به گزارش ایرنا، آذربایجان شرقی به لحاظ موقعیت خاص جغرافیایی، برخورداری از آثار و تاریخ تمدنی و فرهنگی، وجود بیش از چهار هزار اثر، ابنیه و محوطه های تاریخی، داشتن بیش از ۲ هزار آثار تاریخی ملموس و غیرملموس ثبت شده در فهرست آثار ملی و برخورداری از تعدد موزه ای، یکی از مناطق مهم ایران اسلامی در صنعت موزه داری است.
این استان و تبریز با تاریخ، فرهنگ و تمدن چندین هزار ساله و کشف، ثبت و ضبط انواع اشیا، وسایل و اسناد قدیمی، یکی از استان های پیشگام در حوزه موزه داری کشور به شمار می رود.
موزه های آذربایجان، مشروطه، شهریار، سنجش، قرآن و کتابت، قاجار، عصر آهن، محیط زیست، عشایر آذربایجان در تبریز ، مردم شناسی خداآفرین، صفوی بناب، سنگ نگاره های مراغه، مردم شناسی جنوب سهند، هدایای خامنه و محرم تبریز از جمله موزه های آذربایجان شرقی هستند که سالانه افراد مختلف و گردشگران داخلی و خارجی از آنها بازدید می کنند.
رییس امور موزه های اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، یکی از مهمترین بسترهای توسعه گردشگری را موزه داری و توسعه این صنعت در کشورهای صاحب سبک صنعت گردشگری دانست و گفت: بیشتر کشورهای پیشرفته در صنعت گردشگری با توسعه موزه های مختلف و متنوع به این موفقیت ها دست یافته اند.
۴۴ موزه فعال در آذربایجان شرقی
غلامرضا یزدانی تعداد موزه های فعال آذربایجان شرقی را ۴۴ مورد اعلام و اظهار کرد: این استان از نظر تعداد موزه ها بیش از پنج درصد مجموع موزه های کشور را در خود جای داده است که البته با توجه به ظرفیت های تاریخی، فرهنگی، میراثی و تمدنی منطقه بدون شکت می توان نسبت به افزایش این تعداد اقدام کرد.
وی افزود: از مجموع موزه های آذربایجان شرقی تعداد ۳۶ مورد زیرپوشش اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است و تعداد ۶ موزه نیز توسط بخش خصوصی ایجاد، تجهیز و راه اندازی شده است که در نوع خود در سطح کشور کم نظیر است.
یزدانی ادامه داد: تعدادی از موزه های استان نیز زیر مالکیت شهرداری ها، نهادها و ارگان هایی همچون حفاظت محیط زیست و دانشگاه ها قرار دارند و تعدادی نیز به طور مشارکتی بین اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و بخش خصوصی اداره می شوند.
وی با اشاره به طرح های توسعه ای موزه داری در آذربایجان شرقی، یادآور شد: یکی از موزه های مهم استان موزه فرش است که به دلیل کمبودهای بودجه ای هنوز ساختمان این موزه به اتمام نرسیده و عملیات اجرایی آن با روند کنونی طولانی خواهد شد.
یزدانی ادامه داد: عملیات ساختمانی و اجرایی موزه فرش تبریز مدت ۱۰ سال است که آغاز شده است، اما هنوز بهره برداری از آن در هاله ای از ابهام قرار دارد و لازم است مدیران و مسئولان استانی و ملی برای تزریق اعتبارات لازم با جدیت وارد عمل شوند.
به گفته وی یکی دیگر از موزه های آذربایجان شرقی که سالهاست اجرای آن به تعویق افتاده است، موزه منطقه ای است که قرار است استان های شمال غرب را پوشش دهد و هنوز ساختمان آن در مراحل نخستین قرار دارد.
یزدانی با اشاره به اینکه بر اساس تصمیمات وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری موزه های منطقه ای در قالب یازده منطقه طراحی شده است، گفت: این موزه در منطقه گلکار تبریز جانمایی شده است.
وی ایجاد و راه اندازی موزه مردم شناسی در ملکان و بخشایش، موزه باتیک در شهر اسکو و کلیبر را از جمله دیگر طرح های توسعه موزه ای در آذربایجان شرقی برشمرد که مقدمات آن فراهم و رایزنی ها با مقامات محلی را آغاز کرده ایم.
یزدانی شعار وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در زمینه موزه را "هر شهر یک موزه" اعلام کرد که این شعار باید بر اساس مطالبات عمومی پیگیری شود.
رییس امور موزه های اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی، موزه های سنت استپانوس در جلفا، آذربایجان، قاجار، گوی مچید( مسجد کبود) و مشروطه در تبریز را جزو پربازدیدترین موزه های این استان در سال اعلام کرد.
نظر شما