به گزارش خبرنگار ایرنا، گفاره و کول بر این اساس است که با شروع بهار کردی و در یک شب زمستانی اهالی کرند و مناطق اطراف با پختن آش گندم «دانه کولانه» متشکل از دانههای حبوبات کشت شده در منطقه از آن استقبال میکنند.
پس از پختن آش، کاسهای از آن را برای گَفاره وَ کول در گوشهای از خانه میگذارند تا او به همراه فرزندش از آن خورده و دعای خیر و باروری و رشد و نمو را برای کودکان خانه و برکت را برای زمینهای کشاورزی و باغها و دام هایشان به جای گذارد.
گَفاره وَ کول پیش از شروع بهار کُردی با هدف افزایش باروری و نیز سلامت کودکان برگزار می شود.
صبح شبی که گَفاره وَ کول آمده است و از آش گندم پخته شده خورده، شبی بوده که اجاق خانه روشن بوده و چراغهای خانه تا صبح روشن مانده است تا روشنی بهار را نوید دهد.
آیین گَفاره وَ کول به شماره ۲۷۸۰ در سال ۱۴۰۱ در فهرست میراثفرهنگی ناملموس ایران ثبت شده است.
یکی از مزیتهای مهم گردشگری استان کرمانشاه چهارفصل بودن آن است بطوریکه در این زمان از سال شهرستانهای هرسین، سنقر، کنگاور و صحنه آب و هوایی کاملا سردسیر و در شهرستانهای قصرشیرین، گیلانغرب و سرپلذهاب آب و هوایی گرم یا معتدل را شاهد هستیم.
در استان کرمانشاه آثار تاریخی فراوان، فرهنگ غنی مردمان با گویشها، زبان و مذاهب مختلف، طبیعتی بکر و زیبا، آب و هوایی چهار فصل، روستاهایی با معماری خاص و رودخانه و سرابهایی جوشان و پرآب را دید بطوریکه به سرزمین سنگ و آب هم معروف است.
دالاهو در ۱۰۳ کیلومتری غرب کرمانشاه با حدود ۴۵ هزار نفر جمعیت خاستگاه یارسان یا اهل حق و به سرزمین آواها و نواها معروف است.
نظر شما