مرتضی صفری روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بعد از موزه تخت سلیمان تکاب در جنوب شرقی استان، کاخ موزه باغچه جوق در ماکو و شمال غرب استان و قره کلیسای چالدران در شمال استان بیشترین بازدید کننده را داشته اند.
وی اضافه کرد: با اعطای مجوز لازم، موزه صنایع دستی نیز در مدرسه هدایت ارومیه راه اندازی شده و همچنین در مدرسه ۲۲ بهمن موزه هایی چون ورزش، مدرسه و موزه ارومیه نیز ایجاد می شود که می تواند در افزایش تعداد بازدیدکنندگان بسیار موثر باشد.
وی با اشاره به برنامه ریزی صورت گرفته برای توسعه موزه های آذربایجان غربی ادامه داد: موزه جنگ چالدران، یادمان شمس تبریزی، موزه بوکان، میاندوآب و موزه صلح سردشت از جمله پروژه هایی هستند که در حال مرمت و ساماندهی بوده و با اتمام مراحل احداث و مرمت، آنها هم به جمع موزه های استان اضافه خواهند شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی اظهار کرد: همچنین موزه اسناد ارومیه از جمله موزه های جدیدی است که در ردیف موزه های استان قرار خواهد گرفت.
صفری اضافه کرد: احداث ۹ موزه جدید در نقاط مختلف آذربایجانغربی در برنامه کاری قرار گرفته که در آینده پس از ایجاد زمینه ها و تمهیدات لازم راه اندازی خواهند شد.
وی ادامه داد: توسعه و استحکام بخشی موزه باستان شناسی ارومیه نیز در حال انجام بوده و بخش مهمی از این امر اجرایی شده است.
وی افزود: تعداد کل موزه های آذربایجان غربی ۲۰ مورد بوده که از این تعداد ۲ موزه مربوط به بخش خصوصی است.
به گزارش ایرنا، مجموعه جهانی تخت سلیمان تکاب با قدمت تاریخی بیش از سه هزار سال در دورههای مختلف تاریخی محل سکونت اشکانیان، ساسانیان و ایلخانیان بوده در ۴۵ کیلومتری شهر تکاب واقع شده و از دوره ساسانیان باقیمانده است و با بخشهای مختلفی همچون تالار ستون دار، ایوان خسرو، دروازه ها و دیوارهای مستحکماش از بناهای مهم تاریخی جهان به شمار میرود.
این مجموعه، با دریاچهای اسرارآمیز در وسط بقایای تاریخی آن به عقیده باستانشناسان در قبل از اسلام آتشکده زرتشتیان و یکی از سه آتشکده مهم ساسانیان بوده و در دوره پس از اسلام به عنوان تفرجگاه و کاخ تابستانی ایلخانان مورد استفاده قرار گرفتهاست و هم اکنون نمونه آثار و بقایای کاخ های ایلخانی تنها در این مجموعه به چشم میخورد.
مجموعه ۱۲ هکتاری میراث جهانی تخت سلیمان تکاب در سال ۱۳۸۲ به عنوان چهارمین اثر تاریخی کشور در فهرست سازمان یونسکو به ثبت رسید.
همچنین کاخموزه باغچهجوق بنای تاریخی و باشکوه آذربایجانغربی است که قدمت آن به دوره قاجاریه میرسد و علاوه بر بنای کاخ و باغ ۱۱ هکتاری آن، لوازم شخصی سردار ماکو در این کاخ موزه نگهداری میشود.
«باغچهجوق» نام روستایی در هفت کیلومتری غرب شهر ماکو است کاخ موزه باغچه جوق در این روستا و در دامنه یک کوه قرار داشته و نامش نیز برگرفته از همین منطقه است.
ساخت این بنا در حدود بیش از ۱۲۰ سال قبل و در زمان «پاشاخان» آغاز شد و در زمان «اقبالالسلطنه» به اتمام رسید اقبالالسلطنه به عنوان بانی ساخت این کاخ شناخته میشود در واقع زمان ساخت آن مصادف با دوره حکومت قاجار در ایران بوده است. این کاخ باشکوه به عنوان مقر حکمرانی سردار ماکو شناخته میشد.
خانواده سردار ماکو تا سال ۱۳۵۳ در این مکان سکونت داشتند و سپس دولت وقت این مجموعه را خریداری کرد. پس از آن مرمتها و بازسازیهایی در این کاخ و محوطه آن صورت گرفت و از سال ۱۳۵۸، درهای کاخ برای بازدید عموم مردم گشوده شد. این کاخ موزه از سال ۱۳۶۶ هجری شمسی در اختیار سازمان میراث فرهنگی و گردشگری است.
کاخ موزه باغچه جوق به عنوان یکی از ارزشمندترین و باشکوهترین آثار تاریخی بر جای مانده درآذربایجان غربی در تاریخ ۱۱ تیر سال ۱۳۷۵ هجری شمسی با شماره ثبت ۱۷۳۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
قرهکلیسا (کلیسای تاتائوس مقدس) نیز جزو ۹ اثر ثبت شده جهانی ایران و پنج اثر ثبت شده جهانی آذربایجان غربی است و بیشتر صاحب نظران آن را قدیمیترین کلیسای جهان میدانند.
قره کلیسا در ۲۰ کیلومتری شمال شرقی چالدران و بر روی مزار تاتائوس، یکی از حواریون حضرت مسیح(ع) احداث شده است و تاریخچه ساخت آن به عنوان اولین کلیسای جهان مسیحیت بر اساس اسناد موجود به بعد از شهادت تاتائوس مقدس توسط جانشین پادشاه ارمنستان بر میگردد.
موزه مردم شناسی ارومیه و مهاباد، موزه باستان شناسی ارومیه، نقده، خوی، میاندوآب و حسنلو، موزه سنگ سه گنبد ارومیه، کاخ موزه باغچه جوق، مجموعه جهانی تخت سلیمان تکاب و مجموعه جهانی قره کلیسای چالدران و همچنین موزههای تپه حسنلو و تخت سلیمان تکاب نیز جزو موزههای مهم و تخصصی استان هستند که در آنها اشیای تاریخی کشف شده از این محوطههای باستانی و تاریخی به نمایش گذاشته شده است.
نظر شما