به گزارش ایرنا، محمد جوانبخت روز پنجشنبه در بازدید از سد الغدیر ساوه و طرح انتقل آب شرب از سد کوچری به ساوه اظهار کرد: در سال زراعی جاری نزولات جوی به صورت میانگین در کشور ۴۱ درصد نسبت به بلند مدت خود کاهش یافته که این کاهش در استان مرکزی حدود ۵۷ درصد و ۱۶ درصد از میانگین کشوری بالاتر است.
وی افزود: کاهش نزولات جوی و کمبود منابع آب هم اکنون نقاط مختلفی از ۲۲ استان کشور را با مشکل مواجه کرده که در مرحله اول باید مدیریت منابع یکی از اولویت ها باشد.
جوانبخت با اشاره به اینکه اراک و ساوه نیز یکی از نقاط بحرانی در کشور هستند، یادآور شد: هم اکنون طرحها و برنامههای اولویت داری برای تامین آب شرب پایدار این شهرها برای عبور از این بحران در حال برنامه ریزی و اجرا است.
وی نیز بیان کرد: شرکت مدیریت منابع آب ایران اکنون ۷۰۰ طرح در دست اجرا دارد که به علت مشکلات مالی روند اجرای برخی از این طرحها کُند پیش می رود.
مدیرعامل شرکت منابع آب ایران افزود: طرح انتقال آب از سد کوچکری به ساوه یکی از این ۷۰۰ طرح است اما با تاکید وزیر نیرو به عنوان یکی از طرح های اضطراری و مهم قلمداد شده و عملیات تکمیلی آن در حال انجام است.
وی گفت: تلاش می شود بخش اضطراری این طرح شامل ۳۰ کیلومتر انتهایی (آوه تا ساوه) در اسرع به نتیجه برسد و بقیه طرح نیز به موازات آن اجرا شود.
سد ۲۷۷ میلیون مترمکعبی الغدیر ساوه هم اکنون تنها ۱۸.۵ میلیون مترمکعب (حدود هفت درصد) آب ذخیره دارد که حدود ۳ میلیون متر مکعب آن قابل بهره برداری بوده و بقیه آب مرده تلقی میشود.
نیاز سالانه آب شرب این شهر حدود ۲۵ میلیون متر مکعب آب است که در شرایط نرمال آبی، سد ساوه با حدود ۱۴ میلیون مترمکعب سهم ۶۰ درصدی برای تامین آن دارد و بقیه نیاز شهر شامل ۱۱ میلیون مترمکعب (۴۰ درصد) هم از طریق چاه های عمیق تامین میشود.
اما اکنون به دلیل کاهش نزولات جوی، کمبود منابع آبی و کاهش حجم ذخیره سد به کمتر این سهم به کمتر از ۴۰ درصد رسیده و بقیه آب مورد نیاز از محل منابع زیر زمینی تامین می شود.
بهبود وضعیت سد ساوه اما همچنان در حالت هشدار
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان مرکزی هم در این جلسه گفت: با توجه به کاهش ۱۲ درصدی بارندگی نسبت به سال آبی گذشته و افت ۷۰ درصدی در مقایسه با بلندمدت، استان مرکزی و بهویژه شهرستان ساوه با پنجمین سال خشکسالی مواجه است.
حسین اسد ی با بیان اینکه در این خصوص، جلسات متعددی در شورای حفاظت از منابع آبی استان برگزار شده و اقدامات متنوعی برای مدیریت بحران در حال انجام است گفت: سد ساوه در حال حاضر ۱۸.۵ میلیون مترمکعب آب دارد که تنها سه میلیون مترمکعب آن قابل استفاده است و بقیه بهعنوان حجم مرده محسوب میشود.
وی یادآور شد: بر اثر بارندگی ها و همچنین لایروبی ۱۸ کیلومتر از رودخانه قرهچای دبی ورودی سد ساوه از ۶۰ لیتر در ثانیه انتهای تابستان هم اکنون به ۸۰۰ لیتر در ثانیه رسیده است که با این اقدام میزان آب قابل استفاده سد ساوه از ۲.۵ میلیون مترمکعب به سه میلیون مترمکعب رسیده و پیشبینی میشود این رقم تا پایان سال به پنج میلیون مترمکعب افزایش یابد.
وی گفت: تامین آب اضطراری از چاههای تازه حفر شده در مسیر آوه تا ساوه به عنوان بخشی از طرح تامین آب شرب پایدار این شهر در دستور کار آب و فاضلاب استان قرار گرفته که پیشبینی شده تا ۲۵۰ لیتر بر ثانیه از این چاهها برداشت شود.
پبشرفت ۳۵ درصدی طرح انتقال آب از کوچری
اسدی گفت: اکنون طرح انتقال آب از سد کوچری به ساوه بهعنوان یکی از بزرگترین پروژههای آبی استان در دست اجراست.
وی گفت: این طرح ۱۳۱ کیلومتر مسیر دارد که تاکنون ۳۵ کیلومتر آن انجام شده است و بخش پایانی این پروژه که ۳۰ کیلومتر را شامل میشود، به اعتباری حدود ۱۰ هزار میلیارد ریال نیاز دارد که تاکنون ۶ هزار میلیارد ریال آن تأمین شده و ابلاغ پنج هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال نیز انجام شده است.
یادآور شد: با وجود این اقدامات، امسال به عنوان یکی از کمبارشترین سالهای عمر سد ساوه ثبت شده و تابستان پیش رو به عنوان یکی از گرمترین تابستانها، نیازمند مدیریت دقیق منابع آبی است.
نظر شما