تداوم سنت نیکوی اهدای کتابخانه خانوادگی در شیراز؛ کتاب‌هایی که یادها را مانا می‌کند

شیراز - ایرنا - امروز فرهنگوران شیراز در آیین رونمایی از گزیده کتابخانه اهدایی خاندان عطایی گردآمده بودند و آنچه در این محفل، بیش از همه بر زبان‌ها جاری شد، یکی تصمیم پسندیده اهدای مجموعه‌های خانوادگی به کتابخانه و دیگری یاد این خاندان فرهنگی و فرهنگ‌دوست بود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، خاندان عطایی از خانواده‌های اهل قلم و اندیشه شیراز هستند که ۲ برادر و یک خواهر دیده در نقاب خاک کشیده‌اند و ۲ برادر و یک خواهر دیگر عطایی که همه را در کسوت‌های نویسندگی، روزنامه‌نگاری، فرهنگ و پژوهش می‌شناسیم، تصمیم گرفتند برای جریان‌سازی اندیشه و فرهنگ در جامعه و ماندگاری یاد برادران خود، کتابخانه غنی و پرباری که مشتمل بر پنج هزار جلد کتاب و یکهزار و ۵۰۰ جلد نشریه بود را به مرکز اسناد و کتابخانه ملی منطقه جنوب کشور هدیه کنند.

کتابخانه خاندان عطایی مجموعه‌ای از کتاب‌های گلچین‌شده و فاخر و در بردارنده ۳۰ جلد کتاب نفیس و خطی است، که حالا در کنار مخزن امن مرکز اسناد و کتابخانه ملی در دست کتابخوان‌های شیرازی جریان می‌یابد.

عبدالامیر، جوان‌ترین فرزند خانواده عطایی در آیین رونمایی از گزیده این کتابخانه اهدایی گفت: وجود کتاب و کتابخوانی در خانواده ما به بیش از ۱۳۰ سال پیش می رسد و این را از جده مادری خود داریم.

او با اشاره به عادت پدر به خرید کتاب و نشریه در کنار دیگر نیازمندی های روزانه خانواده، ادامه داد: عبدالاله و عبدالعلی نیز همین عشق به کتاب و کتابخوانی را در خود داشتند و امروز که آنها را از دست داده‌ایم راجع به میراث ماندگار انها تصمیم گرفتیم.

عبدالامیر عطایی اظهار کرد: هنگامی که برای این تصمیم‌گیری، دور هم جمع شدیم، بی‌هیچ تردیدی درباره این کتابخانه به اجماع رسیدیم.

او افزود: مرکز اسناد و کتابخانه ملی منطقه جنوب کشور نیز بدون هیچ تعللی این کتابخانه را پذیرفت و همه چیز فراهم شد تا کتابخانه از منزل به این مرکز منتقل شود.

به گفته جوانترین فرزند خانواده عطایی، از نظر رده‌بندی دیویی، این کتابخانه در حوزه هنر و ادبیات جای می‌گیرد.

"سرای سخن" کتابخانه ملی از جمعیت کتاب دوستان و پیشکسوتان و مسئولان فرهنگی فارس پر بود و در هر دو سوی سالن شماری از حاضران، به گوش ایستاده بودند.

عبدالامیر عطایی گفت: از طرف خانواده از همه حاضران تشکر می‌کنم، چرا که نشان دادند تصمیم ما، گوشه‌ای از کار فرهنگی است که می‌تواند تداوم داشته باشد.

تداوم سنت نیکوی اهدای کتابخانه خانوادگی در شیراز؛ کتاب‌هایی که یادها را مانا می‌کند

هدف عطایی‌ها از هدیه پنج‌هزار جلدی

به گفته مسئولان مرکز اسناد و کتابخانه ملی منطقه جنوب کشور،پنج هزار جلد کتاب، شامل ۳۰ جلد کتاب خطی و نفیس و یکهزار و ۵۰۰ جلد نشریه کتابخانه خاندان عطایی اکنون آماده‌سازی شده و بزودی در اختیار اعضای این کتابخانه قرار می گیرد.

عبدالامین عطایی پس از رونمایی از گزیده این کتابخانه اهدایی، به خبرنگار ایرنا گفت: هدف ما ماندگاری یاد عزیزانی بود که به کتاب و کتابخوانی و فرهنگ عشق می‌روزیدند و خواستیم اندیشه آنها تداوم یابد.

هدف ما ماندگاری یاد عزیزانی بود که به کتاب و کتابخوانی و فرهنگ عشق می‌وزیدند و خواستیم اندیشه آنها تداوم یابد.

