به گزارش ایرنا، طرح انتقال آب از سد کوچری بهعنوان بزرگترین پروژه عمرانی استان مرکزی شناخته میشود که در سال ۱۳۸۸ آغاز شده است؛ این پروژه عظیم با هدف آبرسانی به پنج شهر خمین، نیمور، محلات، دلیجان و ساوه طراحی شده و نقش حیاتی در تامین آب شرب منطقه دارد و بر اساس برنامهریزیها، سالانه ۲۷ میلیون مترمکعب آب از سد کوچری به این مناطق منتقل خواهد شد.
در حالی که چهار شهر از این مجموعه از سال ۱۳۹۶ از خدمات این طرح بهرهمند شدهاند، اما ساوه، بزرگترین شهر تحت پوشش این پروژه، همچنان در انتظار اجرای کامل آن است.
ساوه، این شهر تاریخی و صنعتی، در سایه کمبود منابع آبی، روزهای دشواری را پشت سر میگذارد و سد الغدیر، منبع اصلی تامین آب این شهر، در حال حاضر تنها ۱۸.۵ میلیون مترمکعب آب ذخیره دارد که از این میزان، تنها سه میلیون مترمکعب قابل استفاده است؛ این در حالی است که نیاز سالانه آب شرب ساوه حدود ۲۵ میلیون مترمکعب برآورد میشود.
سد الغدیر حدود ۶۰ درصد از نیاز آبی ساوه را تأمین میکند و بقیه از منابع زیرزمینی فراهم میشود و خشکسالیهای پیاپی و کاهش نزولات جوی، اکنون سهم این سد را به کمتر از ۴۰ درصد رسانده است و بخش عمدهای از آب مورد نیاز از منابع زیرزمینی تأمین میشود.
اقدامات اضطراری و پیشرفت پروژه انتقال آب
پروژه انتقال آب از سد کوچری به ساوه، به عنوان بزرگترین طرح عمرانی استان مرکزی، با وجود کلنگزنیهای متعدد در مسیر ساوه، هنوز به اتمام نرسیده و طبق اعلام مدیرعامل آب منطقهای استان مرکزی، اتمام این طرح نیازمند ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار است.
حسین اسدی افزود: از محل اعتبارات عمرانی سال جاری ۶ هزار میلیارد ریال به این طرح تخصیص یافته که پنج هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال از میزان تخصیصی نیز ابلاغ شده است.
وی گفت: تاکنون ۳۵ کیلومتر از مسیر انتقال ۱۳۱ کیلومتری این پروژه به اتمام رسیده و پیشرفت کلی طرح در مسیر ساوه حدود ۳۵ درصد برآورد شده است.
اسدی یادآور شد: تجربه پنج سال خشکسالی و تداوم تابستان های گرم موجب اعلام شرایط بحرانی آب شرب در ساوه از سال گذشته شده است.
وی با بیان اینکه به همین دلیل این شهرستان نیازمند مدیریت دقیق منابع آبی است اضافه کرد: در این راستا، از بهمنماه سال گذشته، حفر چاههای جدید از سوی شرکت آب و فاضلاب در دستور کار قرار گرفته بود که با این اقدام، امکان برداشت ۲۵۰ لیتر بر ثانیه آب اضافی فراهم میشود.
حسینی با اشاره به اینکه بخش عمدهای از اعتبارات ابلاغی امسال برای تکمیل در ۳۰ کیلومتر انتهایی طرح انتقال آب از سد کوچری هزینه میشود گفت: با این اقدام می توانیم آب حاصل از چاه های تازه حفر شده را قبل از اتمام کامل طرح کوچری به تصفیه خانه ساوه منتقل کنیم.
عملیات حفر چاههای جدید
مدیرعامل آب و فاضلاب استان مرکزی هم اظهار کرد: برای مدیریت منابع آبی در این شهرستان، حفر ۱۹ حلقه چاه برنامهریزی شد که تاکنون ۱۷ حلقه از آنها حفر شده و هشت حلقه وارد مدار بهرهبرداری شده است.
حشمت الله عباسی یادآور شد: ۹ حلقه دیگر نیازمند تأمین اعتبار برای تکمیل و بهرهبرداری است که برای تکمیل این پروژه، ۲۵ کیلومتر خط انتقال نیاز است که بخش عمده آن مربوط به تأمین آب شهر ساوه است.
وی با بیان اینکه برای این منظور، تصویب ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار ضروری است گفت: هرچند تاکنون بدون اتلاف وقت و بهصورت تعهدی کارها پیش رفته است و منتظر تامین اعتبار نماندیم.
وی تأکید کرد: متوسط مصرف آب در ساوه ۸۳۵ لیتر در ثانیه است و در اوج مصرف به یک هزار و ۱۵۰ لیتر در ثانیه میرسد و تلاش ما این است که با کاهش ۱۰ درصدی مصرف توسط شهروندان، تابستان سال آینده را بدون چالشهای جدی پشت سر بگذاریم.
چشمانداز آینده؛ امید به تکمیل طرح
تکمیل پروژه انتقال آب از سد کوچری به ساوه میتواند نقطه عطفی در حل بحران آبی این شهر باشد که سهم ساوه از این طرح حدود ۱۴ میلیون مترمکعب در سال برآورد شده که معادل نیمی از نیاز فعلی این شهر است و این تأمین پایدار، فشار بر منابع زیرزمینی را کاهش داده و به حفظ تعادل اکوسیستم منطقه کمک میکند.
علاوه بر این، تکمیل طرح میتواند زمینهساز توسعه پایدار در حوزههای مختلف از جمله کشاورزی، صنعت و بهبود کیفیت زندگی شهروندان باشد.
اجرای طرح انتقال آب از سد کوچری به ساوه، علیرغم تمامی موانع، نشاندهنده تلاشهای مستمر مسئولان و همراهی مردم در مقابله با بحران آبی است و با تخصیص بهموقع اعتبارات و مدیریت منابع، این پروژه به سرانجام برسد و زندگی بهتری را برای مردم ساوه به ارمغان آورد.
نظر شما