به گزارش خبرنگار ایرنا، جو بایدن رئیس جمهور دموکرات آمریکا که در آخرین روزهای ریاست جمهوری خود به سر می برد، همراه با آنتونی بلینکن وزیر خارجه و کامالا هریس معاون خود در کاخ سفید حاضر شد و در سخنانی دستیابی به توافق آتش بس میان اسرائیل و حماس را اعلام کرد و آن را نتیجه دیپلماسی جدی و سختگیرانه خود و آمریکا دانست.
رئیسجمهور دموکرات آمریکا که به زودی به کار خود پایان خواهد داد، گفت: «دیپلماسی سختگیرانه و جدی آمریکایی» منجر به این توافق شد.
بایدن با اشاره به این که در ماه مه سال گذشته "نکات دقیق" این طرح را ارائه کرد، مدعی شد: «دلیل این توافق نه تنها فشار شدید بر حماس و تغییر معادلات منطقهای پس از آتشبس در لبنان و تضعیف ایران است، بلکه نتیجه دیپلماسی سختگیرانه و جدی آمریکاست. دیپلماسی من هرگز در تلاش برای دستیابی به توافق متوقف نشد.»
پس از پایان سخنان بایدن، خبرنگاری از او سوال کرد: آقای رئیس جمهور! اعتبار این آتش بس برای چه کسی است؟ شما یا ترامپ؟
بایدن در پاسخ با خنده و در حالیکه که به نظر می رسید، از طرح این سوال ناخشنود است، گفت: این یک شوخی است؟
پیش از اعلام رسمی دستیابی به توافق آتش بس غزه، دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا نیز روز چهارشنبه به وقت محلی در شبکه اجتماعی تروث سوشیال پس از ۱۵ ماه جنگ اسرائیل علیه مردم غزه نوشت : «ما یک توافق برای آزادی گروگانها در خاورمیانه داریم. آنها به زودی آزاد خواهند شد. ممنونم!»
ترامپ روز چهارشنبه توافق آتش بس میان سرائیل و حماس را کاملا به خود اختصاص داد و استدلال کرد: این توافق «فقط میتوانست در نتیجه پیروزی تاریخی ما در انتخابات نوامبر اتفاق بیفتد.»
رئیسجمهور منتخب آمریکا با مصادره این توافق به نفع خود و مرتبط دانستن آن با پیروزی اش در انتخابات ۵ نوامبر ۲۰۲۴ آمریکا در رسانه اجتماعی خود تروث سوشیال نوشت: «این توافق فقط میتوانست در نتیجه پیروزی تاریخی ما در انتخابات نوامبر اتفاق بیفتد، زیرا به کل جهان پیام داد که دولت من به دنبال صلح و مذاکره برای تضمین امنیت همه آمریکاییها و متحدان ما خواهد بود.من خوشحالم که گروگانهای آمریکایی و اسرائیلی آزاد خواهند شد تا به خانوادهها و عزیزانشان ملحق شوند.»
ترامپ گفت: «با انجام این توافق، تیم امنیت ملی من، از طریق تلاش های استیو ویتکاف، فرستاده ویژه در خاورمیانه، به همکاری نزدیک با اسرائیل و متحدانمان ادامه خواهد داد تا اطمینان حاصل شود که غزه دیگر هرگز به پناهگاه امن تروریست ها تبدیل نخواهد شد».
وی همچنین با اشاره به مجموعه توافقهایی که در دولت اول او بدست آمد و منجر به عادی سازی روابط برخی از کشورهای عربی با رژیم اسرائیل شد، گفت: «ما به ترویج صلح از طریق قدرت در سراسر منطقه ادامه میدهیم و بر شتاب این آتشبس برای گسترش بیشتر توافقنامه تاریخی ابراهیمی میافزاییم.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا تهدید کرده بود اگر تا زمان تحلیف او در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ «گروگانهایی» که هنوز در غزه هستند، آزاد نشوند، «در خاورمیانه جهنم به پا خواهد شد.»
رئیس جمهور منتخب آمریکا در نشستی خبری پیش از آغاز مراسم تحلیف و دور دوم ریاست جمهوری خود در جمع خبرنگاران که از شبکه های تلویزیونی آمریکا بصورت زنده پخش می شد، مدعی شد: « این برای حماس و صراحتاً برای هیچکس خوب نخواهد بود. جهنم به پا خواهد شد. من دیگر نمی خواهم تکرار کنم.»
ترامپ قرار است دوشنبه آینده ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ (اول بهمن ماه ۱۴۰۳) برای دومین دوره ریاست جمهوری خود سوگند یاد کند.
رسانه های آمریکایی ظهر چهارشنبه به وقت محلی (آمریکا) اعلام کردند که سر انجام پس از بیش از یکسال جنگ اسرائیل علیه مردم فلسطین، توافق آتشبس در غزه و آزادی اسرا حاصل شده است.
مذاکرات غیرمستقیم بین اسرائیل و حماس در آخر هفته، یک هفته قبل از آغاز به کار دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا، به نقطه حساسی رسید. ترامپ تهدید کرده است که اگر حماس تا زمان تحلیف او «گروگانها» را آزاد نکند، «در خاورمیانه جهنم » به پا خواهد شد.
مقامات اسرائیلی، حماس و میانجیهای قطر، مصر و آمریکا چندین روز است که در دوحه به طور شبانهروزی برای دستیابی به توافق تلاش کرده اند.
برت مک گورک، مشاور ارشد جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در خاورمیانه و استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ، هر دو از هفته گذشته در دوحه بوده اند و برای رسیدن به توافق با یکدیگر همکاری کرده اند. اوایل این هفته، میانجیها پیشنویس نهایی توافق را به حماس ارائه کردند.
نمایندگان حماس در دوحه چند روز پیش موافقت خود را اعلام کردند اما طرفین منتظر پاسخ محمد سنوار رهبر نظامی حماس در غزه بودند که بعد از ظهر چهارشنبه به وقت محلی اعلام شد.
یک منبع در جنبش حماس در گفتوگو با شبکه الجزیره اعلام کرد: هیات ما به ریاست خلیل الحیه موافقت جنبش حماس را برای آتشبس و تبادل اسرا به میانجیگران قطری و مصری اعلام کرد.
وی گفت: ما بر اساس مسئولیت خود در قبال ملت صبورمان برای توقف تجاوز علیه آنها و پایان دادن به قتل عام، با نهایت مسئولیت پذیری و دید مثبت با پیشنهادها برخورد کردیم.
به گزارش ایرنا، اسرائیل از ۱۵ مهر ۱۴۰۲ (۷ اکتبر ۲۰۲۳) جنگ ویرانگری را علیه ساکنان نوار غزه به راه انداخته است که تاکنون به تخریب گسترده زیرساختها، قحطی مرگبار و شهادت و زخمی شدن هزاران فلسطینی، که اکثر آنها زن و کودک هستند، منجر شده است.
نظر شما