او افزود: پیگیری حرکتی که آنها در ذهن داشتند هدف ما بود و این هدف اندیشه‌ورزی و رشد فرهنگ در جامعه بود.

عطایی ادامه داد: بهترین راه ادامه دادن راه آنها، همین اهدای کتاب‌ها به کتابخانه ملی بود تا هم یاد آنها ماندگار شود و هم اندیشه آنها تداوم یابد.

او اظهار کرد: خوشحالیم که توانستیم نام و یاد و اندیشه آنها را باقی نگه داریم و از این پس نیز آنچه ما را خوشحال می‌کند، تدوام این مسیر است؛ تعلیم، تربیت و گسترش و انتقال فرهنگ و اندیشه در جامعه، مهمترین ذهنیتی است در خانواده ما جاری بوده است.

عطایی گفت: همه باید آنچه می تواند برای گسترش و افزایش شعور اجتماعی در شهر و محله و کشور فراهم کند و از هیچ کمکی دریغ نورزند چرا که آنچه یک ملت را بزرگ می‌کند، اندیشه و فرهنگ آن است.

تصمیم عطایی‌ها، سرمشقی برای حفاظت از کتابخانه‌های خانوادگی

سنت اهدای کتابخانه‌های خانوادگی به مراکز عمومی در شیراز دارای پیشینه است و این کتاب‌های اهدایی، یاد بسیاری از فرهنگ‌وران شهر را ماندگار کرده است.

با این حال هستند خانواده‌هایی که مجموعه‌ای غنی را از پدران خود به ارث برده‌اند اما آن را قدر ندانسته و پراکنده کرده یا به بهایی نامتناسب از کف داده‌اند.

هستند خانواده‌هایی مجموعه‌ای غنی را از پدران خود به ارث برده‌اند اما آن را قدر ندانسته و پراکنده کرده یا به بهایی نامتناسب از کف داده‌اند.

چنانکه مدیرکل مرکز اسناد و کتابخانه‌ ملی منطقه جنوب کشور گفت، برخی از مجموعه‌های ارزشمند بر اثر این قدرناشناسی یا بی‌توجهی سر از کتاب‌های دست‌دوم خیابان دهنادی شیراز یا بازار انقلاب در می‌آورند.

داریوش نویدگویی، ناشر پیشکسوت فارس گفت که حتی بدتر این را همه به چشم دیده است، جایی که کتابخانه‌ای ارزشمند به صورت کیلویی فروخته شده تا خمیر شود یا جایی که کتاب‌های خطی را به زیر وسایل خانه انداخته‌ بودند.

اقدام خاندان عطایی در اهدای کتابخانه خود به کتابخانه ملی منطقه جنوب کشور، یادآوری سنتی نیکو بود که کتاب را به رسالت راستین خود می‌رساند و نام آن خاندان را هم ماندگار می‌کند.

تداوم سنت نیکوی اهدای کتابخانه خانوادگی در شیراز؛ کتاب‌هایی که یادها را مانا می‌کند

مدیرکل مرکز اسناد و کتابخانه ملی منطقه جنوب کشور در حاشیه این مراسم، به خبرنگار ایرنا گفت: آمادگی داریم، کتابخانه‌های خانوادگی را به صورت اهدایی، امانتی و حتی خرید این میراث ارزشمند، بپذیریم.

روح‌الله منوچهری ادامه داد: در این مرکز، دما، رطویت و همه چیز برای نگهداری از کتاب‌ها و اسناد کنترل شده و استاندارد است می‌تواند به بهترین شکل از مجموعه‌های خانوادگی خاندان‌های مختلف نگهداری کند.

او اظهار کرد: اینکه یک فرد در طول تاریخ کتابها را با وسواس در یک حوزه موضوعی انتخاب و نگهدای می کند، سبب شده تا یک مجموعه منحصر به فرد ایجاد شود، یکی کتابخانه خاندان عطایی نمونه‌ای برجسته از آن است.

منوچهری گفت: تلاش می‌کنیم این مجموعه منحصر بفرد را به صورت مجموعه حفظ و در کنار مخزن قرار دهیم و به بهترین شکل به دست متقاضی آن برسانیم.

سیروس رومی از پیشکسوتان فرهنگ و رسانه فارس نیز گفت: مراسمی که امروز برگزار شده مقدس است چرا که به ما یاد می‌دهد کتاب‌های خود را زندانی نکنیم.

او ادامه داد: کتاب باید در جای خود و در دست مردم باشد و کتابخانه فضایی ارزشمند است که مانع از حبس کتاب می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha