دوره آموزشی تغذیه و مبارزه با آفات زنبورداری در استان اردبیل برگزار شد

اردبیل- ایرنا- دوره آموزشی تغذیه و مبارزه با آفات و آشنایی با بیماری‌های زیان آور زنبورداری با حضور ۱۵۵ نفر از زنبورداران هشت استان شمالغرب کشور در استان اردبیل برگزار شد.

به گزارش روز پنجشنبه خبرنگار ایرنا، در این دوره آموزشی دو روزه، شرکت کنندگان با روش‌های اصولی تغذیه زنبور عسل در فصول مختلف سال و نیز بیماری‌ها و آفات کندوهای زنبور عسل مانند کنه واروا و لوک آمریکایی و نیز با مهارت‌های حرفه‌ای مبارزه و کنترل آفات شایع در زنبورستان آشنا شدند.

عبادالله پیرایرانی چهره ملی و پیشکسوت صنعت زنبورداری در این دوره آموزشی که با همکاری سازمان جهاد کشاورزی و توسط انجمن ملی زنبورداران و تولیدکنندگان عسل ایران و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان اردبیل برگزار شد، در خصوص اصول تغذیه، مدیریت یکپارچه آفات زنبور عسل و آخرین یافته‌های علمی مرتبط با صنعت زنبورداری طی چهار جلسه تخصصی به تشریح آخرین یافته‌های علمی و تجربی پرداخت.

دوره آموزشی تغذیه و مبارزه با آفات زنبورداری در استان اردبیل برگزار شد

فروش محصول و بیماری؛ دو چالش مهم صنعت زنبورداری کشور

رییس انجمن ملی زنبورداران و تولیدکنندگان عسل ایران هدف از برگزاری این دوره آموزشی را افزایش سطح علمی و دانش فنی زنبورداران استان اردبیل و استان‌های شرکت کننده اعلام کرد و گفت: صنعت زنبورداری، امروزه به حرفه‌ای مهم تبدیل شده که نیازمند استفاده از یافته‌های تجربی و علمی روز است.

عبدالرضا بیگناه با اشاره به برگزاری دوره های آموزشی تولید ژل رویال، زهر زنبور عسل، تولید بره موم و موم و تولید عسل مرغوب افزود: همه این محصولات صادراتی هستند و برگزاری این دوره‌ها می‌تواند منجر به افزایش میزان صادرات این محصولات منجر شود.

وی تغذیه زنبور عسل و نیز مبارزه با آفات و بیماری‌های زنبور عسل را دو مقوله مهم در صنعت زنبورداری ذکر و بیان کرد: در سال‌های اخیر چند نوع آفت نوپدید در زنبورستان‌های کشور شیوع پیدا کرده که خسارت زیادی به این صنعت وارد کرده و به همین علت مبارزه با آن برای زنبورداران بسیار حیاتی است.

رییس انجمن ملی زنبورداران و تولیدکنندگان عسل ایران با اشاره به حضور ۲۵ نفر از زنبورداران عمده هشت استان کشور و نیز بیش از ۱۳۰ زنبوردار استان اردبیل در این دوره آموزشی اظهار کرد: زنبورداری صنعت فراموش شده در کشور است و حمایت جدی نمی شود و همه مسئولان تنها وعده حمایت می دهند.

وی فروش محصول و شیوع آفات و بیماری را دو چالش مهم صنعت زنبورداری کشور اعلام کرد و گفت: متاسفانه تولید عسل قلابی و شهد تقلبی بدون شناسانه، فروش محصول کیفی زنبورداران را دچار چالش اساسی کرده و در کنار آن، کنترل کیفیت محصول عسل در داخل کشور نیز به شکل جدی انجام نمی‌شود.

بیگناه اضافه کرد: سازمان غذا و دارو و دستگاه‌های دیگر مانند وزارت صنعت، معدن و تجارت، استاندارد و جهاد کشاورزی نظارت جدی و درست بر محصول عسل در بازار ندارند و تنها آیتم ساکاروز را معیار ارزیابی قرار می دهند در حالی که این معیار برای تعیین کیفیت و تنظیم بازار این محصول معیار قابل قبولی نمی تواند باشد.

وی همچنین تنوع گیاهی موجود در ایران، محصول عسل ایران را به لحاظ کیفیت در سطح جهان کم نظیر خواند و افزود: تولید کنندگان شهد و عسل تلقبی، تحت عنوان شرکت و واحد عرضه کننده مشخص فعالیت ندارند و با وجود عسل مرغوب در بازار، محصول بی کیفیت را با قیمت بسیار پایین در بازار عرضه کرده و اقتصاد و صنعت زنبورداری را تحت الشعاع فعالیت غیرقانونی خود قرار داده‌اند.

رییس انجمن ملی زنبورداران و تولیدکنندگان عسل ایران در ادامه داروهای ارائه شده در بازار برای مبارزه با آفات و بیماری‌های صنعت زنبورداری را غیرموثر، قلابی و گران اعلام کرد و افزود: ادارات دامپزشکی و جهاد کشاورزی بر عرضه داروهای موجود در بازار نظارت دقیق ندارند و این امر ضربه بزرگی به زنبورداران وارد می کند.

دوره آموزشی تغذیه و مبارزه با آفات زنبورداری در استان اردبیل برگزار شد

تولید بالغ بر ۱۰ هزار و ۲۹۵ تن عسل در استان اردبیل

کارشناس مسئول زنبورداری سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل نیز در این دوره آموزشی دو روزه گفت: زنبورداران استان اردبیل بر اساس نتایج سرشماری انجام شده در سال جاری، با بیش از ۳۶ درصد افزایش نسبت به پارسال، بیش از ۱۰ هزار و ۲۹۵ تن عسل تولید و روانه بازار مصرف کردند.

شهرام نظرپور افزود: بر اساس نتایج این سرشماری، تعداد کل زنبورستان‌های استان اردبیل، سه هزار و ۵۲۳ مورد، شمار افراد شاغل در آنها بیش از سه هزار و ۲۱۹ نفر و تعداد زنبورداران استان نیز بیش از یک هزار و ۵۳۳ نفر بوده است.

وی بیان کرد: همچنین بر اساس نتایج این سرشماری، امسال ۴۱۴ زنبورستان استان زیرپوشش بیمه قرار دارد و یک هزار و ۶۷۷ نفر از افراد شاغل در زنبورستان‌های استان نیز زیر پوشش شبکه بیمه ای قرار گرفته‌اند.

کارشناس مسئول زنبورداری سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل همچنین تعداد کلنی زنبور عسل در استان اردبیل را ۵۱۳ هزار کندو اعلام کرد و گفت: میزان تولید عسل در این استان طی سال جاری ۳۶.۵ درصد افزایش داشته است.

وی بیان کرد: در استان اردبیل بیش از ۵۰۹ هزار کلنی زنبور عسل مدرن با میانگین تولید ۲۰.۲ کیلوگرم عسل و حدود چهار هزار کلنی سنتی با میانگین تولید ۷.۸ کیلوگرم عسل توسط زنبورداران استان نگهداری می‌شود.

نظرپور با اشاره به تولید ۷۷۹ کیلوگرم ژل رویال توسط زنبورداران این استان طی یک سال گذشته اظهار کرد: زنبورداران استان اردبیل در یک سال گذشته علاوه بر عسل، بیش از یک هزار و ۵۸۵ کیلوگرم گرده گل، ۱۶ هزار و ۵۸۶ کیلوگرم موم، یک هزار و ۱۶۲ کیلوگرم بره‌موم و ۲۶۳ گرم زهر زنبور عسل که اغلب استفاده دارویی دارد، تولید کردند.

وی بیماری ها و تهیه داروهای موثر را مهمترین چالش صنعت زنبورداری در استان اردبیل ذکر و اضافه کرد: چندین دوره کلاس آموزشی برای زنبورداران استان برگزار شده و در دوره امروز نیز روش‌های نوین مبارزه با بیماری آموزش داده شد.

دوره آموزشی تغذیه و مبارزه با آفات زنبورداری در استان اردبیل برگزار شد

صنعت زنبورداری نقش محوری در اقتصاد استان اردبیل دارد

مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل نیز در این همایش تخصصی با اشاره به نقش مهم صنعت زنبورداری در اقتصاد کشاورزی و ایجاد اشتغال و درآمد برای تولید گنندگان این عرصه گفت: زنبورداری شغل مهم و اقتصادی در استان اردبیل به شمار می رود که نیازمند حمایت و آموزش مستمر است.

جاوید صحرایی با اشاره به برگزاری دوره‌های آموزشی و ترویجی برای ۴۵۱ نفر از زنبورداران استان اردبیل در قالب ۱۷ دوره مهارتی و پنج دوره تخصصی گروهی در سال جاری افزود: سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در صدد افزایش ضریب نفوذ دانش علمی و فنی روزآمد در میان زنبورداران است.

وی بیان کرد: استان اردبیل قطب بزرگ صنعت زنبورداری کشور محسوب می‌شود و عسل سبلان شهرت جهانی دارد و به همین علت لازم است که فعالیت‌های این صنعت به صورت مستمر ترویج شده و برای معرفی و شناساندن جایگاه آن اقدام موثری انجام شود.

به گزارش ایرنا، با توجه به شرایط اقلیمی و بارش مناسب در فصل بهار، امسال بیش از ۱۰ هزار و ۲۹۵ تن عسل مرغوب در زنبورستان‌های استان اردبیل تولید شده است.

عسل تولید شده در استان اردبیل معروف به سبلان از جمله محصولات مرغوب و با کیفیت تولیدات کشاورزی در ایران به شمار می رود که با نام «عسل سبلان» به ثبت جهانی رسیده و جزو با کیفیت‌ترین محصولات تولیدی و عرضه شده حوزه کشاورزی است.

میزان مصرف سالانه عسل در استان اردبیل یک هزار و ۵۰۰ تن اعلام شده و مازاد بر این میزان که حدود ۹۰ هزار تن محصول است، توسط گردشگران و مسافران استان و نیز خریدارانی از استان‌‎های دیگر به مصرف می رسد.

عسل تولید شده در استان اردبیل به علت کوچ زنبورداران به مناطق و ییلاقات پرگل و نیز تهیه عسل در مراتع غنی کوهستان‌های استان از مرغوبیت بالایی برخوردار است.

سالانه حدود ۳۰۰ تن عسل از استان اردبیل به مقصد کشورهای عراق، ترکیه، کشورهای حاشیه خلیج فارس و مالزی صادر می‌شود.

سرانه مصرف عسل در استان اردبیل یک کیلوگرم بوده و نیاز استان حدود یک هزار و ۵۰۰ تن برآورد شده است.

عسل از مهم‌ترین سوغاتی‌های اردبیل محسوب می‌شود و هر کیلوگرم آن بسته به کیفیت محصول، از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تا چهار میلیون ریال قیمت دارد.

استان اردبیل جایگاه ممتاز تولید محصول عسل در کشور را دارد و به علت حضور پرشمار گردشگران در استان، علاوه بر صادرات، فروش عسل در داخل استان نیز با برند عسل سبلان رواج دارد.

جایگاه و اهمیت عسل به عنوان یک محصول فراسودمند و شفابخش که در قرآن به آن تاکید شده (آیه ۶۸ و ۶۹ سوره نحل)، مورد توجه مسئولان کشور قرار گرفته و بر این اساس، شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۴۰۲ روز ۳۱ مرداد ماه را به عنوان روز ملی عسل نامگذاری کرد.

عسل یکی از محصولات عمده و شاخص تولیدی زنبورعسل است که طبق آخرین آمارها، سالانه بیش از ۱۲۰ هزار تن عسل در ایران تولید می شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha