میزگرد ایرنا/ بررسی چالش ها و مشکلات حوزه آب در گچساران+ فیلم

گچساران- ایرنا- کارشناسان و متولیان امر معتقدند که خشکسالی، فرسودگی شبکه‌های توزیع، قطعی مکرر برق،انشعاب‌های غیرمجاز،کمبود اعتبارات و نیروی متخصص و ماهر، مصرف بی رویه آب، افت چاه های تامین آب و فقدان سرمایه گذاری مناسب برای برون رفت از وضعیت موجود و نداشتن یک برنامه جامع و راهبرد مناسب از جمله چالش های فرارو حوزه آب در شهرستان گچساران است.

به گزارش ایرنا، در حالی که وجود دو سد بزرگ کوثر و چشم شیر در گچساران تصویری از فراوانی آب را به ذهن متبادر می‌کند، واقعیت چیز دیگری است و این شهرستان با مشکلات جدی در زیرساخت‌های آبرسانی و مدیریت منابع آبی مواجه است.

کارشناسان حوزه آب یکی از چالش های را فرسوده بودن ۵۰ درصد از شبکه ها و خطوط آبرسانی شهر و روستاها ، وجود لوله های فرسوده و عمر بالای لوله آزبست قدیمی در زمان کنونی ذکر کردند و این موضوع را با عنوان "چالش ها و مشکلات حوزه آب" در میزگرد تخصصی ایرنا گچساران مورد بحث قرار داده و به بررسی علت قطعی آب، ترکیدگی لوله های آب، افت فشار و قطعی آب در روستاها و راهکارهای مدیریت و بهره برداری از آن پرداختند.

انشعاب‌های غیرمجاز از مهم‌ترین چالش ها در حوزه آب به ویژه در فصل گرم تابستان است؛ معضلی که افزون بر تشدید کم‌آبی‌ها و تنش آبی، موجبات تضییع حقوق مشترکان قانونمند را فراهم می‌کند که باید راهکاری اساسی برای رفع آن اندیشید.

چالشی کیفیت آب را تهدید می‌کند

مدیر امور آب و فاضلاب گچساران با بیان اینکه فرسودگی خطوط آبرسانی یکی از چالش ها این اداره است گفت: ۵۰درصد از شبکه ها و خطوط آبرسانی شهر و روستاهای گچساران فرسوده است.

خسرو افشین پور افزود: ۳۱۰ کیلومتر شبکه توزیع و خط انتقال آب آشامیدنی در شهر دوگنبدان وجود دارد که از این میزان ۲۴۰ کیلومتر شبکه توزیع و مابقی خط انتقال است.

وی بیان کرد: اکثر شبکه آبرسانی در شهر دوگنبدان بالای ۴۵ سال سابقه دارد که همین امر موجب فرسودگی، شکستی لوله‌ها و هدررفت آب است که باید برای اصلاح آن هرچه زودتر اقدام مناسب انجام گیرد.

افشین پور با بیان اینکه تعمیر شکستگی های شبکه های توزیع آب در مناطق مختلف شهرستان بر اساس اولویت بندی انجام می شود اظهار کرد: با توجه به هدر رفت آب در شبکه های فرسوده اصلاح

و نوسازی زیرساخت های قدیمی بر اساس میزان اعتبار در دستور کار این اداره است.

00:00
00:00
Download

وی با بیان اینکه ماهانه حدود ۱۵۰ مورد شکستگی در شهرستان با هزینه ای بیش از ۱۵ میلیارد ریال اصلاح می شود افزود: ۱۹ کیلومتر از خط انتقال آب شهر دوگنبدان لوله آزبست می باشد و دارای

قدمت بالای ۴۵ سال است که به دلیل قدمت بالا باید از مدار خارج شوند و این لوله ها در زمان شکستگی و تعمیر مجدد این نقاط به دلیل نایاب بودن در بازار تهیه آن زمان براست.

