تامین آب پایدار وتوسعه شبکه راه ها؛ ۲ درخواست جدی کهگیلویه وبویراحمدی ها ازدولت چهاردهم

یاسوج- ایرنا- آب و راه دو محور اصلی و نیاز واقعی و در عین حال از مطالبه های جدی مردم و مسئولان کهگیلویه و بویراحمد است و هم اینک در دستور کار و اولویت دولت وفاق ملی کار قرار گرفته است که در نشست روز گذشته شورای برنامه ریزی استان با حضور رئیس سازمان برنامه و بودجه بر تامین اعتبار مورد نیاز برای تحقق این مطالبه ها تاکید شد.

به گزارش ایرنا، کهگیلویه و بویراحمد که از آن به عنوان خطه‌ای زرخیز و پرظرفیت اما توسعه نیافته یاد می‌شود، به گفته کارشناسان بیش از آنکه رنجور از دردهای مزمن و محرومیت‌های عمیق تاریخی خود باشد از برخی بی عدالتی‌ها و عدم توازن منطقه‌ای رنج می‌برد.

اینک این استان محروم روی ریل توسعه قرار گرفته و در سال جاری نیز با جدیت و حمایت و اهتمام ویژه دولتمردان چهاردهم این روند شکوفایی و توسعه به ویژه در زمینه زیرساخت های اصلی شتاب بیشتری خواهد گرفت.

حمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور روز گذشته به‌طور ناگهانی به یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد سفر کرد. او در سفر خود به این استان، تاکید کرد: امیدوارم این سفر مقدمه‌ای برای فعالیت‌های جدی در این استان باشد، سازمان برنامه و بودجه از همه ظرفیت‌ها برای توسعه کشور بخصوص مناطق محروم و خاص مثل استان کهگیلویه و بویراحمد بکار می‌گیرد.

مهمترین خواسته های مردم کهگیلویه و بویراحمد به روایت استاندار

شاخص قطعی توسعه در این استان مهار آبها و تامین آب پایدار و احداث راه ها است که در اولویت کاری هستند، چرا که هم در سطح ملی و هم استانی تاثیر گذار است.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد در این رابطه گفت: می طلبد سازمان برنامه و بودجه کشور با کمک مالی و تخصیص کامل اعتبارات به پیشرفت پروژه های حیاتی استان تسریع بخشد. عمده مشکلات استان در حوزه آب و راه است و نیازمند توجه ویژه به منابع مالی هستیم.

مطالبات مردم در حوزه راه

یدالله رحمانی با اشاره به اینکه اتصال به شبکه آزاد راه مورد تاکید است، افزود: طول جاده های استان ۶ هزار و ۵۰۰ کیلومتر است که ۲۵۰ کیلومتر بزرگراه، ۴۰۰ کیلومتر راه اصلی و بقیه راه روستایی است اما نرخ تصادفات در استان سه برابر سایر نقاط است که نشان دهنده آسیب پذیر بودن این مسیرهاست.

رحمانی به عمده پروژه های حوزه راه اشاره کرد و با تاکید بر اتصال به آزاد راه های کشور افزود: اتصال سورمق-اقلید-یاسوج یکی از پروژه های مهم استان است که ماده ۲۳ این پروژه اخذ شده و به دنبال جذب سرمایه گذار هستیم.

وی با اشاره به محور یاسوج- سی سخت گفت با توجه به ظرفیت گردشگری منحصر به فردی که شهر سی سخت دارد تکمیل این محور و پل قوسی شهید نجفی از دیگر خواسته ها و مطالبات مردم این منطقه است.

رحمانی بر احداث باند دوم محور یاسوج-بابامیدان-سمیرم تاکید کرد و گفت: بهسازی و تعریض محور گچساران- بی بی حکیمه-رگ سفید و احداث راه اصلی تقاطع امامزاده جعفر-باباکلان از دیگر خواسته های استان در راستای توسعه و بهبود شبکه راه ها است.

وی اضافه کرد: محور پاتاوه-دهدشت بعد از دو دهه سال گذشته به بهره برداری رسید اما رفع نقاط حادثه خیز و اختصاص اعتبار برای نصب روشنایی تونل های محور پاتاوه-دهدشت و همچنین تهویه تونل ها مورد تاکید است.

رحمانی، احداث و بهسازی مسیر و پل بریم-چرام-دیشموک-باغملک که چندین روستای استان را بهم متصل می کند مهم و ضروری بیان کرد.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد توجه ویژه به شبکه راه آهن استان تاکید کرد و ادامه داد: از معدود استان هایی هستیم که به شبکه ریلی کشور متصل نیستیم و خواهان توجه سازمان برنامه و بودجه کشور به این مسئله مهم می باشیم.

وی همچنین خواستار افزایش پروازهای فرودگاه یاسوج شد و گفت: تجهیزات خوبی در این فرودگاه نصب شده است و ظرفیت پرواز به تمام استان های کشور، کشورهای همسایه و همین طور انجام پرواز به سرزمین وحی در استان فراهم شده است لذا افزایش پروازها و ارتقاء فرودگاه به اداره کل مورد تاکید است.

رحمانی بیان کرد: هم اینک پنج پرواز از فرودگاه یاسوج انجام می شود که دو مورد از پروازها نامنظم است که از شرکت ماهان درخواست داریم یک پرواز در هفته در استان داشته باشد ضمن اینکه پروازهای هفتگی به ۲۰ پرواز خواسته استان است.

مطالبات مردم در حوزه آب

وی با اشاره به پروژه های حوزه آب، عنوان کرد: در این حوزه نیازمند توجه سازمان برنامه و بودجه هستیم، یکی از این پروژه های مهم، آبرسانی به چهار شهر چرام، دهدشت، سوق و لنده از سد کوثر در دو فاز بوده در حال انجام است و پروژه در مجموع ۵۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و با تکمیل آن آب این شهرها تامین می شود.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به پیشرفت ۹۰ درصدی پروژه آبرسانی به لیکک ابراز کرد: در صورت تامین اعتبار پروژه، خرداد سال آینده تکمیل و ۸۵ هزار نفر از مردم این منطقه از برکات این پروژه بهره مند می شوند.

رحمانی، احداث سد آبریز را مهمترین مطالبه مردم در شهرستان های کهگیلویه بزرگ دانست و عنوان کرد: با احداث این سد آب ۲۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی دهدشت تامین و برای حدود شش هزار نفر شغل ایجاد می شود و شاهد تحول عظیمی در شهرستان های کهگیلویه بزرگ خواهیم بود.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: مجوز ماده ۲۳ این پروژه اخذ شده است و امیدواریم سال آینده در ردیف اعتباری قرار گیرد و عملیات احداث سد آبریز آغاز شود.

وی تصریح کرد: سد مخزنی تنگ سرخ ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و با توجه به مشکل کم آبی در شهر یاسوج پروژه سد تنگ سرخ و آبرسانی از این پروژه اهمیت حیاتی دارد.

استاندار همچنین پروژه سد سقاوه در شهرستان مارگون و آبرسانی به دشت خان احمد با ۵۶ درصد پیشرفت فیزیکی را از دیگر مطالبات استان برشمرد و خواهان کمک مالی برای تسریع در شتاب پیشرفت آن شد.

رحمانی با اشاره به احداث سد ماندگان، گفت: احداث این سد تاثیر نامطلوبی بر اکو سیستم دنا دارد و انتظار است این موضوع در سازمان برنامه و بودجه کشور از سوی کارشناسان مورد بررسی قرار گیرد.

این استان در برخی زیرساخت ها عقب است

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور گفت:‌ امیدوارم این سفر مقدمه‌ای برای فعالیت‌های جدی در این استان باشد، سازمان برنامه و بودجه از همه ظرفیت‌ها برای توسعه کشور بخصوص مناطق محروم و خاص مثل استان کهگیلویه و بویراحمد بکار می‌گیرد.

پورمحمدی اظهار کرد: در کشوری با تنوع اقلیمی زندگی می‌کنیم، از لحاظ ذخایر معدنی دنیا مقام هفتم، منابع طبیعی دنیا مقام پنجم، ذخایر نفتی مقام سوم، ذخایر گازی مقام دوم، از نظر ذخایر نفت و گاز مقام دوم را داریم.

وی افزود: ۱۵ کشور همسایه با ۵۰۰ میلیون نفر جمعیت داریم و بازار مناسبی برای دادو ستد کشور فراهم کرده است، کریدورهای مختلف دریایی، زمینی و هوایی در ایران پابرجا است.

پورمحمدی تاکید کرد: شرایط فعلی که نیروی انسانی عامل مهم توسعه است، سومین کشور از نظر تربیت مهندس در دنیا است، با چنین ظرفیت‌هایی طبیعی است که ناهمواری‌ها و سختی‌هایی داشته باشیم.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: کوه‌های زاگرس که بعضا بخاطر سختی‌های کار کردن در این منطقه و توپوگرافی گلایه داریم، در طول تاریخ سینه ستبر ایران در مقابل خارجی‌ها بود، کوه‌های تنومندی که خداوند در آن جنگل‌ها را قرار داد که مثل ریه کشور ایران عمل می‌کند، اگر این را نداشتیم، چشمه سارها و رودهای فراوان را نداشتیم، در حالی که بخش مهمی از کشور در کویر قرار دارد.

پورمحمدی بیان کرد: در همین منطقه می‌توانیم در کوه دنا در برف حرکت کنیم و در سمت دیگر، در گچساران در آب‌ها شنا کنیم، یکی از جایگاه‌های اساسی تولید نفت و گاز را داریم.

وی عنوان کرد: دم از محرومیت منطقه می‌زنیم اما بسیاری از ظرفیت‌های بزرگ کشور در همین منطقه است، این مهم هست که مدیریت و نیروی انسانی چگونه این ظرفیت را تبدیل به تولید، اشتغال و ثروت کند.

پورمحمدی اظهار کرد: متأسفانه در برخی از زیرساخت‌ها استان عقب است، عموماً جاده‌های استان یا تمام نشده، یا بخشی از آن‌ها احداث نشده است، بنابراین جاده به عنوان مهمترین زیرساخت کشور مورد توجه جدی سازمان برنامه و بودجه کشور است، علاوه بر جاده و حمل و نقل، هیچ عمران و آبادی شکل نمی‌گیرد مگر اینکه آب وجود داشته باشد، متأسفانه آب‌ها در قعر دره‌ها هستند، یا در قله کوه و نتیجه آب شدن برف‌ها. ناگذیریم سدها را ایجاد و زمینه کشاورزی را فراهم کنیم.

وی اضافه کرد: در نتیجه تنوع زیست محیطی که وجود دارد گردشگری ظرفیت جدی این منطقه است، ۸ سال پیش به منطقه سی سخت آمدم، و منطقه دنا به عنوان یکی از بزرگترین ذخایر زیست محیطی دنیا است که می‌تواند به محیط زیست کمک کند و هم بعدها زمینه گردشگری را فراهم کند.

پورمحمدی افزود: آنچه در این سفر غیررسمی مورد بحث قرار گرفت و به آن پرداختیم این بود که چگونه می‌توانیم از جنگل‌های زاگرس حفاظت کنیم و برای مردم اشتغال ایجاد کنیم و همچنین چگونه می‌توانیم از ظرفیت آب و دشت‌های منطقه برای توسعه کشاورزی مدرن استفاده کنیم.

به گزارش ایرنا، این خطه پرظرفیت اگرچه در طول دولت های مختلف و به برکت انقلاب و نظام پیشرفت های چشمگیری داشته و خدمات و طرح های زیربنایی و زیرساختی فراوانی در حوزه های مختلف داشته اما راه های نرفته زیادی نیز دارد.

کهگیلویه وبویراحمد گرچه قدمتی به وسعت تاریخ دارد اما محرومیت های عمیق و مشکلات زیرساختی تا حد قابل ملاحظه ای بر سایر ظرفیت ها و استعدادهای این منطقه سایه افکنده است.

محرومیت ها و مشکلات انباشت شده از گذشته های دور در جای جای این سرزمین آنچنان عمیق است که شاید مجال اندیشیدن و تامل درباره بکارگیری سایر واژگان را برای بیان ویژگی این منطقه به ذهن ندهد و پردختن به انبوه چالش ها و دغدغه ها در این نوشتار نگنجد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha