۲۱ دی ۱۴۰۳، ۹:۱۷
کد خبرنگار: 860
کد خبر: 85714956
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

پرواز بی بازگشت ۶۸ پروانه

۲۱ دی ۱۴۰۳، ۹:۱۷
کد خبر: 85714956
پرواز بی بازگشت ۶۸ پروانه

بروجرد - ایرنا - ۳۸ سال از شهادت مظلومانه ۶۸ دانش آموز بروجردی می‌گذرد داغی که هیچ وقت کهنه نمی‌شود و مادرانی که فراموش نمی‌کنند آن روزی را که پروانه های معصوم راهی مدرسه شدند و هیچ وقت به خانه برنگشتند.

به گزارش ایرنا، مادر آن روز را به خوبی به خاطر دارد، حوالی زنگ آخر مدرسه به تاریخ بیستم دی ماه ۳۸ سال قبل درست زمانی که مادران برگشتن کودک خود از مدرسه را منتظرند، صدای غرش هواپیمایی آرامش زمین و آسمان شهر را بهم می ریزد و پیش تر از آن این دل همیشه نگران مادران است که می ریزد و از خانه ها هراسان بیرون می زنند که نکند، کودکشان در مسیر بازگشت به خانه آسیبی ببیند.

اما مبادای ذهن مادران اتفاق افتاده بود و موشک نه در بازار، کوچه و خیابان بلکه درست در حیاط مدرسه فرود آمده و دیگر هر آنچه امید و دلهره نام دارد برای مادران تمام می شود و مظلومیت با تکامل یافته ترین معنایش در حیاط و کلاس های مدرسه تعبیر شده بود و سالروز همان داغ است و قطعا به این مناسبت برنامه ها و یادبودی برپا خواهد شد و برای مادران این پروانه های معصوم آسمانی شده هر نماهنگی، تصویری و هر نامی خاطر کودک مظلومش را تداعی می کند.

۲۰ دی‌ماه سالروز شهادت ۶۸ دانش‎‌آموز دبستان شهید فیاض‌بخش و مدرسه راهنمایی امام حسن‌ مجتبی(ع) شهرستان بروجرد است، حدود ساعت ۱۳ روز ۲۰ دی ماه ۱۳۶۵ هواپیماهای عراقی ۲ مدرسه را در بروجرد هدف موشک قرار دادند و این حادثه درست در هنگامی رخ داد که دانش‌آموزان نوبت بعدازظهر این ۲ مدرسه در سر صف‌هایشان ایستاده بودند.

تعداد شهیدان این ۲ مدرسه در مجموع ۶۸ نفر بود، یکی دبستان شهید فیاض بخش (دانش آموزان استثنائی) و دیگری مدرسه راهنمایی امام حسن مجتبی (ع) در مجاورت هم در منطقه ابراهیم‌آباد در شمال بروجرد واقع شده بودند.

برگزاری دادگاه رسیدگی به پرونده بمباران مدارس بروجرد

به گزارش روابط عمومی دادگستری تهران ۲۸ آبان ماه امسال پس از گذشت ۳۸ سال از آن حادثه تلخ، دادگاه رسیدگی به پرونده «بمباران مدارس بروجرد» با حضور خانواده قربانیان و وکلا پرونده علیه دولت و مقامات آمریکا در شعبه ۵۵ دادگاه امور بین الملل دادگستری تهران برگزار شد، قاضی مجید حسین زاده در این دادگاه بیان کرد: در این پرونده ۴۵ نفر از خانواده‌های شهدا و نیز جانبازان این حادثه به طرفیت ۷۰ نفر شامل دولت آمریکا و سردمداران وقت آن که براساس اظهارات خواهان و وکیل آن‌ها نقشی بنیادین و مبتنی بر تقصیر در بروز حادثه داشته اند، تشکیل شد.

این دادگاه خود را صالح رسیدگی به این پرونده می‌داند و پیگیر جبران و خسارات آمریکا و قانون مبارزه تروریستی آمریکا و قانون مقابله با نقض حقوق بشر مبنی بر دادخواهی اتباع ایرانی این دادگاه صلاحیت رسیدگی دارد.

مدیرآموزش و پرورش بروجرد نیز در این دادگاه بیان کرد: با شروع جنگ تجاوزکارانه عراق علیه ایران حقوق کودکان در ایران مورد نقض قرار گرفت، کنوانسیون حقوق کودک ضامن بیان تعریفی از حقوق کودکان است از مهم‌ترین اسناد حق حیات بقا و رشد است که رژیم بعثی با بمباران مناطق آنها را نقض کرده هرچند رویکرد جامعه بین المللی ممانعت از اعلام تجاوز رژیم بعث بوده و کودکان قربانیان این جنگ شده‌اند.

نریمان سبحانی نیا گفت: در دوران جنگ تحمیلی ١۶٠ مدرسه هدف بمباران قرار گرفته که ٢ هزار دانش آموز دختر و ٣۴ هزار دانش آموز پسر به شهادت رسیدند، سایه شوم جنگ همواره باعث صدمات زیادی شده که یکی از آن تاثیرات جنگ از ممانعت تحصیل کودکان بوده است.
وی افزود: جنگ نابرابر عراق لطمه سنگینی به دانش آموزان کشور زد، ترس عاملی بود که موجب تعطیلی مدارس و خانه نشینی معلمان و دانش آموزان شد، حملات موشکی به مدارس بروجرد منجر به تخریب مدارس و کشته شدن جمع کثیری از دانش آموزان شده است.
مدیر آموزش و پرورش بروجرد ادامه داد: وجود ترس از ادامه تحصیل حتی پس از دوران جنگ، عامل عقب افتادن دانش آموزان این شهرستان از تحصیل به عنوان خسارت‌های باقی مانده از تبعات جنگ تحمیلی هشت ساله بوده است، با توجه به اینکه شریک اصلی رژیم بعث مرتکب نقض تمامی تعهدات بین المللی شده و این خود نقض حقوق بین الملل به شمار می‌آید و باید برای رفع خسارت گام برداشته شود، از ریاست دادگاه تقاضا دارم با توجه به اهمیت حقوق کودکان و تاثیر آمریکا در دوران جنگ نسبت به پرداخت خسارات وارده مبنی بر تخریب مدارس محکوم کنید.

دانش آموز مدرسه امام حسن مجتبی (ع) درباره این حادثه گفت: در آن روز در شیفت عصر بودیم ساعت ١٢:۴۵ به صف شدیم، یادم هست پس از قرائت قرآن ناظم مدرسه از جنایات این رژیم صحبت می‌کرد که ناگهان صدای مهیبی را شنیدیم جزء صدای جیغ و فریاد و غبار هیچ جا را نمی‌توانستم ببینم خودم را کنار پله‌ها دیدم حدود ۱۰ متر پرتاب شده بودم.

بهزاد حسینی مقدم بیان کرد: مسیر خانه ما دقیقا در منطقه اصابت موشک بود، در حال دویدن به سمت خانه تکه‌های اعضای بدن دانش آموزان را در مسیر می‌دیدم، تا سال‌ها دچار اثرات روانی شده بودم، به حدی که به محض شنیدن صدای جیغ کودکی بهم می‌ریختم، در دوره ما از واژه موجی شدن برای افراد آسیب دیده در جنگ استفاده می‌کردند و مادرم نیز در مواقعی که بهم می‌ریختم از آن کلمه استفاده می‌کرد، از شما خواستارم تا صدای این جنایت را به گوش جهان برسانید.

همسر شهید احمد گودرزی و مادر دانش آموزان محمود و مسعود گودرزی از شهدای این جنایت رژیم بعثی بیان کرد: روز حادثه همسرم با فرزندان به مدرسه رفتند، با شنیدن صدای لرزش شیشه‌ها به سمت مدرسه رفتم که با سر پسرم محمود مواجه شدم، بعد به سمت بیمارستان رفتم تا به دنبال جسد پسر دیگرم بگردم که خبر شهادت مسعود و همسرم را نیز شنیدم.

شهدای دانش آموز راه سعادت را به ما نشان دادند

معاون استاندار لرستان و فرماندار بروجرد گفت: شهدای دانش آموز راه سعادت، رستگاری و حمایت از انقلاب اسلامی را به ما نشان دادند.

قدرت اله ولدی در سالروز بمباران این مدارس در جنگ تحمیلی افزود: انقلاب اسلامی ایران از نخستین روزهای پیروزی خود تاکنون، با تقدیم هزاران شهید توانسته است راه و رسم سعادت و آزادگی را به جهانیان صادر کند، اقشار مختلف ایران اسلامی در این سالها با نثار خون خود، نهال انقلاب اسلامی را به درختی تنومند تبدیل کرده که در مقابل همه بدخواهان دنیا ایستاده و همچون سروی سرفراز، راه سعادت را به همه آزادیخواهان جهان نشان می دهد.

وی بیان کرد: در جنگ تحمیلی نیز دانش آموزان در سنگرهای مختلف از آرمانها و ارزش های انقلاب اسلامی حمایت و حفاظت کردند و با نثار خون خود، نامشان را برای همیشه تاریخ به مانند آیه شریفه "وَلَا تَحسَبَنَّ ٱلَّذِینَ قُتِلُواْ فِی سَبِیلِ ٱللَّهِ أَموَتَا بَل أَحیَاءٌ عِندَ رَبِّهِم یُرزَقُونَ" جاودان کردند.

فرماندار بروجرد اضافه کرد: مردم این شهرستان در این راه به عنوان شهر فرزانگان و علما، با نثار سرداران سرافرازی همچون شهید بروجردی، شهید کوپال، شهید صارمی و شهیدان مبارزه با رژیم صهیونسیتی، دین خود را به انقلاب اسلامی ادا کرده‌اند.

ولدی تاکید کرد: یاد و خاطره همه شهدای انقلاب اسلامی را در سالروز شهادت ۶۸ شهید دانش آموز این شهرستان در بمباران هوایی سال ۱۳۶۵ را گرامی داشته و امیدواریم نسل امروز ما با تاسی از شهدا، پرچم ایران اسلامی را در بالاترین قله های دنیا قرار دهند.

شهادت ۶۸ دانش آموز بروجرد سند حقانیت ملت ایران

امام جمعه بروجرد نیز در خطبه های نماز جمعه هفته گذشته برگزاری دادگاه رسیدگی به پرونده بمباران مدارس بروجرد را اقدامی اثر گذار در پرونده سازی علیه آمریکا دانست و گفت: شهادت ۶۸ شهید دانش آموز این شهرستان در بمباران هوایی رژیم بعثی سند حقانیت جمهوری اسلامی و ملت ایران است.

حجت الاسلام سید علی حسینی افزود: این دادگاه رسیدگی در تهران برگزار شده که پرونده ای علیه امریکا تشکیل شد، آمریکایی های چندین سال است که علیه ما پرونده سازی می کند هر مشکلی که برایشان پیش می آید علیه ایران تشکیل پرونده می دهند و ایران هم این حرکت را آغاز کرده که علیه آمریکا، خیانتکاران و همه منافقین تشکیل پرونده می دهد محاکمه می‌کند و حکم صادر می‌نماید که کار خوبی است.

وی بیان کرد: یکی از ویژگی‌های بارز شهرستان بروجرد که کمتر بیان شده شهادت دسته‌جمعی ۶۸ کودک دانش‌آموز در دوران دفاع مقدس بر اثر حمله موشکی رژیم بعث عراق است که برای بزرگداشت این دانش‌آموزان باید کنگره ملی برگزار شود و کتاب‌ها به زبان‌های مختلف نوشت تا جهانیان به مظلومیت ملت ایران در دوران دفاع مقدس آگاه شوند.

امام جمعه بروجرد با بیان اینکه بروجرد یک شهرستان عالم پرور است و در یک برهه زمانی ۷۲ مجتهد در این شهر زندگی می‌کردند، اضافه کرد: بروجرد شهر شهیدان از سرداران بزرگ گرفته تا کودکان دانش‌آموز است، ملتی که کودکان و زنان و مردان آن عاشق شهادت هستند، شکست ناپذیر است.

شهادت معصومانه ۶۸ دانش آموز همشهری در سال ۶۵ براثر بمباران هواپیماهای رژیم بعث در موسم جنگ تحمیلی رخدادی غم‌انگیز است، داغی که در قلب مادران سوگوار هرگز سرد نمی‌شود، هر یادواره آن رخداد تلخ بهانه‌ای است برای نگریستن به مصائب جنگ و گریستن در فراق قربانیان آن خاصه کودکان که قربانیان بی‌گناه جنگ اند، کودکان سرگرم زندگی اند و مادران دل‌خوش به داشتن آنها به‌ناگاه آژیرها به صدا درمی‌آیند، افق تیره می‌شود و پرنده‌های سیاه مرگ بر فراز آسمان پدیدار می‌شوند بمب‌ها فرومی ریزند و سقف‌ها آوار می‌شوند.

صحبت از جنگ موشک و انفجار و اسلحه و توپ و تانک که می شود، کودکان مظلوم ترین ها هستند و فرقی نمی کند در کدام طرف میدان جنگ قرار گرفته باشند، شهادت این کودکان معصوم چنگ بر دل می زند و این درد و داغ را از زبان مادرانی که این روزهای صحنه هایی از کودک کشی از گوشه و کنار جهان را در رسانه ها می بینند با تمام دردهایش می توان شنید.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha