به گزارش روز سهشنبه ایرنا به نقل از تارنمای اوکراین اینفو، زلنسکی در جریان یک مصاحبه مطبوعاتی اظهار کرد: ما نیازی به از دست دادن سلاحهای اتمی نداشتیم و انجام این اقدام، کاری کاملاً احمقانه، غیرمنطقی و بسیار غیرمسئولانه بود.
رئیس جمهور اوکراین در ادامه تاکید کرد: اگر قرار بود من سلاحهای اتمی اوکراین را مبادله کنم، فقط در صورتی دست به این اقدام میزدم که در ازای آن تضمین تجهیز یک ارتش قوی و پیوستن به یک پیمان امنیتی قدرتمند را دریافت میکردم که بتواند هر مهاجمی را صرف نظر از میزان بزرگی ارتش و میزان قدرت نظامی آن از تجاوز به اوکراین برحذر بدارد.
زلنسکی با بیان اینکه در زمان امضای تفاهمنامه بوداپست سیاستمداران آمریکایی و روسی متحد شده بودند تا اوکراین را مجبور به دست کشیدن از سلاحهای اتمی خود کنند، تاکید کرد: حتی اگر در آن زمان ما چارهای جز تن دادن به امضای این تفاهمنامه نداشتیم، باید این کار را در ازای عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی انجام میدادیم زیرا پیوستن به ناتو تنها راهی بود که میتوانست برای ما تضمینهای امنیتی واقعی فراهم کند.
به گزارش ایرنا، تفاهم نامه بوداپست در سال ۱۹۹۴ امضا شد و مطابق آن اوکراین که یکی از چهار جمهوری شوروی سابق دارای سلاح اتمی بود، از زرادخانه اتمی خود صرفنظر کرد.
روسیه، آمریکا و انگلیس این تفاهم نامه را امضا کردهاند و کشورهای ضامن اجرای آن محسوب میشوند. از جمله مفاد این سند دفاع از تمامیت ارضی اوکراین در صورت لزوم است.
پارلمان اوکراین روز سوم فوریه سال ۱۹۹۴ به طور مشروط موافقت خود را با تبدیل شدن اوکراین به یک کشور عاری از سلاح هستهای اعلام کرده بود.
نظر شما