمینان برسد که بازار آمادگی لازم را دارد.

سعیدی با بیان اینکه هم بانک مرکزی و هم مرکز مبادله در تلاش برای تامین مالی پتروشیمی‌ها هستند، افزود: مبالغ کمتر از ۵۰ میلیون یورو را بانک مرکزی تأمین مالی می کند و بالاتر از آن از طریق عرضه اوراق است که یک میلیارد و ‌۷۰۰ میلیون یورو مجموع درخواست‌های ارزی ما است.

وی حجم روزانه این بازار را اکنون معال ۴۵ میلیون یورو برآورد کرد و گفت: این رقم روز به روز در حال افزایش است که افزایش حجم معاملات به معنی عمق بخشی به بازار است.

مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران با بیان اینکه از اول بهمن ماه میزبان معاملات ارزی به طور کامل خواهیم بود و مجموعه ارزهای نیمایی و اشخاص متمرکز خواهد بود، اظهار داشت: در گام بعدی ارز خدماتی به این بازار اضافه می شود.

وی خاطر نشان کرد: تا کنون ۹۹۴ واردکننده و ‌۵۸ صادرکننده فعالان این بازارند و ۲۴ بانک هم کارگزار هستند و سفارش های مربوط به خرید و فروش بازرگانان را از طریق شعب ارزی انجام می‌دهند بقیه بانک‌ها هم منوط به اینکه مشتری بازرگان داشته باشند، امکان الحاق به بازار را دارند.

به گفته سعیدی تا به امروز ۵۱۵ میلیون دلار معادل ۳۳ هزار میلیارد تومان ارزش معاملات در بازار تجاری است و علت اینکه رقم قابل توجهی نیست، این است که در گام های اولیه آزمایش فضای جدید معاملات پیگیری شده است.

وی حجم روزانه معاملات در بازار جدید را ۴۵ میلیون یورو برآورد کرد.

سعیدی با اشاره به اینکه از دیروز عرضه ارز پتروشیمی در مرکز مبادله آغاز شد، اظهار داشت: در جلسه اول معاملاتی امروز قرار داریم ولی اینکه عرضه‌های چه مقدار به معامله منجر شود، بستگی به قیمت دارد؛ در حال حاضر صادرکننده ها و واردکننده ها در حال پیدا کردن هم هستند ما هیچ دخالتی در سفارش گذاری و تعیین قیمت‌ها نداریم.

مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلا بیان داشت: در روزهای آینده سایر صنایع که عرضه‌کننده های اصلی ارز هستند به بازار ارز تجاری ملحق می‌شوند.

وی با بیان اینکه بازار نیما همچنین به قوت خود باقی است تا بازار ارز تجاری را پشتیبانی کند، اظهار داشت: در بازار ارز تجاری امکان پاسخگویی به عرضه‌کنندگان خرد هم هست و کمترین معامله‌ای که داشتیم ۱۵ هزار دلار بوده است.

سعیدی با بیان اینکه ۱.۱ میلیارد دلار برای ارز خدماتی که شامل ۶۳ خدمت می شود در نظر گفته شده است، افزود: این ارز در مرکز مبادله و با نرخ توافقی تأمین مالی می‌شود ولی در سامانه متفاوتی است و در بازار ارز تجاری نیست.

با ارز نیمایی، کالای ارزان به دست مردم نمی‌رسید

احمد مهدوی دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی نیز در این نشست به خبرنگاران گفت: در بازار ارز نیما نرخ‌ها توافقی نبود و بسیاری ارز ارزان را می‌خواستند تا از فاصله قیمتی ارز نیمایی با آزاد سوءاستفاده کنند.

وی با تاکید بر اینکه یارانه ارز نیمایی به سفره مردم نمی رسید، اظهار داشت: این فرایند نیاز به اصلاح داشت اما امکان ورود و اصلاح فوری وجود نداشت و به همین دلیل به تدریج دارد ارز تجاری شدیم.

۶۰۰ میلیون دلار ارز پتروشیمی با نرخ توافقی وارد بازار شده است

وی با بیان اینکه تا ابتدای این هفته ۶۰۰ میلیون دلار ارز پتروشیمی با نرخ توافقی وارد بازار شده است، افزود: خودمان مطابق فرمولی با هلدینگ ها به رقم مشخصی رسیدیم که کاری نشود دلار گران شود و انصاف را در نظر داشتیم.

دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی خاطر نشان کرد: پتروشیمی‌ ها وحدت رویه داشتند و اینطور نبود که هر شرکت ساز خود را بزند تا نه تولیدکننده ضرر کند و نه سفره مردم آسیب ببیند و بنابراین ظرف ۱۶ روز ۶۰۰ میلیون دلار ارز عرضه کردیم آن هم در شرایطی که کار ما قطع است و ۱۲ پتروشیمی از مدار صادرات خارج شده‌اند.

مهدوی ابهری از پتروشیمی‌ها به عنوان بزرگترین صادرکننده غیر نفتی یاد کرد و گفت: در سال آینده پروژه‌های زیادی به مدار تولید وارد می کنیم که همگی به صادرات می پیوندند برخی هم مربوط به هلدینگ خلیج فارس است و به عنوان مثال از واردات مواد اولیه لاستیک بی‌نیاز می‌شویم.

صادرات پتروشیمی در برنامه هفتم از ۲۵ میلیارد دلار فراتر خواهد رفت

وی با بیان اینکه ۲۴ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری ۴۹ فقره طرح تولید پتروشیمی تا پایان برنامه هفتم افتتاح می‌شود، اظهار داشت: در این صورت صادرات ما فراتر از ۲۵ میلیارد دلار خواهد بود.

این مقام صنفی افزود: امسال ۵ درصد افزایش صادرات و ۷ درصد افزایش عرضه ارز داشته ایم از ابتدای امسال تا کنون ۸.۵ میلیارد دلار به سامانه های نیما و تجاری ارز داده‌ایم؛ تا پایان سال ۱۰ میلیارد دلار به سامانه ارز خواهیم داد

مهدوی ابهری با بیان اینکه از دیروز عرضه ارز هلدینگ های پتروشیمی در سامانه ارز تجاری آغاز شده است، افزود: معامله‌ای که در سامانه ارز تجاری صورت می گیرد، متناسب با تقاضاهاست، نزدیکترین تقاضای ما در سامانه مچینگ می‌شود و کاملا شفاف است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه برخی صادرکنندگان نمی خواستند، ارز خود را در نیما عرضه کنند ولی با ارز تجاری می توانند با هر قیمتی عرضه کنند، افزود: اگر برای نرخ صادرکننده خریداری پیدا نشود، مجبور است قیمت را کاهش دهد بنابراین کاملا رقابتی است.

وی درباره اینکه با افزایش درآمد پتروشیمی ها چه اتفاقی در این صنعت رخ خواهد داد، گفت: ما با این پول ها خوراک پتروشیمی می‌خریم و سالانه بیش از ۱۰ میلیارد دلار پول خرید خوراک پتروشیمی می دهیم اما در کل این حرکت برای تولیدکننده بسیار خوب است و در بازار تعادل ایجاد خواهد شد.

این مقام صنفی افزود: از این پس دیگر نرخ خرید ارز پتروشیمی‌ها، دستوری نخواهد بود و بانک مرکزی هیچ دخالتی در قیمت‌گذاری و سفارش گذاری ها ندارد ولی باید بقیه صادرکنندگان هم به این بازار بیایند.

پتروشیمی‌ها ۳۰ درصد درآمدهای ارزی غیرنفتی کشور را تامین می کنند

وی با یادآوری اینکه پتروشیمی‌ها ۳۰ درصد درآمدهای ارزی غیرنفتی کشور را تامین می کنند و باید سایر صادرکنندگان هم به این بازار ملحق شوند، اظهار داشت: این فرایند بازار تجاری به صادرکننده اطمینان می‌دهد که ارز او به قیمت مناسب خریداری شود.

مهدوی ابهری خاطر نشان کرد: با راه اندازی بازار جدید، ارز ترجیحی سر جای خود باقی می‌ماند و کالاهای اساسی با آن نرخ وارد می شود زیرا معیشت مردم به آن وابسته است اما چرا واردکننده موبایل باید ارز پتروشیمی را ارزان بخرد و بعد گوشی موبایل وارد کند و با هر قیمتی که دلش بخواهد، بفروشد؟ ما با مکافات ارز به کشور می‌آوریم و بعد باید به عده‌ای بدهیم که کالای غیر ضرور وارد کنند و با ارز آزاد بفروشند.

دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی تاکید کرد: مجموع ارز صادراتی پتروشیمی‌ها و همچنین از محل درآمد فروش نفت و گاز بیش از نیاز ارز کشور است

مهدوی ابهری اظهار داشت: با این بازار ارز تجاری به مرور به سمت آرامش اقتصادی خواهیم رفت و بازار ارز تنظیم می‌شود؛ پتروشیمی‌ها بزرگترین صنایع بازار سرمایه هم هستند و با بهبود وضع درآمدی آنها، بازار سرمایه هم رشد خواهد داشت؛ خوشبختانه بورس نقطه ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد را رد کرده است و تامین نقدینگی شرکت‌ها، به ادامه روند بهبود بازار سرمایه کمک می‌کند.

وی تاکیدکرد: تاکنون در هیچ دولتی ندیده بودم که بانک مرکزی به ما پتروشیمی‌ها بگوید که ما خودمان طرح‌های زیر ۵۰ میلیون یوروی شما را تامین مالی می‌کنیم که اتفاق بسیار خوبی است.

مهدوی ابهری با بیان اینکه دیروز ۱۰ میلیون دلار معامله انجام شد، اظهار داشت: البته ما می‌خواستیم بیش از ۴۰ میلیون دلار عرضه کنیم که به دلیل کندی در عملکرد کارگزاری بانک ها انجام نشد.

وی با بیان اینکه هر چه ارز عرضه شود، خریدار برای آن پیدا می‌شود، گفت: با ورود ارز پتروشیمی‌ها در بازار دیروز، قیمت‌ها کاهشی شد.

تکمیل می شود

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha