دالاهو میزبان دومین جشنواره گردشگری «گفاره وه‌کول»

کرمانشاه - ایرنا - دومین جشنواره گردشگری «گفاره وه‌کول» با هدف معرفی فرهنگ و آیین‌های بومی منطقه دالاهو روزهای دوشنبه و سه‌شنبه ۲۴ و ۲۵ دی‌ماه در شهر کرندغرب شهرستان دالاهو واقع در غرب استان کرمانشاه برگزار می‌شود.

عضو انجمن گردشگری «پایدار دال» دالاهو روز سه‌شنبه در این ارتباط به خبرنگار ایرنا توضیح داد که این جشنواره شامل برنامه‌های متنوعی همچون پخت نان و برپایی آیین آش دانه‌کُلانه (آشی ساده و بدون چاشنی که از دانه‌های کشت‌شده در منطقه تهیه می‌شود)، نمایشگاه صنایع دستی، خوراکی‌های محلی، تولیدات بومی، مسابقه آشپزی و نمایشگاه عکس است.

«فلوریا مروتی» افزود: این جشنواره روز دوشنبه ۲۴ دی ماه از ساعت ۹ صبح در میدان مدرس دالاهو آغاز می‌شود و در این روز غرفه‌ها تولیدات محلی خود را به نمایش ‌می‌گذارند.

به گفته او صبح روز سه‌شنبه ۲۵ دی ماه نیز مسابقه پخت آش دانه‌کلانه و در ساعت ۱۳ تا ۱۶ برنامه شادپیمایی (کارناوال) همراه با اجرای موسیقی محلی در مسیر میدان امام (ره) تا میدان مدرس برگزار خواهد شد.

مروتی اضافه کرد: این جشنواره مردمی به همت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه و انجمن گردشگری «پایدار دال» برگزار می‌شود.

به گزارش ایرنا، شب نوزدهم ماه سوم زمستان در تقویم شمسی یعنی ۱۲ روز مانده به آغاز بهار در تقویم کُردی به شب نفس کشیدن اول زمین معروف است. مردمان کُرد قدیم و در حال حاضر مردمان شهر کرندغرب در استان کرمانشاه آشی به نام آش «دانه کلانه» بار گذاشته و تا سپیده دم آتش را روشن می‌گذارند و بعد از پخت آش یک کاسه از آن را در گوشه‌ کناری برای مهمانی اسطوره که زنی گهواره به دوش است یا همان «گفاره وه کول» می‌گذارند.

جشنواره «گَفاره وه کول» یکی از آیین‌های کهن منطقه دالاهو است که ریشه در باورها و اساطیر دیرینه این منطقه دارد. این مراسم نمادی از باروری، برکت، سلامت و نوید بهار است. بر اساس باورهای محلی، گَفاره وه کول مهمانی خیالی است که در شبی زمستانی، همراه با فرزندش به خانه‌ها می‌آید و با خوردن از آش «دانه کلانه»، دعای خیر، زایش و برکت را برای خانواده‌ها، زمین‌های کشاورزی و دام‌هایشان به ارمغان می‌آورد.

در این آیین، چراغ‌ها و اجاق خانه‌ها تا صبح روشن می‌مانند تا روشنی و گرمای بهار را نوید دهند. مردم پس از پخت آش، کاسه‌ای از آن را برای گَفاره وه کول کنار می‌گذارند و سپس باقی‌مانده آن را با دیگران تقسیم می‌کنند.

همچنین، مردم در شب پایانی این مراسم، مشعل‌هایی از پارچه‌های آغشته به روغن یا نفت می‌سازند و آن‌ها را بر سر در خانه‌ها یا پشت‌بام‌ها روشن می‌کنند تا آتش، نمادی از زایش و روشنایی باشد. این آیین تلفیقی از باورهای اسطوره‌ای و فرهنگ محلی است که به عنوان بخشی از میراث معنوی منطقه دالاهو حفظ شده است.

آیین گَفاره وَ‌ه‌کول به شماره ۲۷۸۰ در سال ۱۴۰۱ در فهرست میراث‌فرهنگی ناملموس ایران ثبت شده است.

این رویداد فرهنگی فرصتی مناسب برای آشنایی با آداب و رسوم، صنایع دستی، و غذاهای محلی منطقه دالاهو فراهم می‌کند و پذیرای علاقه‌مندان از سراسر کشور است.

دالاهو با بیش از ۳۵ هزار نفر جمعیت ساکن در سه شهر و ۱۴۰ روستا در حدود ۱۰۰ کیلومتری غرب کرمانشاه واقع شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha