به گزارش ایرنا ، مسمومیت با گاز منوکسیدکربن(CO) یکی از شایعترین مسمومیت ها در فصل سرد سال و از مرگبارترین انواع مسمومیت ها بشمار می رود. از این رو لزوم رعایت نکات ایمنی جهت پیشگیری از مسمومیت ناشی از گازها به ویژه گاز مونوکسید کربن مورد تاکید است.
متأسفانه هر سال تعداد زیادی از هموطنان ما بر اثر مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن جان خودشان را از دست میدهند که این تعداد گاهی اوقات به ۱۰۰۰ نفر در طول یک سال میرسد و تعداد بیشتری از افراد نیز بر اثر مسمومیت با این گاز در بیمارستانها بستری میشوند.
اغلب وسایل موجود در خانه مانند بخاری گازی، شومینه، آبگرمکن، موتورخانه، اجاق خوراکپزی، پیکنیک و همینطور خودروها قادر به تولید این گاز کشنده هستند، به ویژه هنگامی که شعله و تهویه آنها به خوبی تنظیم نشده و به اصطلاح دچار بدسوزی (یا احتراق ناقص) شده باشند.
اگر این گاز خطرناک و مرگبار توسط دودکش به درستی به خارج از محیط هدایت نشود و یا تهویه هوای مناسب وجود نداشته باشد، در محیط خانه منتشر میشود و همه یا بیشتر افرادی که در آن محیط هستند را مسموم کرده و در نهایت باعث مرگ و آسیب های جبران ناپذیر میشود و از آنجا که این گاز بیرنگ، بیبو و بسیار سمی و کشنده است، مسمومیت منجر به مرگ آن، به «مرگ خاموش» مشهور شده است.
اگرچه هر سال نیز از سوی سازمان ها و نهادهای امدادی از جمله پزشکی قانونی، آتش نشانی و اورژانس در این زمینه توصیه هایی ارائه می شود اما باز هم این گونه مرگ ها همواره دنبال شکار خود می گردد ، مرگ هایی که با رعایت اصول ایمنی از آن کاسته می شود و ده ها خانواده در سوگ عزیزانشان داغدار نخواهند شد.
نیمه دوم سال است و آمار از افزایش جانباختگان به دلیل مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن خبر می دهند به گونه ای که این آمارها نشان می دهند که بیش از ۷۰ درصد تلفات گازگرفتگی در هر سال مربوط به نیمه دوم است.
بابک یکتاپرست در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: از ابتدای مهرماه تا ۲۱ دیماه امسال، متأسفانه ۱۹۹ نفر بر اثر مسمومیت با گاز مونوکسید کربن جان خود را از دست دادهاند. این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۱۴ درصد افزایش داشته است.
وی افزود: مهمترین علت این حوادث، استفاده از وسایل گرمایشی غیراستاندارد یا بیتوجهی به نکات ایمنی مانند دودکش و لولهکشی گاز است. بر اساس آمارها، حدود ۸۵ درصد موارد در منازل مسکونی رخ داده است. امسال همچنین مواردی از این دست در تالارها و رستورانها گزارش شده که نسبت به سالهای گذشته افزایش داشته است.
وی ادامه داد: بهعنوان مثال در شب یلدای امسال یک خانواده چهار نفره دچار مسمومیت شدند. خوشبختانه والدین با انتقال به بیمارستان نجات یافتند، اما فرزندان یکساله و پنجساله این خانواده متأسفانه جان خود را از دست دادند. این اتفاقات دردناک است و هر سال تکرار میشود.
یکتاپرست با تاکید براینکه رعایت چند نکته ساده میتواند از این حوادث جلوگیری کند، اظهارداشت: بررسی وسایل گرمایشی؛ اطمینان از سلامت دودکشها بسیار مهم است. اگر دودکش بخاری سرد باشد، نشاندهنده مسدود بودن مسیر است و باید فوراً برطرف شود.
وی اضافه کرد:همچنین استفاده از وسایل ایمن مهم است ؛گاز پیکنیکی، زغال، یا وسایل غیر استاندارد نباید در محیطهای بسته یا خودرو استفاده شوند.
سخنگوی اورژانس کشور گفت: در پارکینگها، خودروها و کمپها، نیز حتماً باید فضای کافی برای تهویه وجود داشته باشد.
یکتاپرست اضافه کرد: بیشترین آمار مسمومیت در تهران گزارش شده و پس از آن، خراسان رضوی با ۳۶۰ مورد و آذربایجان غربی با ۳۳۶ مورد در رتبههای بعدی قرار دارند. از نظر جنسیتی، ۵۲ درصد قربانیان خانمها، ۴۳ درصد آقایان و ۵ درصد کودکان زیر ۵ سال هستند.
وی افزود: رعایت اصول ایمنی و استفاده از وسایل استاندارد میتواند از این فجایع جلوگیری کند که امیدوارم با دقت بیشتر مردم، در پایان زمستان امسال خبرهای خوبی از کاهش این آمار داشته باشیم.
نظر شما