وی بیان کرد: میزان شبکه داخلی و خطوط انتقال آب آشامیدنی مناطق روستایی این شهرستان بیش از ۵۳۱ کیلومتر است.

شوک قطعی جریان برق بر بخش آب

افشین پور افزود: نوسانات و قطعی های مکرر برق در شهرستان، ایستگاه های انتقال آب گچساران را در تابستان ها با مشکل روبرو کرده است.

وی بیان کرد: از آنجا که منابع آبی بیشتر روستاهای گچساران از چند مجتمع آبرسانی تامین می شود بنابراین با قطع برق، آبرسانی به این مناطق نیز دچار چالش می شود.

افشین پور اظهار کرد: در برخی از روستاهای گچساران همچنین منابع آبی مورد نیاز از چاه هایی که با پمپ های برقی کار می کنند و در زمان قطع برق با مشکل انتقال آب مواجه می شود.

مدیر امور آب و فاضلاب گچساران گفت: قطعی مکرر برق در تابستان مشکلات زیادی را در زمینه خدمات رسانی ایجاد کرد بطوری که در صورت قطعی برق خدمت رسانی این شرکت در زمان رفع مشکل ما با شش تا نه ساعت با تاخیر انجام‌می شود.

00:00
00:00
Download

وی تصریح کرد: مصرف بهینه منابع انرژی به ویژه برق در این وضعیت بحرانی می تواند کمک موثری بر رفع مشکلات و معضلات پیش آمده و خدمات رسانی بهتر شرکت آب و فاضلاب داشته باشد.

انشعاب‌های غیرمجاز؛ معضلی برای تامین پایدار آب

به گفته کارشناسان حوزه آب، انشعاب‌های غیرمجاز یکی از مهم‌ترین معضلاتی است که علاوه بر دامن‌زدن به تشدید کم‌آبی‌ها، حقوق مشترکان قانونمند را تضییع کرده و معضلی که باید راهکاری اساسی برای رفع آن اندیشید.

رئیس اداره آب و فاضلاب گچساران گفت: انشعابات غیرمجاز و آبیاری فضای سبز و باغات با آب شرب از چالش های جدی این شرکت است و در اجرای طرح پیمایش در سال ۱۴۰۳ تعداد ۲۵۰فقره

انشعاب غیرمجاز آب در شهر دوگنبدان و روستاهای این شهرستان شناسایی شد.

افشین پور افزود: این طرح به منظور جلوگیری از مصرف بی رویه و شناسایی و قطع انشعابات غیرمجاز کنتور آب منازل اجرا شده واین تعداد متخلف با تشکیل پرونده به محاکم قضایی معرفی شدند.

وی با بیان اینکه انشعاب‌های غیرمجاز، بیشتر در حاشیه شهر اتفاق می‌افتد، گفت: به دلیل مسایل قانونی، امکان واگذاری انشعاب در این مناطق وجود ندارد و همین امر منجر به افزایش انشعابات غیرمجاز می شود.

00:00
00:00
Download

افشین پور اظهار کرد: انشعابات غیر مجاز آب به دلیل آبیاری باغ ها، ساخت و ساز و مصارف غیر معمول از سوی متخلفان ایجاد می شود و علاوه بر آن که عملی خلاف قانون و شرع محسوب

می شود، به شبکه انتقال آب نیز آسیب وارد کرده و آبرسانی به مناطق روستایی به ویژه در ایام تابستان را با مشکل جدی مواجه می کند.

وی با بیان اینکه یکی از راه های رفع مشکل کم آبی در برخی مناطق قطع انشعابات غیر مجاز آب است، افزود: طرح پیمایش انشعابات غیر مجاز در تمام مناطق این شهرستان به صورت کامل اجرا

خواهد شد و این اقدامات در راستای استاندارد سازی و توزیع عادلانه آب در حال اجرا می باشد و انتظار می رود که مشترکان آب روستایی نیز در این خصوص همکاری لازم را داشته باشند.

