به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، وزارت خارجه و وزارت فرهنگ انگلیس با همکاری یکدیگر مجموعهای را تحت عنوان «شورای قدرت نرم» راهاندازی کردهاند تا به گفته رسانههای انگلیس، ظرفیتهای فرهنگی، ورزشی و آموزشی این کشور را بهعنوان ابزارهای نفوذ در عرصه جهانی به کار گیرند. این شورا که نخستین نشست رسمی خود را این هفته در لندن برگزار میکند، تحت نظارت دیوید لمی، وزیر خارجه، و لیزا ناندی، وزیر فرهنگ انگلیس، فعالیت خواهد کرد.
شورای قدرت نرم انگلیس شامل چهرههای شاخصی همچون ژنرال نیک کارتر، رئیس پیشین ستاد مشترک ارتش انگلیس، تام فاسل، مدیر امور توسعه راهبردی بیبیسی، و دبی هیوئیت، رئیس اتحادیه فوتبال انگلیس است. بر اساس گزارشها، این افراد در حوزههای مختلف فرهنگی، ورزشی و آموزشی وظیفه دارند راهکارهایی را برای گسترش نفوذ لندن در جهان تدوین کنند.
به گفته منابع دولتی، این شورا قرار است درباره نحوه استفاده از «داراییهای قدرت نرم» انگلیس برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی، به دولت انگلیس مشاوره دهد. یک مقام دیپلماتیک در وزارت خارجه انگلیس به اسکای نیوز گفته است: «هدف این شورا تقویت نقش انگلیس در دیپلماسی فرهنگی، خلاقیت، ورزش و فناوریهای نوین است.»
این شورا در شرایطی تشکیل میشود که گزارشهای متعددی از کاهش نفوذ جهانی انگلیس بهویژه پس از برگزیت منتشر شده است. ناظران میگویند که نفوذ فرهنگی و دیپلماتیک این کشور در مقایسه با گذشته کاهش یافته و قدرتهای شرقی مانند چین، روسیه و حتی هند در حال پر کردن این خلأ هستند.
امیلی ثورنبری، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس عوام انگلیس درباره این شورا گفت: «هرچند قدرت نرم یکی از بزرگترین نقاط قوت انگلیس است، اما نمیتوانیم به آن تکیه کنیم. کشورهایی مثل چین و روسیه از طریق دیپلماسی فرهنگی و تبادلهای آموزشی، نفوذ خود را گسترش میدهند و آماده هستند هر فضایی را که ما رها کنیم، پر کنند.»
با این حال تحلیلگران هشدار میدهند که استفاده ابزاری از قدرت نرم میتواند پیامدهای منفی داشته باشد و اعتماد عمومی را نسبت به نیت واقعی دولت انگلیس خدشهدار کند. به گفته آنها، حضور مقامهای نظامی در این شورا میتواند نشاندهنده برنامههای پنهان دولت انگلیس برای استفاده از فرهنگ و ورزش بهعنوان ابزاری برای مقابله با رقبا باشد.
از این منظر، تشکیل شورای قدرت نرم در انگلیس را میتوان تلاشی برای بازسازی جایگاه بینالمللی این کشور و مقابله با قدرتهای شرقی دانست. اما اینکه آیا این تلاشها موفق خواهد بود یا به یک ابزار تبلیغاتی برای پوشاندن ضعفهای سیاست خارجی تبدیل میشود، پرسشی است که زمان به آن پاسخ خواهد داد.
نظر شما