به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، پزشکیان بعد از ظهر امروز (شنبه) به شکل از پیش اعلام نشده در اجلاس روسای دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی حضور یافت و در سخنانی با تأکید بر ضرورت برنامهریزی برای حفظ سلامت مردم گفت: با توجه به مسئولیتی که گرفتهایم و مشکلاتی که در کشور وجود دارد، باید شرایط را به شکلی مدیریت کنیم که حداقل، معیشت و سلامت مردم آسیب نبیند. شما نخبگان و افراد باتجربه این کشور هستید و بهتر از هر کسی میتوانید راهحلها را پیدا کنید، عوامل تأثیرگذار بر سلامت اموری مانند شرایط شغلی، محل زندگی و نحوه زندگی مردم است که باید در این زمینهها تهدیدها را شناسایی و آنها را برطرف کنیم.
رئیس جمهور به سفر اخیر خود به سیستان و بلوچستان اشاره و خاطرنشان کرد: در سفری که به این استان محروم داشتم، به چشم خود دیدم که خدمات قابل قبولی به مردم ارائه نمیشود، این در حالی است که معتقدم برای همه مشکلات راهحل وجود دارد و ما که مسئولیم باید به دنبال راهحلهای کارآمد و قابل اجرا با توجه به شرایط باشیم. باید کاری کنیم که هیچ شهروندی از سهم سرانه درمان خود محروم نماند و سهم سرانه درمان عادلانه و با کیفیت به مردم ارائه شود.
پزشکیان با بیان اینکه کیفیت ارائه خدمت ما در جلب رضایت مردم خیلی تأثیرگذار است، تصریح کرد: شما نخبگان میتوانید با مدیریت صحیح ما را در حل این مشکلات کمک کنید. در سال ۱۳۷۵ و دوره ریاست جمهوری مرحوم آیتاللههاشمی در اوج گرانی و تورم با کنترل هزینهها توانستیم برنامههایی را که داشتیم، اجرا کنیم، امروز هم کشور امکانات و منابع فراوانی دارد و میتوان با مدیریت درست با همین امکانات و منابع مشکلات را حل کرد.
رئیس جمهور با انتقاد از نوع مدیریت در بیمارستانهای دولتی خاطرنشان کرد: این برای من همواره یک سوال بوده است که چرا یک بیمارستان خصوصی با وجود کمبود امکانات، بازدهی خیلی بالایی دارد، اما ما در بیمارستانهای دولتی با وجود امکانات زیاد ضرر میدهیم؟ معلوم میشود که اگر تجهیزات و امکانات به خوبی مدیریت شوند میتوان به نقطهای رسید که هم پزشک راضی باشد هم بیمار.
پزشکیان در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: میتوان بخشی از ظرفیت بیمارستانها را به افرادی اختصاص داد که پول و امکانات دارند و حاضر هستند هزینه درمان را کامل پرداخت کنند و با درآمد این بخش، میتوان خدمات بهتری به بیماران نیازمند داد. در این صورت هم پزشک زندگیاش میچرخد و هم رضایت بیمار به دست میآید.
رئیس جمهور با انتقاد از نحوه عرضه دارو به شیوه فعلی اظهار داشت: تجربه نشان داده است بخشی از ارزهایی که برای واردات دارو و یارانه آن میدهیم، گم میشود؛ با این شیوه عرضه دارو نمیتوان به عدالت رسید، در حالی که میتوان با مدیریت عرضه دارو کاری کرد که بیمار وقتی به نظام سلامت مراجعه میکند، با کمترین هزینه، او را درمان کرد.
پزشکیان نحوه توزیع سرانه درمان در مناطق مختلف کشور را نیز ناعادلانه دانست و گفت: در سفرهای استانی کاملا مشهود است که سرانه درمان به مناطق محروم نمیرسد. من و شما ممکن است وقتی نیاز به درمان داریم، کسی در سیستم باشد که به کمک او بتوانیم از امکانات درمانی استفاده کنیم، اما افرادی در جامعه هستند که هیچکسی را در سیستم ندارند و هنر ما مدیران باید این باشد که به این افراد خدمات ارائه دهیم.
رئیس جمهور تأکید کرد: در جامعه ما اقشاری هستند که صدایشان به جایی نمیرسد و در سیستم کسی را ندارند که به او کمک کند، باید کاری کنیم که سرانه درمان این افراد به آنها برسد؛ باید به فکر حل مشکلات آنهایی باشیم که در سیستم و نظام اداری آشنا و پناهی ندارند. بیایید تصمیم بگیریم و اراده کنیم که هوای اینها را داشته باشیم.
پزشکیان با بیان اینکه مردم بیعدالتیها را میبینند و درک میکنند و همین دلیل نارضایتی آنهاست، والا اگر ببینند که مسئولان برای حل مشکلات آنها تلاش میکنند راضی خواهند بود، تصریح کرد: ما مدیران میتوانیم مشکلات را حل کنیم. در بررسی مشکلات میبینم که یکی از دلایل وجود معضلات کمکاری برای رفع آنهاست. امروز ما با ناترازی مواجه هستیم، اما مشاهده میکنیم که بدون دلیل انرژی را هدر میدهیم؛ در فضای روشن، چراغ و در فضای گرم، بخاری روشن میکنیم و در نتیجه سه برابر اروپا برق و گاز مصرف میکنیم؛ این انصاف نیست.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه امروز برای پرداخت حقوق پرسنل با مشکل مواجهایم، اما در همان حال به گفته کارشناسان سالانه حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیارد دلار یارانه پنهان انرژی در کشور صرف میشود، افزود: عراقچی زمانی سفیر ایران در ژاپن بود و میگفت در ژاپن به ما اعلام کردند که تا قبل از افزایش دما به بالای ۲۷ درجه، ادارات حق روشن کردن کولر ندارند و به جای آن کارمندان میتوانند کت خود را در جلسات دربیاورند و حتی کراوات استفاده نکنند. حتی به سفرا اعلام شد که اگر در جلسات با چنین شرایطی مواجه شدید نشانه بیادبی نیست.
پزشکیان بر مدیریت صحیح مصرف در کشور تأکید و خاطرنشان کرد: اگر افرادی در جامعه هستند که دوست دارند زیاد مصرف کنند میتوان برای آنها امکانات را فراهم کرد اما باید پولش را کامل بدهند. ما سرانه درآمد و یارانه را باید به آنهایی بدهیم که نیاز دارند. در سفر سیستان با افرادی مواجه شدم که با وجود آنکه ۶ سال بیمار بودند، اما امکان مراجعه به پزشک را نداشتند، چرا که امکانات در مرکز کشور جمع شده و ما که در مرکز هستیم، بیشتر از امکانات استفاده میکنیم.
رئیس جمهور با بیان اینکه این شرایط زیبنده مردم ما نیست، تصریح کرد: شما مسئولان سلامت باید به فکر مردم باشید، کسی که شغل ندارد یا زنان سرپرست خانوار که با مشکلات مالی مواجه هستند، در خطر و در معرض آسیب قرار دارند و ما به عنوان مسئول سلامت باید آنها را ببینیم و برای حفظ سلامتش راهحل پیدا کنیم. شما نخبگان این جامعه هستید، اگر نتوانید راه حل پیدا کنید از دیگران نباید انتظاری داشته باشیم. باور دارم که با سطحبندی و نظام ارجاع میتوان مشکلات را حل کرد.
پزشکیان با بیان اینکه اجازه ندهید فشارها ما را زمینگیر کند، اظهار داشت: بیایید متعهد شویم و اراده کنیم که مشکلات مردم را حل کنیم، کشور به اندازه کافی پول و امکانات و علم دارد، اگر همقسم شویم میتوانیم بر مشکلات غلبه و کاری کنیم که مردم از ما رضایت داشته باشند.
رئیس جمهور افزود: ما در دوران دفاع مقدس در جبهه برای حل مشکلات به امکانات و منابع توجه نمیکردیم و فقط اراده حل مشکل را داشتیم و موفق هم بودیم؛ بیایید برای رضایت مردم و پاسداری از خون شهدا تلاش کنیم، مشکلات مردم حل شود. اگر درد مردم، درد ما شود، میتوانیم مشکلات را حل کنیم.
پزشکیان در پایان با تأکید بر تلاش برای اجرای اهداف سند چشمانداز توسعه اظهار داشت: همچنان معتقدم که باید به دنبال تحقق اهداف سند چشمانداز باشیم، به رغم آنکه برخی میگویند زمان اجرای این سند به پایان رسیده، اما اینکه ما به دنبال اول شدن در منطقه باشیم، زمان ندارد. همه باید برای رسیدن به این هدف تلاش کنیم تا به نتیجه برسیم و اگر تلاش ما صادقانه باشد خداوند به ما کمک خواهد کرد. مشکلات زیاد است، اما اگر هر کسی در محدوده وظایف خود به دنبال حل مشکلات و جلب رضایت مردم باشد، در این صورت خدا به کار ما برکت میدهد و از کار ما هم راضی خواهد بود؛ باور دارم که برنامههایی مانند پزشک خانواده و نظام ارجاع قابل اجراست و باید اراده کنیم که آنها را اجرا کنیم.
نظر شما