فرونشست و کاهش منابع آبی: تأثیرات تغییرات اقلیمی و برداشت بی‌رویه

کارشناس فنی آب و فاضلاب گچساران گفت: آب شهر دوگنبدان از سد کوثر و هشت حلقه چاه در دشت امامزاده جعفر تامین می شود که با ۱۷ و نیم کیلومتر خط لوله به شهر دوگنبدان انتقال داده می شود.

کورش فولادی بیان کرد: هم اکنون چاه های دشت امامزاده جعفر تامین کننده ۳۸ درصد آب شهر دوگنبدان است و مابقی از ایستگاه سعادات آباد و خیرآباد و سد کوثر تامین می شود.

وی ابراز کرد: ایستگاه سعادات آباد و خیرآباد با توجه به فرسودگی الکترو موتور ها نیاز به تعمیر دارد و در یک برهه زمان که شهر دوگنبدان دچار تنش آبی شد این شرکت مجبور شد طرح جدیدی جایگزین الکتروموتور های ایستگاه خیراباد کرد.

00:00
00:00
Download

فولادی گفت: به دنبال تداوم پدیده خشکسالی و کمبود شدید بارندگی، حجم آبدهی چاه های تامین آب شهر دوگنبدان در دشت امامزاده جعفر ۱۰ متر پایین رفته است.

وی افزود: آب آشامیدنی شهر دوگنبدان از هشت حلقه چاه آهکی واقع در دشت امامزاده جعفر به طول ۱۷ و نیم کیلومتر تامین می شود که حجم آبدهی این چاه ها هم اکنون افت کرده است.

وی تعداد انشعاب های آب روستایی را بیش از ۹ هزارو ۴۰۰ مورد اعلام کرد و افزود: آب روستاهای گچساران هم اکنون از ۲۰ حلقه چاه تامین می شود و این شرکت ۶۲ روستا را تحت پوشش دارد.

اقدامات دولت برای رفع تنش آبی گچساران

فولادی تصریح کرد: امسال برای رفع تنش آبی گچساران بیش از ۱۰۰ میلیارد ریال در قالب اجرای عملیات ارتقای ایستگاه پمپاژ خیرآباد و افزایش ظرفیت آبرسانی به این شهرستان هزینه شد.

وی با بیان اینکه گچساران همه ساله در فصل تابستان با مشکلات کم آبی مواجه بود بیان کرد: برای رفع تنش آبی و پایداری آب گچساران به ویژه در فصول گرم سال، ارتقاء ایستگاه پمپاژ خیرآباد با نصب دو دستگاه پمپ شناور ۳۵۰ و خرید ترانس ۲ هزارو ۵۰۰ کیلووات انجام شد.

فولادی ابراز کرد: با اجرای عملیات و تعمیر اساسی پمپ های سابق این ایستگاه پمپاژ در سالجاری ظرفیت تولید و انتقال آب با افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی مواجه بوده است.

وی گفت: با نصب دو تا الکترو موتور شناور ۳۵۰کیلو وات ظرفیت پمپاژ آب ایستگاه خیرآباد از ۲۴۰ لیتر در ثانیه به ۵۵۰ لیتر در ثانیه افزایش پیدا کرده است و در صورت افزایش دبی آب از سد کوثر ایستگاه قابلیت پمپاژ بیش از ظرفیت موجو را دارد.

فولادی اظهار کرد: ایستگاه خیرآباد مشکلاتی در سال های گذشته برای شهروندان گچسارانی ایجاد کرد و به همین دلیل رفع تنش آبی این شهرستان در دستور کار شرکت آب و فاضلاب قرار گرفت و با خریداری چاه های پمپ های شناور سعی کردیم که این مشکل را برطرف کنیم.

وی ادامه داد: در ایستگاه خیرآباد هم اکنون ۲ الکترو پمپ ۴۰۰ کیلو وات در مدار تولید است وبا تعمیر پمپ های قدیمی این شرکت سعی دارد چند الکترو پمپ دیگر را برای زمان بحران ذخیره داشته باشد.

فولادی تصریح کرد: بیش از۵۰ هزار نفر ازجمعیت شهری و روستایی گچساران در حال حاضر زیر پوشش ایستگاه خیرآباد است.

کمبود اعتبارات عمرانی مهمترین چالش پیش روی آبفا گچساران

افشین پور ابرازکرد: کمبود بودجه و عدم تخصیص اعتبارات از مهمترین چالش های صنعت آب و فاضلاب می باشد.

وی گفت: عدم امکان طرح فاضلاب در برخی مناطق به دلیل بافت شهری نامناسب، اصلاح شبکه های فرسوده توزیع آب، عدم تکمیل طرح های مقابله با بحران آب و کند بودن روند اجرای طرح های فاضلاب از جمله چالش های صنعت آب و فاضلاب شهرستان است که در صورت تخصیص و تامین اعتبار مورد نیاز مرتفع خواهد شد.

میزگرد ایرنا/ بررسی چالش ها و مشکلات حوزه آب در گچساران+ فیلم

وی همچنین بر ضرورت تسریع در اجرای طرح های فاضلاب شهر دوگنبدان گفت: انتظار می رود تامین اعتبارات لازم در این بخش در اولویت متولیان امر قرار گیرد.

افشین پور ابراز کرد: ۶۵۰ میلیارد ریال اعتبار به بخش آب و فاضلاب گچساران که محقق شدن این میزان اعتبارات جوابگو نیست و برای رفع مشکلات و چالش های پیش روی آب و فاضلاب گچساران بیش از سه هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

مطالبات بیش از یک ۳۰۰ میلیارد ریالی آبفا از مشترکان گچسارانی

مدیر امور آب و فاضلاب گچساران تصریح کرد: این شرکت ۳۰۰ میلیارد ریال از مشترکان خود طلب دارد که بیشترین میزان مطالبات مربوط به بخش اداری و دولتی است.

وی گفت: با توجه به اینکه شرکت های آب و فاضلاب به شکل خودگردان اداره و هزینه های جاری از محل پرداخت قبوض آب مشترکان تامین می شود، پرداخت به موقع قبوض آب بها سهم به سزایی در توسعه آبرسانی و ارایه خدمات مطلوب و پایدار به مشترکان دارد.

توصیه شرکت آب و فاضلاب به مصرف کنندگان

وی تصریح کرد: مهم ترین توصیه شرکت آب و فاضلاب به مصرف کنندگان منابع آبی مدیریت مصرف است چرا که با رعایت الگوی مصرف و کاهش میزان مصرف بویژه در فصل گرما و امسال که بارندگی هم کم می باشد می توان از بروز مشکلات کم آبی جلوگیری کرد.

افشین پور به مشترکان شرکت آب و فاضلاب در گچساران توصیه کرد: هر گونه مشکلات مرتبط با تاسیسات آب و فاضلاب، قطعی آب، اتفاقات و ترکیدگی لوله خط انتقال و شبکه آبرسانی را در هر ساعت از شبانه‌روز با تماس تلفنی با سامانه ۱۲۲ به شرکت آب وفاضلاب در طول ۲۴ساعت بصورت شبانه روزی اطلاع دهند.

افشین پور ادامه داد: رسانه های گروهی در زمینه ترویج الگوی مصرف می توانند کمک بزرگی به این مجموعه و استفاده بهینه مردم از منابع آبی داشته باشند.

مهمترین اقدامات آب و فاضلاب برای رفع مشکلات و چالش های حوزه آب

افشین پور افزود: اصلاح و توسعه آب شرب شهر دوگنبدان هم اکنون با اعتباری بیش از ۱۲۳ میلیارد ریال با پیشرفت فیزیکی ۲۵ درصد در قالب ۲ طرح عمرانی در دست اجراست و در این طرح پنج کیلومتر خطوط لوله آب در قالب طرح اصلاح و شبکه کوی محلاتی و پشت فنس سپاه(کوی غدیر) انجام شد.

