امیدواری برای پایان یافتن ناهماهنگی در مرزهای تجاری کرمانشاه
نمایی از مرز شیخ صله ثلاث باباجانی

کرمانشاه - ایرنا - با گذشت پنج سال از مصوبه هیات دولت مبنی بر رسمی شدن مرزهای شوشمی، شیخ صله و سومار در استان کرمانشاه اما هنوز سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای مدیریت و ساماندهی این مرزها را بر عهده نگرفته که به چالشی تبدیل شده است؛ موضوعی که بنظر می رسد در حال رفع و رجوع است.

به گزارش خبرنگار ایرنا؛ استان کرمانشاه در مجموع افزون بر ۳۷۱ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارد و در امتداد این مرز ۲ مرز رسمی و پنج بازارچه مرزی فعال است و سالانه بیش از سه میلیارد دلار کالا از این مرزها به خارج از کشور صادر می‌شود.

به گفته ناظر گمرکات استان و مدیرکل کرمانشاه؛ بر اساس مصوبه سال ۱۳۹۸ هیات دولت گمرکات مرزی شوشمی، شیخ صله و سومار از حالت بازارچه ای خارج و به مرز رسمی تبدیل شده اند اما هنوز سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای به عنوان متولی اصلی مرزها به صورت رسمی مدیریت آن را عهده دار نشده است و این امر چالش و مشکلاتی را در سر راه توسعه تجارت استان و تعیین تکلیف اموال فرمانداری ها و سازمان همیاری بهمراه داشته است.

علی‌اصغر عباس‌زاده یکی از مشکلات مبتلا به در مرزهای کرمانشاه را نبود جانمایی دقیق و استقرار نیافتن سازمان‌های همجوار و همکار در مرز بیان کرد و افزود: بر اساس دستور العمل ساماندهی مبادلات مرزی، می بایستی تمام دستگاه های همجوار و همکار تحت پنجره واحد تجاری در مرز مشغول فعالیت باشند که تاکنون این امر محقق نشده است.

امیدواری برای پایان یافتن ناهماهنگی در مرزهای تجاری کرمانشاه

نمایی از مرز شوشمی پاوه

ناظر گمرکات استان و مدیرکل کرمانشاه رعایت نکردن قانون ساماندهی مبادلات مرزی در مبادی ورودی و خروجی و دخالت سایر سازمان های همجوار مستقر در مرز در امر تجارت، صادرات و واردات کالا بویژه در مرزهای شیخ صله، شوشمی و سومار را از دیگر مشکلات مرزهای استان بیان کرد و خواستار توجه ویژه و رسیدگی به این موضوع شد.

عباس‌زاده یکی از نیازمندی‌های جدی در مرزهای استان کرمانشاه را استقرار آزمایشگاه‌های مجهز برای تعیین ماهیت مواد سوختی و سایر کالاها عنوان کرد و افزود: در حال حاضر بدلیل نبود این آزمایشگاه ها، زمان ماندگاری کالا در مرز زیاد و در نتیجه ترخیص کالا با تاخیر صورت می گیرد.

لزوم ساماندهی و تجهیز محوطه ترانشیپمنت کالاهای صادراتی در پرویزخان و خسروی

ناظر گمرکات استان کرمانشاه در ادامه اظهار کرد: با توجه به حجم بالای صادرات غیر نفتی در مرز پرویزخان و تردد روزانه حدود ٥٠٠ دستگاه کامیون حامل کالای صادراتی، لازم است محوطه مخصوص ترانشیپمنت (به فرآیندی گفته می‌شود که در آن محموله‌ها قبل از رسیدن به مقصد نهایی، ابتدا به یک مقصد میانی منتقل می‌شوند) کالاهای صادراتی به امکانات لازم از جمله انبارهای استاندارد برای کالاهای فاسد شدنی و همچنین تجهیزات و وسایل تخلیه و بارگیری از جمله لیفتراک، جرثقیل در مرزها پروزخان و خسروی مجهز شود.

عباس‌زاده اجرای طرح جامع در گمرکات مرزی کرمانشاه را ضرورتی مهم بیان کرد و افزود: با اجرای این طرح و با در نظر گرفتن پتانسیل بالای مرزهای استان، شاهد افزایش چشمگیری در مبادلات تجاری استان خواهیم بود و این امر در رونق اقتصادی و توسعه اشتغال منطقه تاثیر گذار خواهد بود.

امیدواری برای پایان یافتن ناهماهنگی در مرزهای تجاری کرمانشاه

صادرات بیش از ۲.۵ میلیارد دلار کالا از مرزهای استان کرمانشاه

ناظر گمرکات استان و مدیرکل گمرک کرمانشاه در ادامه با اشاره به صادرات ۲ میلیارد و ۵۲۰ میلیون دلار کالا در ۹ ماهه سپری شده از سال جاری، وزن این میزان کالا را پنج میلیون و ۷۵۴ هزار تن عنوان کرد و افزود: این میزان کالا در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر ارزش رشدی پنج درصدی و از لحاظ وزنی افزایش هفت درصدی را نشان می‌دهد.

عباس‌زاده همچنین مقدار واردات کالا در ۹ ماهه سال جاری از مرزهای کرمانشاه را ۶۷ میلیون و ۴۲۱ هزار دلار به وزن ۱۲ هزار تن عنوان کرد.

اما مدیرکل راهداری کرمانشاه دستگاه خود را فقط در قبال ۲ مرز خسروی و پرویزخان مسوول دانسته و معتقد است چون از سایر مرزهای استان درآمد ندارند بنابراین در خصوص ساماندهی آن و ارایه خدمات به رانندگان و تجار مسوولیتی ندارند.

قول رییس سازمان راهداری کشور برای سر و سامان دادن به زیرساخت‌های مرزی

در همین رهگذر منوچهر حبیبی استاندار کرمانشاه در اولین حضور خود در جلسه کارگروه توسعه صادرات غیر نفتی استان با اشاره به جلسه خود با رییس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور و قول مساعد او، ضمن اینکه رسیدگی و سرو سامان دادن به زیر ساخت‌های مرزهای استان را بر عهده راهداری و حمل و نقل جاده ای استان قرار داد بر لزوم حضور فعال دستگاه‌های همکار در این خصوص تاکید کرد و آن را ضرورتی برای بهبودی و تغییرات مثبت در تجارت خارجی استان دانست.

وی تاکید کرد: آنچه را که ما باید دنبال کنیم توسعه زیر ساخت ها در مرزهای استان کرمانشاه است و باید بطور ویژه مورد توجه قرار گیرد.

استاندار کرمانشاه تصریح کرد: زیر ساخت های کنونی مرزهای استان نامناسب است و با هدف گذاری خروج ۵۰ درصدی حجم صادرات کشور به عراق هم خوانی ندارد و دستگاه های متولی هر چه سریعتر رفع این مهم را دنبال کنند.

حبیبی با اشاره به ظرفیت و پتانسیل بالای مرزهای پنج گانه استان کرمانشاه افزود: حجم کنونی صادرات از این مرزها کافی نیست و می توان به پنج میلیارد دلار افزایش داد.

استاندار کرمانشاه در ادامه جهت افزایش چندین برابری حجم مبادلات تجاری استان لزوم انجام چندین برنامه و کار را ضروری دانست و یکی از موارد و ضرورت های لازم را تشکیل تیمی از کارشناسان متخصص از استانداری، صنعت، معدن و تجارت، اتاق بازرگانی و دیگر دستگاه های متولی عنوان کرد و افزود: این تیم باید بازدیدهایی از مرزهای فعال همجوار کشور با عراق را داشته باشد و تا قبل از جلسه بعدی کارگروه نتیجه را اعلام نمایند تا با استفاده از دانش و تجربه این مرزها، بتوانیم توسعه و مدیریت مرزهای استان کرمانشاه را دنبال کنیم.

امیدواری برای پایان یافتن ناهماهنگی در مرزهای تجاری کرمانشاه

به گزارش ایرنا؛ استان کرمانشاه افزون بر ۳۷۱ کیلومتر مرز مشترک با ۲ بخش کُرد و عرب نشین کشور عراق و پنج مرز رسمی و بازارچه فعال دارد و سالانه حدود نیمی از کل صادرات کالاهای غیرنفتی کشورمان به عراق را به خود اختصاص می‌دهد.

شوشمی یکی از قدیمی‌ترین مرزهای کشور است که قدمتی ۸۰ ساله دارد و در طول سال‌های جنگ تحمیلی تعطیل بود و بعد از گذشت مدتی فعالیت تجاریش را آغاز کرد و در شرایط کنونی جزو بازارچه های فعال کشور است.

این مرز در فاصله ۳۵ کیلومتری شهرستان پاوه و پنج کیلومتری غرب نوسود پاوه و ۱۵۵ کیلومتری کرمانشاه در محوطه‌ای بلند و پلکانی شکل به مساحت حدود ۲ هکتار قرار دارد.

مرز شوشمی از سمت عراق به استان حلبچه در شمال این کشور همسایه متصل و روزانه بین ۴۰ تا ۵۰ دستگاه کامیون به آن تردد می کنند و کالاهای مختلفی را صادر می کنند.

شهرستان پاوه با بیش از ۶۰ هزار نفر جمعیت در ۱۲۰ کیلومتری شمال غربی کرمانشاه افزون بر ۸۴ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارد. این شهرستان با استان حلبچه اقلیم کردستان هم مرز است و اکنون مرز و بازارچه رسمی شوشمی در بخش نوسود این شهرستان فعال است.

بازارچه مرزی شیخ صله نیز در سال ۱۳۷۵ فعالیت خود را آغاز کرد و از بازارچه های رسمی کشور می باشد که در فاصله ۴۵ کیلومتری شهر تازه آباد مرکز شهرستان ثلاث باباجانی و جوار روستایی به همین نام در محوطه پلکانی شکل و در فضایی به مساحت بیش از چهار هکتار قرار دارد.

این بازارچه در صورت تعریض و بهبود جاده می تواند از فعالیت قابل توجهی در امر صادرات کالا برخوردار شود.

بازارچه شیخ صله با توجه به همسایگی با کشور به عنوان مرکزی برای مراوده اقتصادی در چند سال گذشته نقش مهمی در اقتصاد شهرستان ثلاث داشته است.

بازارچه سومار در فاصله پنج کیلومتری شهر قرار دارد و فاصله این شهر با گیلانغرب ۶۷ کیلومتر است که در آن سوی مرز و در عراق نزدیک ترین شهر به سومار، شهر مندلی از توابع فرمانداری بلدروز است.

امیدواری برای پایان یافتن ناهماهنگی در مرزهای تجاری کرمانشاه

نمایی از بازارچه سومار

راه اندازی مرز سومار از سال ۹۴ باهدف کمک به رونق بخشیدن تولید کالاهای صنعتی، معدنی، کشاورزی و نیز محصولات صنایع دستی شهرستان گیلانغرب که قابلیت های فراوانی دارد، کمک به توسعه صادرات برای کسب درآمد ارزی، افزایش اشتغال، ارتقای امنیت نوار مرزی، کاهش فقر و محرومیت راه اندازی شد.

مرز سومار در اقتصاد استان های کرمانشاه و دیاله عراق نقش به سزایی دارد و اکنون بیش از ۱۰۰ قلم کالا از مرز سومار به کشور عراق صادر می شود.

سومار یک شهر نفت خیز هم محسوب می شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha