به گزارش خبرنگار ایرنا، تلمیح نوعی از آرایههای ادبی است که به آیه، حدیث و یا داستانی مشهور اشاره دارد.
در واقع، این آرایه ادبی کاربردی مهم در شاهد گرفتن سندی ارزشمند از حوزه دینی یا ادبی، در تاکید بر دیدگاه نویسنده یا شاعر است.
نویسنده کتاب «هنر تلمیح، از مشروطه تا امروز» روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: در این کتاب پیش از پرداختن به گونههای تلمیح، به تاریخچه پیدایش علوم بلاغی(معانی، بیان و بدیع) و همچنین کتابهایی که تا به حال در این علوم پدید آمدهاند، پرداختهام.
جعفر سید خاطرنشان کرد: تعریف تلمیحات مختلف را یادآور شدهام و برای اولین بار گونههای تازهای از تلمیح از جمله «تلمیح مضمر» و «تلمیح علمی» را به جامعه ادبی معرفی کردهام که تا کنون در هیچ کتاب و تذکرهای نیامده است.
وی درباره «تلمیح مضمر» گفت: برای نمونه خاقانی در وصف اصفهان در بیتی میگوید(این مگر آن حکم باژگونه مصر است/آری مصر است روستای صفاهان) شاید کمتر استادی بتواند به تلمیح این بیت پی ببرد چون آشکار نیست و اشاره به داستان یوسف و زلیخا دارد بی آنکه نامی از آنان برده شود.
تلمیح و فرصت واکاوی مضامین نهفته
سید اضافه کرد: در کتاب «هنر تلمیح، از مشروطه تا امروز» به روایت وضعیت اجتماعی ادبی دوره مشروطه تا امروز پرداخته شد و واکاویهای دقیقی در برخی مضمونهای شاعران انجام شد و در آینده با مطالعه ناقدان، زوایای بیشتری از کتاب باید شناخته شود.
به گزارش خبرنگار ایرنا، استاد جعفر سید پیش از تالیف کتاب «هنر تلمیح، از مشروطه تا امروز»، آثار پژوهشی دیگری همچون «قناعت و مناعت در ادب پارسی»، «ابن یمین در گذرگاه شعر پارسی»، «خلاصه سبک و انواع شعر پارسی»، «از دیرباز با یمن و مادرانهها» شامل پژوهشی از سرودههای شاعران گذشته تا امروز درباره مادر، زن و دختر و چند کتاب دیگر را در کارنامه تالیف خود دارد.
کتاب «هنر تلمیح، از مشروطه تا امروز» در ۵۶۶ صفحه و ۸۰۰ نسخه در انتشارات آشنایی انتشار یافت و به اهالی کتاب و ادب عرضه شده است.
آیین رونمایی از کتاب «هنر تلمیح، از مشروطه تا امروز» با حضور محمدجواد کولیوند استاندار سمنان و دیگر مسوولان استانی در سالن همایشهای کتابخانه مرکزی ادارهکل کتابخانههای عمومی استان سمنان برگزار شده بود.
استان سمنان با سابقه تاریخی کهن، مهد پرورش چهرههای شاخص ملی در حوزههای علمی، ادبی، عرفان و اهل قلم بوده است؛ فرهنگ در این دیار با تداوم تالیف و چاپ کتاب، دیرینگی خود را حفظ کرده و این دیار چهرههای متعددی از علوم دینی، ادبی و پزشکی به کشور تقدیم کرده است.
نظر شما