وی با بیان اینکه بیش از هفت میلیارد ریال از محل اعتبارات نفت برای توسعه شبکه در تپه آفتاب گردان هزینه خواهد شد اظهار کرد: ۷۶۰ متر شبکه توزیع آب محله سادات وصل و اجرای انشعاب طرح به بهره برداری رسید.

افشین پور گفت: همچنین بخشی از شبکه آب شرب روستای باباکلان بطول شش کیلومتر باید اجرا شود که از این میزان تاکنون سه هزار کیلومتر اجرا شده و این طرح ملی با اعتباری بیش از ۸۵ میلیارد ریال با ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی در دست اجراست.

وی با بیان اینکه طرح جمع آوری فاضلاب دوگنبدان هم اکنون از محل اعتبارات ملی با اعتبار بیش از ۳۱۲ میلیارد ریال در دست اجراست افزود: اجرای طرح خط انتقال تنگ ملاقون گچساران با اعتباری بیش از ۲۵ میلیارد ریال بطول ۲ کیلومتر اجرا شد.

افشین پور گفت: تقویت فشار آب منطقه بهارستان با لوله شش، اصلاح و توسعه آب شهری دوگنبدان بطول یکهزارو ۸۳۰ متر با اعتبار ۲۰۰ میلیارد ریال، اصلاح و توسعه آب روستایی بطول ۲ هزارو ۶۱۰ متر با اعتبار ۲۰۰ میلیارد، خط انتقال بطول ۲ هزارو ۶۳۰ متر درروستایی گناوه و تنگ ملاغون با اعتباری بیش از ۴۰ میلیارد ریال اجرا خواهد شد.

وی تصریح کرد: از این میزان یکهزارو ۶۳۰ متر در روستای گناوه و یکهزارو متر در تنگ ملاغون اجرا خواهد شد.

میزگرد ایرنا/ بررسی چالش ها و مشکلات حوزه آب در گچساران+ فیلم

افشین پور تصریح کرد: شستشوی ۳۶ کیلومتر شبکه جمع آوری فاضلاب، واگذاری بیش از ۸۰۰ انشعاب جدید آب و فاضلاب از مهمترین اقدامات این اداره در یکسال گذشته بوده است.

وی با بیان اینکه عملیات اجرایی پروژه فاضلاب شهر دوگنبدان در سال ۸۱ آغاز شد اما تا سال ۹۶ به دلیل کمبود اعتبار راکد بود گفت: برای نوسازی و بازسازی فاز نخست این طرح بیش از ۴۲ میلیارد ریال ، و بازسازی فاز دوم این طرح ۱۳۰ میلیارد ریال نیاز است.

وی با بیان اینکه ۶۱۰ میلیارد ریال برای اجرای برای اجرای فاز دوم تصفیه خانه فاضلاب گچساران نیاز است گفت: هم اکنون چهار طرح در زمینه اصلاح نقاط پراکنده دوگنبدان، شبکه آبرسانی روستای بیدزرد، بخشی از شبکه آبرسانی روستای سربیشه و آبشیرین آماده مناقصه است.

افشین پور تعداد انشعاب های فاضلاب را ۱۴ هزار مورد اعلام کرد و بیان کرد: متوسط تولید سرانه فاضلاب در انتهای دوره طرح برای شهر دوگنبدان و شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران به ترتیب ۱۶۰ و ۳۵۰ لیتر برای هر نفر در شبانه روز در نظر گرفته شده است.

وی اظهار کرد: در سال گذشته اصلاح و توسعه آب شهر دوگنبدان، خط انتقال روستای گناوه، اجرا و بازسازی بخشی از شبکه داخلی سربیشه و سرآب ننیز، اجرای بازسازی شبکه آب روستای گناوه ، شامبراکان، نازمکان، دیل، آبریگون، آب توت و انجیر سیاه، اجرای مخزن متر مکعبی روستاهای انبارگاه، اسلام آباد، مظفرآباد، گچساران از سد کوثر و اصلاح شبکه آبشیرین و خط انتقال بی بی جان آباد انجام شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha